Decoraționescu

M-a îngrețoșat bădărănia cu care s-a lansat în disputa pe marginea noii suite de zdrăngănele, cu care vrea să se joace în Cotroceni împreună cu cei mai mari în minte și în știință de carte decât el.

Nu de alta, dar puțini știu că: și Patapievici, și Liiceanu, și Opriș au mai fost decorați o dată de acest individ. Și tot cu zdrăngănele plătite din fondurile bugetare.

Dar pe cine nu a decorat Băsescu în cei zece ani ai celor două mandate ale sale: nu doar pe bucătarul de la SPP care gătea vită de Kobe.

Ci și pe doctorița sa de familie.

Și pe pilotul elicopterului său.

Și pe paznicul (aghiotantul) său.

Și pe fotograful său.

Și pe camermanul său.

Și pe sunetistul său.

Și pe finul său de cununie.

Și pe ministrul de interne din vremea comunismului, George Homoștean.

Și pe ambasadorul care i-a fost un avocat de-ai săi, Gitenstein M.

Și pe păzitorii săi, militari, de la SPP, dar la secret! To

Și la secret a decorat și civili din SPP.

Printre decorații de Băsescu se află și șefii bâtelor cu chipiu, foștii comandanți ai Jandarmeriei din perioada încercării de înăbușire a protestelor din Piața Universității: cele care au condus la alungarea, în 2012, de la guvernare a slugilor băsiste.

Zdrăngăneaua pentru Opriș, episodul 2010: ”Pentru rezultatele remarcabile obţinute în activitatea de concepţie, organizare, coordonare şi eficientizare a Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Preşedintele României d e c r e t e a z ă:Articol unic.

Se conferă Ordinul Naţional Steaua României în grad de Ofiţer, cu însemn pentru militari, domnului general-locotenent ing. Marcel Opriş, director al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale. Bucureşti, 8 decembrie 2010.Nr. 1193.”

Alături de Opriș, Băsescu a mai decorat și vreo 20 de generali și colonei din STS.

Nu a uitat să dea cu decorația nici după celebrul Ilie Botoș. Generalul Ilie Botoș!Ex-procuror general din perioada fugii lui Hyasam.

Liiceanu a mai fost cadorisit cu gradul de Ofițer al Stelei României.

Iar lui Tismăneanu i-a dat Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Mare Cavaler.

Și președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean a căpătat Ordinul Național Steaua României în grad de Cavaler.

Pe Maior de la SRI l-a albit cu decorații.

Dar nu i-a uitat de cei la SIE, Meleșcanu și Ungureanu.

Dar nici pe Pahonțu de la SPP.

Băsescu a decorat în secret și un american secret, al cărui nume nu a fost dezvăluit.

În sfârșit, Patapievici a primit Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, în 8 octombrie 2010.

Au trecut prin supliciul decorării și primari dragi inimii sale precum Onțanu, Pendiuc, Hava etc.

Amețitoare înșiuirea, nu-i așa ? Da, dar el nu amețește. Nu din așa ceva, desigur!

Prin scandalul declanșat de maniile sale decoraționiste, Băsescu mai vrea ceva.

Să arate cum el ”îi face pe toți”.

Ataracția față de Băsescu pentru că ”îi face pe toți”, cum se spune în popor, ține de știința care se ocupă cu mintea. Nimic nou, din păcate. Nu e nimic special, ceva ce ține de cultivare, de inteligență. Toți cei asemenea lui, Hitler, Ceaușescu, Horty, Stalin, Ghadafi, Sadam etc. au exercitat atracție pentru masele largi.

Relația Băsescu – adversari e similară cu cea dintre poliție și răufăcători: oricât s-ar strădui și oricâte analize ar face cei chemați să vegheze la respectarea legii, vor fi tot timpul cu un pas în urmă.

Nu de alta, dar oricât s-ar strădui poliția și oricâtă inteligență sclipitoare ar arunca în joc, niciodată nu poate fi în mintea deformată a unui răufăcător.

Așa și cu Băsescu: toată lumea știe că la fiecare aparție publică dă cu ceva nelalocul lui. Nu mai e demult o surpiză. Singura necunoscută e schimbare surprizelor între ele sau ridicarea unor din nimic.

În final, dar nu în cele din urmă, vă invit să recitiți ce spune omul care s-a ocupat, cu începere din timpul președinției profesorului Emil Constantinescu, de refacerea sistemului național democratic de decorații, istoricul Florice Marinescu.

Floricel Marinescu : „Mie mi se pare o aberaţie să fie acordate decoraţii oricui şi oricum. Am şi un motiv: ordinele şi medaliile sunt pentru fapte şi acte deosebite, nu pentru că cineva doar a stat într-o funcţie sau într-o instituţie un număr de ani. Se pierde noţiunea de distincţie. Baza gândirii noului sistem de decoraţii al României, după renunţarea la cel comunist, a fost după anii ’90 ca acestea să fie acordate numai şi numai pentru merite deosebite. Personal nu înţeleg cum au fost decoraţi atât de mulţi oameni şi cred că pentru limitarea acestei nefericite deprinderi trebuie să fie impusă o cotă de decorare pentru fiecare an. Pentru mine atitudinea lui Traian Băsescu nu este o noutate. Când mai lucram la Cancelaria Ordinelor şi Medaliilor am respins numeroase propuneri de decorare venite din partea unor instituţii militare”.

Fostul cancelar al ordinelor şi medaliilor dezvăluia, în premieră, pentru cotidianul.ro că Băsescu are o aplecare mai veche către decorările la kilogram: „Când încă mai lucram la Cotroceni, întocmeam pentru Băsescu memorandumuri de respingere pe noianul de solicitări de decorare venite din partea insitituţiilor militare. Mai ales când solicitările de deorare se referau numai şi numai la momentul împlinirii unui număr de ani de la înfiinţarea unei instituţii. Împlinirea unei vârste nu este un motiv de decorare. Este o bătaie de joc dacă, atunci când împlinim o anumită vârstă, să fie nevoie să avem o zdrăngănică în piept doar aşa ca să ne aflăm în treabă. Decoraţii trebuie să primească pe baza unui principiu de absolut bun-simţ şi bună creştere, adică <<Ăi mai Ăi>>, cum se spune în popor”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Oprea 843 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.