Declaraţii surprinzătoare ale lui Putin despre unitatea Ucrainei

Preşedintele Putin a declarat joi că speră ca alegerile parlamentare din Ucraina să aducă ţării vecine stabilitate, acesta fiind singurul mod prin care Ucraina îşi va putea menţine unitatea, transmite ITAR-TASS.

“Sper ca alegerile din Ucraina se vor desfăşura corect şi că, în cele din urmă, va veni mult aşteptata stabilizare politică”, a declarat Putin la un forum anual de investiţii din Rusia. “Ieşirea Ucrainei din criza economică şi politica este în interesul naţional al Rusiei”, a mai spus Putin. “Suntem legaţi de comuniunea etnică, spirituală, religioasă şi istorică.”

“Credem că cei care locuiesc în Ucraina se vor bucura de drepturile stabilite de normele internaţionale şi de legislaţia ucraineană”, a spus Putin, făcând referire la discriminarea pe criterii lingvistice, etnice şi religioase în timpul campaniei electorale.

Kievul consideră însă că Putin nu face decât să inflameze tensiunile dintre ucraineni şi proruşi, atât timp cât preşedintele Rusiei se referă la garantarea drepturilor rusofonilor din estul ţării.

Alegerile vor avea loc pe data de 26 octombrie, după ce preşedintele Petro Porosenko a dizolvat, la finalul lui august, Rada Supremă din care fac parte mulţi foşti aliaţi ai preşedintelui destituit Viktor Ianukovici.

Separatiştii proruşi din Donbas încearcă însă să pună piedici procesului electoral, anunţând că în republicile populare autoproclamate Doneţk şi Lugansk vor avea loc alegeri pe 2 noiembrie. Preşedintele Poroşenko a precizat că Kievul nu va recunoaşte aceste alegeri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.