Declaraţia lui Daniel Zorella nu este credibilă în totalitate. Preşedintele Iohannis a fost introdus artificial în scandalul Black Cube

S-a adeverit că fragmentul de interogatoriu dezvăluit ieri de stiripesurse.ro este autentic şi provine dintr-un document mai amplu, generat de comisia rogatorie româno – israeliană constituită pentru cazul Black Cube. Confirmarea a venit din mai multe surse, printre care şi avocata lui Daniel Dragomir, care a avut acces la dosar. A mai confirmat însă şi Victor Ciutacu, acesta adăugând că documentul întreg are 14 pagini şi că respectivul document circula prin redacţiile unor televiziuni şi ziare încă de săptămâna trecută.

Ion Cristoiu, într-un articol publicat astăzi (sâmbătă, 22.10.2016) în EVZ (http://www.evz.ro/black-cube-operatiune-autorizata-gandul-lui-cristoiu.html) face o analiză documentată a depoziţiei lui Daniel Zorella şi a modului în care aceasta se corelează cu alte documente oficiale şi informaţii puse la dispoziţia presei de la izbucnirea scandalului şi până în prezent. De aceea, pentru a nu mai relua aici şi acum toată povestea, recomand cititorilor care nu sunt la curent cu detaliile cazului, să parcurgă articolul citat.

Eu vreau doar să comentez un aspect care mi se pare demn de a fi luat în considerare şi care, până acum, a scăpat analiştilor.

Cum rezultă din documentul scos la lumină, Daniel Zorella a avut două discuţii cu Meir Dagan despre misiunea Black Cube în România: una faţă în faţă, când i-a cerut sprijinul pentru verificarea misiunii şi una telefonică, atunci când Meir Dagan i-a comunicat rezultatele verificărilor sale. După care, la foarte scurt timp (câteva săptămâni, poate chiar zile), Meir Dagan a decedat. Prin urmare, la momentul în care Zorella a dat comisiei rogatorii declaraţia care face obiectul acestei analize, Meir Dagan era mort. Nu mai putea confirma sau infirma cele declarate de Zorella. Şi cum discuţia dintre ei, faţă în faţă, fusese fără martori, Zorella ştia că relatarea lui despre acea discuţie nu avea cum să fie verificată şi, eventual, răsturnată. În schimb, ceea ce au discutat a doua oară, prin telefon, putea fi (şi este foarte probabil că a şi fost) înregistrat. Aşadar Zorella nu îşi putea permite să mintă în legătură cu ceea ce i-a spus Dagan la telefon. Aşa că, da, trebuie să acceptăm faptul că Dagan i-a confirmat că: “este vorba despre un proiect foarte important și sensibil pentru statul român și astfel vom fi protejați de către organizație. Vom funcționa ca celulă a SRI-ului și să avem succes, o misiune importantă”.

Nu trebuie să fi fost directorul Mossad ca să ştii că la telefon, în astfel de convorbiri sensibile şi expuse, ar fi o mare eroare să rosteşti nume proprii. Prin urmare, mai mult ca sigur, Meir Dagan nu a pronunţat, cu ocazia respectivei discuţii telefonice, nici numele lui Hellvig şi, cu atât mai puţin, pe cel al preşedintelui Iohannis. Şi, probabil, nici un alt nume propriu.

Aceste două nume incendiare (Hellvig şi Iohannis), care apar în document, au fost rostite de Daniel Zorella în faţa anchetatorilor din Israel, sub pretextul că i le-ar fi transmis lui Dagan la întâlnirea lor între patru ochi. Cum însă nimeni nu mai poate verifica acest lucru acum, se poate formula intrebarea: oare Daniel Zorella chiar i-a spus lui Dagan că în spatele proiectului se află “Hellvig şi preşedintele”? Sau i-o fi spus în realitate alte nume de iniţiatori pe care, ulterior, Dagan le-a verificat şi le-a confirmat?

Este posibilă şi această variantă cum este posibil şi ca Daniel Zorella să fi fost intoxicat de Daniel Dragomir cu numele lu Hellvig şi Iohannis, pentru a da greutate acţiunii şi pentru a deturna atenţia de la adevăraţii autori.

Cheia se află la Daniel Dragomir. Anturajul în care fostul ofiţer SRI a fost surprins înainte de arestare (Udrea, Bica, Truică) indică, mai degrabă, o apropiere a lui de Traian Băsescu.

Şi mai este un aspect. Dacă Eduard Hellvig şi Klaus Iohannis ar fi fost cu adevărat ordonatorii din umbră ai proiectului ar însemna că, prin Zorella, Black Cube şi-ar fi încălcat angajamentele de confidenţialitate şi şi-ar fi deconspirat clienţii!??? Pentru o firmă cu prestigiul şi tarifele lui Black Cube este de conceput un astfel de sacrificiu de credibilitate? Greu de crezut.

Mai degrabă Zorella, ştiind că nu poate fi prins cu minciuna, a dat anchetatorilor cele două nume pe care i le-ar fi spus lui Dagan (fără ca în realitate să i le fi spus) pentru două motive cât se poate de practice: o dată ca să-i protejeze pe adevăraţii clienţi şi, apoi, ca să-i intimideze pe anchetatorii români că, vezi Doamne, s-ar lupta cu preşedintele ţării lor şi cu directorul SRI.

Am fost adeseori critic la adresa lui Klaus Iohannis dar, de data asta, cred că domnia sa a fost introdus artificial în scandalul Black Cube. Şi mai cred că, anumite forţe, pentru a o salva pe Laura Kovesi, ar fi gata să-l sacrifice chiar şi pe preşedintele ţării lor.

http://www.conteledesaintgermain.ro/declaratia-lui-daniel-zorella-nu-este-credibila-in-totalitate-presedintele-iohannis-a-fost-introdus-artificial-in-scandalul-black-cube/22-10-2016

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.