Deciziile UDMR la Congres

Update: UDMR renunță la funcția de vicepreședinte politic deținută de fostul ministru Lazslo Borbely.

„Nu sunt modificări substanțiale la Statutul UDMR, dar sunt două schimbări mai vizibile. În primul rând, Secretariatul General se va redenumi Prezidiu Executiv, ceea ce înseamnă că nu vrem să ne transformăm într-un partid în sensul clasic al cuvântului, ci vrem să avem și activități specifice unei Uniuni, pentru a ține legătura cu comunitățile maghiare din România. Din iunie, la prima ședință a CRU, se va înființa Prezidiul Executiv, se vor alege președintele executiv și vicepreședinții, care vor asigura o activitate mai eficientă a UDMR. De asemenea, vom desființa funcția de vicepreședinte politic, nu este vorba despre persoana care a deținut funcția, ci despre faptul că în perioada când am avut Prezidiu Executiv nu am avut vicepreședinte politic”, a declarat vineri secretarul general al UDMR, Kovacs Peter, după ce Congresul formațiunii a aprobat, vineri, modificările la statut.

Vicepreședintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a susținut că nu-l afectează în niciun fel renunțarea la funcția pe care o deține.

„Nu numai că nu mă afectează pierderea acestei funcții, dar eu încă de acum un an am decis să renunț la funcția de vicepreședinte politic și în 2016 să nu mai candidez la un nou mandat de parlamentar. Au fost 25 de ani frumoși, dar dificili pentru mine, am fost secretar de stat și ministru delegat, o perioadă densă. Pentru un om vine momentul când trebuie să facă un pas în spate, dar asta nu înseamnă că plec din politică.

Voi fi mai activ în politica externă a UDMR și a Parlamentului. Mai am ce spune în politica din România, nu trebuie să ai neapărat o funcție ca să îți spui părerea despre anumite lucruri. Ceea ce voi face după 2016 voi decide atunci”, a declarat Borbely.

Kelemen Hunor, reales

Tot vineri seară, Kelemen Hunor a fost reales, în funcţia de preşedinte al UDMR, la cel de-al 12 Congres al Uniunii, de la Cluj-Napoca, obţinând 575 de voturi din partea delegaţilor.

Potrivit lui Biro Eniko, preşedintele Comisiei de numărare a votului, Kelemen a primit şi zece voturi contra. Kelemen Hunor a fost singurul candidat.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.