„Declarația de război” a lui Trump poate reuni Europa

Liderii celor mai importante puteri politice și economice din Uniunea Europeană au răspuns comentariilor făcute de Donald Trump în interviurile publicate duminică de The Times și Bild, în care a afirmat că NATO este o „organizație învechită“, că și alte state vor părăsi UE, urmând scenariul Marii Britanii, și că Germania trebuie să se pregătească pentru o serie de bariere comerciale în relația cu SUA.

Odată cu învestirea administrației Trump, cuvântul de ordine în Europa trebuie să fie „unitate“, conform poziției șefului diplomației franceze, Jean-Marc Ayrault, care face apel la țările membre UE să acționeze „ca un bloc“ în fața SUA. Același lucru este sugerat și de ministrul francez al Economiei, Michel Sapin: „Cu cât Trump face mai multe asemenea afirmații, cu atât Europa este mai unită. Atacul la adresa cancelarului Merkel nu este o poziție pe care să o putem accepta ca francezi sau ca europeni“. În ce privește avertismentul lui Trump privind creșterea taxelor vamale pentru automobilele germane, Sapin este mai prudent: „Vom vedea dacă va fi o diferență între postările pe Twitter al președintelui și legile care vor fi adoptate“.

Hollande: „Europa nu are nevoie de sfaturi din afară“

Președintele Franței, Francois Hollande, i-a răspuns sec lui Donald Trump, în cadrul ceremoniei în care i-a acordat Legiunea de Onoare ambasadorului la Paris al administrației Barack Obama. „Europa va fi întotdeauna pregătită pentru cooperarea transatlantică, dar aceasta va fi determinată de interese și de valori. Europa nu are nevoie de sfaturi venite din exterior, prin care să i se spună ce are de făcut“, a spus Hollande. „Suntem dedicați alianțelor noastre, dar suntem capabili să fim autonomi în plan strategic. Este lucrul pe care Franța l-a susținut, în numele independenței sale. Și în deplină cooperare cu NATO“, a afirmat Hollande, în replică la declarațiile lui Trump legate de uzura morală a Alianței.

Președintele Franței a luat apărarea politicii germane a migrației, catalogată de Trump ca fiind „catastrofală“. „Împărtășim de multă vreme aceeași concepție asupra dreptului de azil pentru cei care fug din calea persecuției și a conflictleor. Acesta este, de altfel, un principiu pe care s-a fondat națiunea americană“, a replicat Hollande.

Merkel: „Soarta europenilor este în propriile lor mâini“

Cancelarul Angela Merkel nu a dorit să pară suprins de declarațiile lui Trump și a spus că poziția noului președinte al SUA era de mult timp cunoscută. „Soarta noastră, a europenilor, este în propriile noastre mâini“, a spus Merkel. Într-un discurs ținut în fața Camerei de Comerț a Germaniei, Merkel a făcut un apel și pentru susținerea guvernului în fața provocării reprezentate de ieșirea Marii Britanii din UE. „Nu ne putem lăsa dezbinați. Trebuie să ducem această bătălie măcar pentru principii“, a spus Merkel. Și ministrul de Finanțe, Wolfgang Schaeuble, a răspuns atacurilor lui Donald Trump, într-un interviu pentru The Wall Street Journal. „Cine vrea creștere economică – și cred că administrația SUA își dorește asta – trebuie să fie în favoarea pieței libere. Protecționismul oferă avantaje pe termen scurt, dar aproape întotdeauna este dăunător pe termen lung“, a spus ministrul german.

O Europă scindată

Atacul lui Donald Trump la adresa relației actuale dintre Europa și SUA, una „incorectă“ din punct de vedere economic și militar, în opinia noului președinte american, pare să fi repornit motorul cooperării politice franco-germane. Este însă suficient acest tandem pentru revitalizarea proiectului european? Un studiu recent al Consiliului European pentru Relații Internaționale arată că adevăratul motor al UE este în acest moment cel germano-olandez. Ascensiunea Partidului Libertății din Olanda (primul în sondaje, înaintea alegerilor din luna martie) poate pune în pericol această cooperare. Programul partidului face referire la retragerea Olandei din UE.

În plus, niciunul dintre statele Grupului de la Visegrad nu a criticat discursul dur al lui Donald Trump la adresa UE. Premierul ungar, Viktor Orban, cultivă o relație apropiată cu Donald Trump și cu Vladimir Putin și, alături de liderul polonez, Jaroslaw Kaczynski, a făcut recent apel la o „contrarevoluție liberală“ împotriva actualului proiect european. Nu mai puțin, poziția antimigrație a președintelui Cehiei, Milos Zeman, apropie Praga de linia intransigentă a noii administrații Trump. Reacțiile liderilor central-europeni și ale populiștilor din Vestul Europei la adresa avertismentelor lui Trump nu s-au făcut încă auzite, dar cu siguranță alianța franco-germană nu va fi suficientă pentru strângerea rândurilor în fața schimbărilor tectonice anunțate de Donald Trump.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.