Declarație de presă a Fundației Culturale Roșia Montană

În ziua de 21 iunie, la orele 15.00, a fost organizata la Rosia Montana o întâlnire a dlui Ministru secretar de stat în Ministerul Culturii si al Patrimoniului National, Radu Boroianu, cu reprezentanti ai organizatiilor ce se opun proiectului.

Acestia au fost anuntati de întâlnire de-abia în seara zilei de 20 iunie, iar unii chiar în dimineata zilei de 21 iunie; asta în timp ce sustinatorii proiectului au fost adusi din vreme din Bucuresti si chiar din Franta. Este clar ca dl secretar de stat a venit la Rosia Montana pentru a pregati cu reprezentantii companiei ultimele detalii în vederea pornirii proiectului, iar întâlnirea cu cei câtiva reprezentanti ai opozitiei care au putut ajunge la timp nu a avut alt scop decât de a-i arata opiniei publice ca si la noi ar fi respectate regulile democratice.

Din partea Fundatiei Culturale Rosia Montana au fost prezenti Ioan Piso, în calitate de presedinte, si Sorin Jurca si Eugen Cornea, în calitate de vicepresedinti. A fost dorinta dlui secretar de stat ca discutia sa ia forma unui dialog între domnia sa si prof. Ioan Piso. În ciuda vociferarilor unor reprezentanti ai ONG-urilor care sprijina compania canadiana, discutia a fost purtata în termeni civilizati. FCRM a sustinut ca fata de distrugerea totala si definitiva a Rosiei Montane exista o alternativa conforma cu principiul dezvoltarii durabile, promovat de  Uninea Europeana, si anume punerea în  valoare a inegalabilului sau patrimoniu istoric în vederea unui turism intelectual si international. A fost dat exemplul minelor romane de la Las Medulas din Spania, mai modeste decât cele de la Rosia Montana, dar pentru care s-a gasit un Minister al Culturii, ne referim la cel spaniol, care a facut toate eforturile pentru ca acest sit sa fie înscris pe lista UNESCO.

Rezultatul a fost înflorirea economica a întregii zone. În continuare, FCRM a atacat în termeni duri Ministerul Culturii si al Patrimoniului Cultural, care, desi este platit din bani publici pentru a apara patrimoniul national, se implica în jocuri straine intereselor tarii. Un exemplu de ilegalitate comisa de MCPN este cel de-al doilea aviz de descarcare arheologica pentru Muntele Cârnic, desi primul fusese anulat în mod irevocabil în justitie.

FCRM a atras atentia si asupra faptului ca la primele explozii toate monumentele a caror conservare a fost promisa vor fi distruse. A mai atras atentia ca fundul iazului de acumulare a cianurilor si metalelor grele nu este cimentat si ca este constituit din roci permeabile, apoi ca în ultimii douazeci de ani s-au produs în diferite zone ale lumii peste zece accidente cu baraje de tipul celui de la Corna. Or, zonele de acolo erau nelocuite, în vreme ce barajul de la Corna se afla la 2 km în amonte de Abrud. Dezastrul pentru o mare parte a Transilvaniei este, cu alte cuvinte, programat.

În sfârsit, FCRM a subliniat ca dintre toate afacerile facute în ultimii 23 de ani pe spinarea acestei tari, afacerea Rosia Montana este de departe cea mai respingatoare si cu consecintele cele mai grave si mai îndelungate.

Dl secretar de stat Radu Boroianu ne-a raspuns ca proiectul actual se deosebeste fundamental de cel de acum 15 ani, de pilda prin faptul ca au fost impuse nu mai putin de 80 de conditii. În felul acesta mediul si patrimoniul istoric se vor bucura de o maxima protectie. Fiind întrebat unde îi va mai gasi pe vinovati daca aceste conditii nu vor fi îndeplinite, a raspuns ca vor fi platite sume imense de asigurare. Nu ne-a dezvaluit nici cine ar mai fi dispus sa plateasca asemenea sume, nici care sunt celelalte 79 de conditii impuse companiei. Desi ne anuntase ca se va margini la domeniul culturii, dl secretar de stat ne-a asigurat ca exploziile nu vor produce nicio paguba, ca metalele grele, cianura si barajul nu reprezinta niciun pericol. A mai observat, în treacat, ca înscrierea pe lista UNESCO nu ar fi o solutie, fiindca nu ar atrage fonduri. Din asta am înteles ca MCPN a abandonat definitiv promisiunea solemna facuta în anul 2009.

Singura salvare pentru patrimoniul istoric al Rosiei Montane ar fi „parteneriatul dintre statul român si companie”. Iata deci ca vânzarea resurselor tarii si distrugerea patrimoniului national au capatat si un nume. A reiesit din aceasta discutie ca în cercurile guvernamentale decizia a fost luata si ca se asteapta numai un vot al Parlamentului. Sunt aceiasi oameni care, cu un an si jumatate în urma au profitat, pentru a ajunge la putere, de iesirea în strada si a opozantilor proiectului de la Rosia Montana.

FCRM i-a raspuns dlui secretar de stat ca Rosia Montana nu poate fi salvata numai în proportie de 20%, de 30% sau de 50%. Sau este distrusa în totalitate, sau este salvata în totalitate. L-a asigurat ca va uza de toate mijloacele legale care-i stau la dispozitie pentru a bloca un proiect atât de pagubos pentru tara.

În acelasi timp, FCRM aduce la cunostinta opiniei publice ca în opinia sa se apropie faza finala nu numai pentru Rosia Montana, ci si pentru apararea democratiei si a statului de drept. (D.C.)

Sursa foto: Alexandra Dodu, Fundaţia Culturală Roşia Montană

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.