Decizie definitivă pentru anchetatorii comisarului Berbeceanu

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, vineri, contestaţiile formulate de Ioan Mureşan şi Alin Muntean împotriva deciziei de admitere a probelor şi începere a judecăţii, în dosarul probelor false întocmite împotriva fostului comandant al BCCO Alba, comisarului Traian Berbeceanu.

Al treilea inculpat, Nicolaie Cean, nu a formulat recurs la precedenta hotărâre a instanţei de judecată din luna septembrie.

Anchetatorii comisarului Traian Berbeceanu, ex-procurorii Ioan Mureşan, Nicolaie Cean şi ofiţerul de poliţie Alin Muntean, au fost trimişi în judecată în iulie 2014, fiind acuzaţi că au falsificat probe împotriva comisarului Berbeceanu, care în octombrie anul trecut, a fost reţinut şi arestat pentru 30 de zile.

Cei trei s-au folosit inclusiv de interlopi anchetaţi în trecut de Berbeceanu, care au recunoscut, ulterior, în faţa procurorilor că au minţit iniţial.

În sarcina lui MUREŞAN IOAN, procuror şef al DIICOT – ST Alba, la data faptelor, s-au reţinut infracţiunile concurente de abuz în serviciu, represiune nedreaptă, fals intelectual.

În sarcina lui CEAN NICOLAIE IOAN, fost procuror DIICOT în perioada 07.12.2009 – 15.08.2013, în prezent pensionat, s-a reţinut infracţiunea complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie, iar în sarcina lui MUNTEAN ALIN MIREL, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul BCCO Alba, la data faptelor, s-au reţinut infracţiunile concurente de: – abuz în serviciu; – fals intelectual, în formă continuată; – complicitate la infracţiunea de represiune nedreaptă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2013, inculpatul MUREȘAN IOAN, împreună cu inculpatul MUNTEAN ALIN MIREL și cu complicitatea inculpatului CEAN NICOLAIE ION, cu ocazia urmăririi penale efectuate într-un dosar al DIICOT – ST Alba, privind pe Berbeceanu Traian ș.a., și-a îndeplinit în mod necorespunzător atribuțiile de serviciu vizând desfășurarea activității în conformitate cu legea, prin:
– dispunerea începerii urmăririi penale față de Berbeceanu Traian pentru săvârșirea infracțiunilor de sprijinirea unui grup infracțional nestructurat;
– favorizarea infractorului;
– omisiunea sesizării organelor judiciare, mărturie mincinoasă și fals în declarații (21.10.2013);
– punerea în mișcare a acțiunii penale (23.10.2013);
– reținerea pe 24 de ore a lui Berbeceanu Traian (24.10.2013);
De asemenea a propus arestarea preventivă a acestuia (24.10.2013), în urma administrării, fie personal, fie de inculpatul MUNTEAN ALIN MIREL, a unor probe nelegale, cu un conținut nereal, constând:
– declarații obținute prin întrebuințarea de amenințări, promisiuni sau favoruri;
– declarații luate unor persoane aflate în relații de adversitate notorie cu Berbeceanu Traian;
– declarații conținând adăugiri sau deformări ale susținerilor persoanelor audiate;
– declarația inculpatului CEAN NICOLAIE ION, audiat cu identitate protejată;

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Luiza Vasile 332 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.