Demisia lui Niţu – puţină linişte pentru Ion Iliescu, Traian Băsescu, Klaus Iohannis şi Dacian Cioloş

În Dosarul Gabriel Oprea a mai fost o ţintă. Poate la fel de importantă, dacă nu chiar şi mai şi. Se pare că ţinta adevărată a fost procurorul general Tiberiu Niţu!

Oricît ar părea de surprinzătoare, analiza obiectivă a unor evenimente s-ar putea să ne pună serios pe gînduri, mai ales după ce Parchetul General a deschis atît Dosarul Mineriadei, cît şi cîteva dintre dosarele lui Traian Băsescu!

Culmea este că însuşi Traian Băsescu a precizat această teză într-o declaraţie publică, spunînd că, deşi nu-l preţuieşte pe Niţu, crede că s-a vrut sacrificarea lui prin ancheta împotriva lui Gabriel Oprea! Nu cumva, de data aceasta, Traian Băsescu chiar are dreptate? Să analizăm cine s-a temut de ce ar putea să facă Tiberiu Niţu în ultimele luni ale mandatului său în fruntea Parchetului General.

Tăcut cum e, cu aparenţa unui om care se teme ca nu cumva să spună vreo prostie, totuşi, Tiberiu Niţu se poate lăuda cu cîteva rezultate, deşi acestea nu au fost incluse în Raportul MCV, acolo unde a fost loc doar pentru acţiunile DNA! Nu ne aparţine o asemenea observaţie, ci judecătoarei Gabriela Baltag, preşedinta Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR). Mai direct, Tiberiu Niţu era şeful Codruţei Kovesi, nu invers! Chiar dacă DNA îşi sărbătorea rapoartele cu mare fast la Cercul Militar Naţional, tot Tiberiu Niţu era şeful Codruţei Kovesi.

DOSARUL MINERIADEI DIN IUNIE 1990. În martie 2015, Instanţa supremă a confirmat Decizia Parchetului ÎCCJ (Parchetul General), prin care s-a redeschis Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990. Cităm din ştirea Mediafax din 9 martie 2015: „În 5 februarie, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a infirmat rezoluţiile de neîncepere a urmăririi penale în cazul evenimentelor din iunie 1990. Parchetul instanţei supreme arăta, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX, că procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a dispus infirmarea a trei rezoluţii de neîncepere a urmăririi penale din anul 2009, care au legătură cu Mineriada din 1990, precum şi redeschiderea urmăririi penale în acest caz.

După cum se ştie, Parchetul General a şi pus sub acuzare mai multe personalităţi politice, între care Ion Iliescu şi Petre Roman, preşedintele, respectiv, premierul României în 1990.

CELE 7 DOSARE PENALE ALE LUI TRAIAN BĂSESCU. Cităm din articolul apărut pe Hotnews la data de 19 mai 2015, în care este preluată ştirea Agerpres: „Magistraţii de la Judecătoria Sectorului 1 au confirmat decizia procurorilor de la Parchetul General de redeschidere a urmăririi penale în dosarul „Casa din Mihăileanu”, în care este implicat fostul preşedinte Traian Băsescu, anunţă Agerpres. Procurorii au redeschis urmărirea penală în cazul a cinci dosare pe numele lui Traian Basescu, printre care se află şi cel privind modul în care fostul preşedinte a achiziţionat imobilul situat pe strada Ştefan Mihăileanu din Bucureşti.

Între timp s-au mai deschis încă dosare penale pe numele fostului preşedinte Traian Băsescu, în unele avînd deja calitatea de suspect. Precizăm că toate aceste dosare penale au fost reactivate în mandatul lui Tiberiu Niţu.

CASELE PIERDUTE DE KLAUS IOHANNIS PRIN FALS ÎN ACTE PUBLICE. Scăpat de Dosarul incompatibilităţii, Klaus Iohannis poate fi oricînd protagonistul unui dosar penal mult mai grav, în cazul în care Sentinţa definitivă prin care a pierdut două case va rămîne valabilă şi după judecarea Contestaţiei în anulare! Motivul este că, în cuprinsul acestei sentinţe, se precizează că dobîndirea acestor case s-a făcut pe baza „unui act juridic încheiat prin fraudarea legii”!

Fiind la încheierea mandatului de procuror general, după ce a adus coşmarul în vieţile lui Ion Iliescu şi Traian Băsescu, Tiberiu Niţu ar fi putut să facă acelaşi lucru şi în cazul lui Klaus Iohannis, mai ales că un dosar penal a existat pe acest subiect, autorul falsului fiind deja condamnat! Era de ajuns ca Niţu să redeschidă dosarul în care Iohannis a fost scos de sub urmărire penală, pentru ca, la sfîrşitul mandatului/mandatelor de la Cotroceni, să aibă aceleaşi emoţii ca Traian Băsescu.

DOSARUL PENAL ÎN CARE ESTE NOMINALIZAT DACIAN CIOLOŞ NU S-A ÎNCHIS. Şi actualul premier Dacian Cioloş putea avea emoţii cu Tiberiu Niţu în fruntea Parchetului General, căci dosarul în care este reclamat pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu încă nu are o soluţie de scoatere de sub urmărire penală! Este vorba despre plîngerea depusă de Sandu Jean Cătălin împotriva lui Dacian Cioloş pentru un document semnat de acesta în Dosarul ICA:

Simpla trecere în revistă a acestor dosare poate fi considerată ca fiind dătătoare de emoţii pentru cei patru: Ion Iliescu, Traian Băsescu, Klaus Iohannis şi Dacian Cioloş. Am putea-o adăuga şi pe Monica Macovei, astăzi europarlamentar, care, în timpul mineriadei din1990, a comis abuzuri ca procuror de caz, după cum declară unele victime ale acelei mineriade!

Din aceste motive, teoria potrivit căreia nu Gabriel Oprea a fost ţinta Dosarului „Coloana oficială”, ci Tiberiu Niţu nu mai este aşa de fantezistă cum părea iniţial! Un argument solid este faptul că, dacă se dorea anchetarea abuzului în serviciu, unul dintre cei anchetaţi ar f trebuit să fie chiar actualul ministru de Interne, Petre Tobă, care era şeful Poliţiei Române, deci cel care a pus la dispoziţia unor demnitari motocicletele folosite ca antemergător!

Reamintim că Tiberiu Niţu urma să-şi încheie mandatul de procuror general peste 3 luni şi anunţase deja că nu este interesat de obţinerea unui nou mandat. În aceste condiţii, nimeni nu ştie ce ar fi putut să facă Tiberiu Niţu, ca procuror general, în această perioadă. Aşa că, spre liniştea celor menţionaţi, era foarte potrivită forţarea demisiei sale!

De reţinut rămîne faptul că, deşi DNA este doar o direcţie în cadrul Parchetului General, în Raportul MCV din acest an este felicitată doar Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Deci nu Tiberiu Niţu, ci Laura Codruţa Kovesi! Cei care au oferit informările celor de la Bruxelles, în vederea întocmirii Raportului pentru România, ştiau foarte bine că Tiberiu Niţu nu era prea agreat la Bucureşti! După cum se vede, au avut dreptate.

Dacă Raportul MCV ar fi menţionat succesele Parchetului General şi, implicit, ale DNA în lupta împotriva corupţiei, forţarea demisiei lui Tiberiu Niţu nu s-ar mai fi produs, căci ar fi fost contrazise concluziile de la Bruxelles, ceea ce este de neimaginat în România de azi!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.