Declaraţia lui Klaus Iohannis despre escaladarea conflictului din Ucraina

Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, se arată „profund îngrijorat” de agravarea situației în Estul Ucrainei, care a dus la „escaladarea conflictului și la un număr important de victime în rândul populației civile”, se arată într-o declaraţie de presă trimisă redacţiei.

„Asistăm la acțiuni de destabilizare a Ucrainei, care au drept scop extinderea zonei de confruntări armate și întărirea forțelor secesioniste”, afirmă Iohannis, care crede că e nevoie de „un răspuns ferm și imediat, coordonat la nivelul NATO și UE”, spune Iohannis, care apreciază că trăim „momente deosebit de dificile pentru securitatea regiunii Mării Negre”.

„Acest răspuns al comunității democratice trebuie să aibă ca efect evitarea transformării Estului Ucrainei într-o zona instabilă și ieșită pe termen lung de sub controlul autorităților legitime, așa cum se întâmplă în Transnistria sau Abhazia.”, mai spune Klaus Iohannis.

Potrivit liderului PNL, „proximitatea țării noastre față de zona de conflict, riscul extinderii acțiunilor militare spre alte zone din Ucraina sunt factori pe care structurile noastre militare și de informații sunt convins că le cântăresc cu maximă seriozitate și profesionalism”.

„Am încredere în cei care servesc statul român la nivel diplomatic sau în cadrul instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale, în capacitatea acestora de a evalua și gestiona această situație deloc ușoară, în interesul țării noastre și al angajamentelor asumate de România”, a mai declarat Iohannis, care solicită „o consultare permanentă cu aliații noștri americani și europeni” şi o abordare pro-activă, „care să determine un efort comun eficient pentru a opri tentativele de redesenare a granițelor și de folosire a forței în detrimentul normelor de drept internațional”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.