Deciziile BNR după ședința de politică monetară

Consiliul de administrație al BNR a decis în ședința de marți, 3 octombrie, să mențină dobânda de politică monetară la 1,75%/an, să crească la 0,5% rata dobânzii pentru facilitatea de depozit și să scadă la 3% dobânda pentru facilitatea de creditare.

În şedinţa din 3 octombrie 2017 Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât următoarele:

– Menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75 la sută pe an;
– Gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar;
– Îngustarea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităților permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la +/- 1,25 puncte procentuale de la +/- 1,50.

Astfel, începând cu 4 octombrie 2017, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit crește la 0,50 la sută, iar rata dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) se reduce la 3,00 la sută.

Ionuţ Mişa, ministrul Finanţelor, a participat la şedinţa BNR de politică monetară, unde s-a discutat şi despre ROBOR.

Mişa a precizat, printre altele, că intervenţia sa a fost una strict tehnică, pentru a vedea cum să împletească cel mai bine politicile fiscale cu cele monetare, astfel încât să avem o situaţie cât mai stabilă în piaţă. Unul dintre subiecte a fost creşterea din ultima perioadă a indicelui ROBOR, potrivit şefului de la Finanţe.

Ionuț Mișa a mai spus că „a existat o influență și din partea încasărilor bugetare, ați văzut că ANAF a realizat 99,7% din aceste încasări. Colectarea este doar unul dintre elementele care pot influența lichiditatea, pentru că se atrag resurse financiare de la agenții economici pe care – unii dintre ei – le au plasate la bănci”.

Ministrul Finanțelor a mai precizat că participă la ședința Consiliului de Administrație al BNR (ceea ce constituie o premieră în istoria recentă) întrucât a avut o discuție „cu premierul, cu președintele partidului (PSD – n.n.) și cu boardul BNR”.

Indicele Robor cu scadenţă la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a urcat marţi la 1,8%, de la 1,71% ieri.
Indicele a depăşit astfel dobânda de politică monetară a BNR, de 1,75%
La începutul lunii septembrie, indicele era cotat la 0,92 %.

Şi indicele Robor la 6 luni, folosit în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, a ajuns marţi la 1,89%, faţă de 1,78% cu o zi în urmă.

Ascensiunea rapidă a Robor este pusă de analişti pe seama restrângerii lichidităţii din piaţă, dar şi a anticipaţiilor inflaţioniste şi de înăsprire a politicii monetare a BNR, care se întruneşte pentru o nouă decizie astăzi. Un alt factor care a determinat creşterea dobânzilor au fost intervenţiile BNR pe piaţa valutară pentru menţinerea cursului, în condiţiile în care leul s-a menţinut stabil, în timp ce monedele din regiune s-au depreciat alert.

Premierul Mihai Tudose a declarat recent că „ROBOR – aici, sincer, cred că colegii noştri de la BNR au fost un pic plecaţi de acasă. Pentru că ăsta era rolul BNR să aibă grijă să nu crească. BNR trebuie să reglementeze. Şi ar trebui să intervină”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.