Demisie la vârful Companiei Naţionale a Uraniului

Directorul general al Companiei Naţionale a Uraniului, Ioan Moraru, a demisionat din funcţie, marţi, în urma unei întâlniri cu ministrul Energiei, Andrei Gerea.

Ioan Moraru a declarat pentru Mediafax că a avut cu ministrul Energiei ”o discuţie foarte la obiect” pe problemele Companiei Naţionale a Uraniului, iar la finalul întâlnirii şi-a depus demisia. El a susţinut însă că demisia sa nu are legătură cu ”discuţia foarte corectă” pe care a avut-o cu ministrul şi nici cu conflictul de muncă de la Exploarea de uraniu de la Crucea, motivele demisiei fiind „personale şi unilaterale”. El a menţionat totodată că a convenit cu ministrul ca până la numirea unui nou director general să gestioneze în continuare activitatea companiei.

Aproximativ două sute de mineri de la Exploatarea de uraniu Crucea sunt blocaţi în subteran de luni şi ameninţă că dacă revendicările lor nu vor fi soluţionate vor intra în greva foamei. Minerii sunt blocaţi în subteran atât în zona troiţei din mina Crucea, care nu e în zona de exploatare, dar sunt şi în mina Botuşana, în zona de exploatare, în timp ce alţi angajaţi protestează în apropierea atelierelor.

Minerii au susţinut că aşteaptă ca până la ora 14.00 să li se rezolve solicitările, respectiv ca ministrul să respecte protocolul pe care l-a semnat cu ei în 30 ianuarie şi care prevedea o nouă bază de calcul al salariilor. Ei ameninţă că, în caz contrar, protestul se va radicaliza şi vor intra în greva foamei, intenţionând să-şi ia alături de ei, în subteran, soţiile sau copiii.

„Poate să-l pună şi pe Ponta director la companie. Dacă nu ne dau creşterea salarială promisă prin protocol, nu întrerupem protestul. Nu se poate să lucrezi în mină de uraniu cu 1.500 de lei pe lună”, susţin protestatarii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.