Declarație de susținere a constituirii Tribunalului internaţional pentru investigarea crimelor comunismului

D E C L A R A Ț I E

de sustinere a Acordului interstatal pentru constituirea Tribunalului internaţional pentru investigarea crimelor comunismului, initiat la Tallin in august 2015

Asociația 21 Decembrie 1989 saluta initiativa ministrului Justiţiei din Estonia de înfiinţare a unui tribunal internaţional pentru investigarea crimelor comunismului în cadrul Conferinţe de comemorare a 76 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov. Asociatia 21 Decembrie 1989 a luat act cu satisfactie ca Miniştrii Justiţiei din Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria şi Georgia au si semnat un acord în acest sens. Asociatia 21 Decembrie 1989 cere Guvernului Romaniei sa semneze Acordul pentru infiintarea acestui tribunal international, fiind un act de dreptate asteptat inca din secolul trecut, zadarnicit de oficinele de propaganda filosovietice si de agentii Moscovei din statele est-europene si cheama societatea civila si toate fortele politice democratice din Romania, din Uniunea Europeana, din Ukraina, Rep. Moldova, Serbia, Macedonia, Albania si Federatia Rusa sa sustina constituirea Tribunalului internaţional pentru investigarea crimelor comunismului. Asociatia 21 Decembrie 1989 considera ca opinia publica mondiala trebuie să ştie despre suferinţele prin care au trecut milioane de oameni în urma rezultatelor crimelor nazismului şi comunismului. Daca după procesul de la Nuremberg, crimele naziste au fost condamate legal, la nivel internaţional, crimele regimului comunist nu au fost condamnate încă în acest mod. Dupa deciziile Curtii Europene a Drepturilor Omului in cazul dosarelor Revolutiei si Mineriadei. care privesc perioada infractionala Decembrie 1989 – Iunie 1990 si care a constituit inceputul caderii regimului comunist in Romania si, ulterior, al dezmembrarii URSS, Asociatia 21 Decembrie apreciaza ca, tratamentele inumane, degradante, cruzimile si crimele comunismului pe plan internaţional trebuie sa fie condamnate deopotriva. Asociatia 21 Decembrie 1989 considera ca este profund nedrept si grav ca pana in prezent crimele regimurilor comuniste nu sunt inca de competenţa tribunalelor internaţionale. Astfel, in consonanta cu initiativa fortelor democratice si anticomuniste din Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria şi Georgia, Asociatia 21 Decembrie 1989 sustine încheierea unui acord interstatal prin care să fie instituit un tribunal internaţional care să ancheteze crimele comunismului la fel ca pe acelea ale nazismului, memoria victimelor comunismului facand necesară o asemenea abordare, iar noua generaţie de europeni trebuie să-şi asume responsabilitatea de a veghea la recunoaşterea crimelor comunismului.

PREȘEDINTE,

Teodor MĂRIEȘ

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Stelian Cornea 1092 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.