Declarațiile care arată că Marea Britanie s-ar putea destrăma

Liderul Partidului Popular European, Manfred Weber, un apropiat al Angelei Merkel, a declarat că Scoția și Irlanda de Nord, aflate acum în componența Marii Britanii, sunt binevenite în UE după Brexit. „Depinde de Scoția. Europa e deschisă pentru noi membri, asta e clar. Cei care vor să rămână sunt bineveniți în UE”, a spus Weber.

Prim-ministrul Scoției, Nicola Sturgeon, a declarat că rezultatul referendumului din Marea Britanie privind Uniunea Europeană „arată clar că poporul scoțian își vede viitorul ca parte a Uniunii Europene”.

Votul din Scoția la referendumul de joi a fost în favoarea rămânerii în UE.

„Votul de aici (n.r. — Scoția) arată clar că poporul scoțian își vede viitorul ca parte a Uniunii Europene. Așteptăm rezultatul final la nivelul întregului Regat Britanic, însă Scoția a vorbit — și a făcut-o în mod decisiv”, a transmis Sturgeon într-un comunicat, în condițiile în care la nivelul întregii Mari Britanii, balanța înclina spre tabăra pro-Brexit.

Scoția a organizat în 2014 un referendum cu privire la părăsirea Regatului Unit. 55,3% dintre scoțieni au votat pentru rămânerea în Marea Britanie. Dată fiind situația de la referendumul de joi este posibil ca Scoția să organizeze încă un referendum pentru ieșirea din Marea Britanie.

La rândul său, partidul republican irlandez Sinn Fein, a făcut vineri dimineață apel la un referendum privind o Irlandă unificată, după ce britanicii au votat pentru ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Sinn Fein a mai transmis că referendumul privind Uniunea Europeană are „consecințe enorme asupra naturii statului britanic”, dat fiind faptul că Scoția și Irlanda de Nord au votat pentru rămânerea în blocul comunitar.

Potrivit datelor oficiale citate de BBC, 1.661.191 de scoțieni au votat pentru rămânerea Marii Britanii în UE, în timp ce 1.018.322 s-au exprimat în favoarea unui Brexit.

În Irlanda de Nord, 440.437 de alegători au votat pentru rămânerea Regatului Unit în UE, în timp ce 349.442 s-au exprimat pentru ieșire.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.