Declaraţie scandaloasă a ministrului Dan Şova

Ministrul Dan Şova face anti-reclamă turismului românesc. Într-o ţară normală ar fi fost demis în secunda doi.

„Dumneavoastră aţi auzit de oameni care să fi mers în concediu la Roşia Montană? Cineva să îşi ia familia, copiii şi să meargă la Roşia Montană două săptămâni? Eu nu am auzit pe nimeni care să fi mers la Roşia Montană”. Această declaraţie nu aparţine unui cetăţean ignorant, nu aparţine unui propagandist de doi lei pro RMGC, ci unui ministru din actualul guvern al României. Este vorba de Dan Şova.

Declaraţia este una nu doar scandaloasă, ci, ţinând cont de obiectul de activitate al portofoliului, este şi iresponsabilă. Pentru că, în nicio ţară normală, un ministru nu pledează în public (declaraţia a fost acordată într-un interviu televizat) împotriva turismului sau împotriva unui obiectiv istorico-turistic.

Este adevărat, zona Roşia Montană nu este căutată de turişti. Din mai multe motive. Zona nu a fost promovată de ministerul de resort, nu a fost promovată de agenţiile de turism centrale şi locale, acestea se limitează doar la a trimite turişti în staţiunile clasice din ţară şi din străinătate, dar activitatea de promovare a turismului intern este ZERO, iar autorităţile locale nu s-au ocupat deloc de infrastructura rutieră care ar facilita accesul potenţialilor turişti.

Dar faptul că turiştii nu ajung (încă) în zona Roşia Montana nu înseamnă ca un ministru al guvernului trebuie să salute acest lucru şi să-l utilizeze drept argument în favoarea RMGC. În orice altă ţară, declaraţii de genul făcute de Dan Şova erau urmate urgent de demiterea din funcţie. Nu şi în România.

În alte ţări, turismul bate şi religia

În alte ţări, când se descoperă chiar şi două pietre care au făcut parte dintr-un edificiu de acum câteva sute de ani, urgent locul este declarat monument istoric, se mai fabrică încă două trei pietre similare, se lansează şi o „legendă” a locului, iar autorităţile şi agenţiile de turism îl promovează agresiv. Avem exemplul Turciei. În apropierea fostului oraş antic Efes, pe un teren care mai mult seamănă cu o parcare ad-hoc pentru vehicule rătăcite, se găsesc resturile a şapte sau opt coloane care ar fi fost în componenţa Templului zeiţei Artemis, considerat a fi printre cele 7 minuni ale lumii antice. Ei bine, acest loc este promovat intens din punct de vedere turistic şi zona este trecută de agenţiile locale în toate excursiile opţionale pentru turiştii care aleg să-şi petreacă un sejur în staţiunile maritime de pe o rază de 100-120 de km.

Tot la turci, şi tot în zona respectivă, când este vorba de un obiectiv turistic, nu există nici bariere de ordin religios. Chiar dacă Turcia este o ţară în care predomină religia musulmană, este promovată agresiv o casă a Fecioarei Maria, despre care se spune că ar fi fost ultimul loc în care a trăit. Şi aceasta chiar dacă izvoarele istorice nu garantează mai mult de 50% că într-adevăr aici şi-a petrecut ultimii ani din viaţă Fecioara Maria. Locul este inclus în toate circuitele şi sejururile pentru turiştii străini, iar în 2013 aici s-a organizat şi linia de sosire a unei etape din Turul Ciclist al Turciei – competiţie mediatizată în numeroase ţări din Europa. Zilnic, aici vin peste 1.000 de turişti, iar încasările care se fac sunt de ordinul sutelor de mii de euro lunar.

Ce trebuia să facă Şova

Nici nu vrem să ne gândim cum ar fi promovată în Turcia (dar de fapt în orice altă ţară din lume) o mină de anvergură din timpul Imperiului Roman, cum este cea de la Roşia Montană. Şi câţi bani s-ar scoate dintr-un astfel de obiectiv turistic. Ministrul Dan Şova, dacă şi-ar fi respectat rangul de ministru român, ar fi trebuit să aibă o cu totul şi cu totul altă conduită. Ar fi trebuit să declare că este regretabilă lipsa de turişti la Roşia Montana. Ar fi trebuit să sprijine autorităţile locale din zonă pentru a construi o infrastructură rutieră performantă, după care să moară de gât cu dna Grapini şi cu anonimul şef al autorităţii turistice şi să-i oblige ca alături de patronatele din turism să promoveze agresiv zona.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.