Demiteri și demisii la Casa Albă

Odată cu desemnarea generalului John Kelly ca secretar general al Casei Albe şi demiterea lui Reince Priebus, s-a consemnat un nou episod în telenovela demisiilor şi numirilor în echipa preşedintelui Donald Trump, care au loc la şase luni de la preluarea mandatului de către acesta.

Ca urmare, cei care cunosc istoria Casei Albe susţin că niciodată în timpul primelor şase luni ale mandatelor ultimilor cinci preşedinţi – Ronald Reagan (două mandate), George Bush Sr. (un mandat), Bill Clinton (două mandate), George W. Bush (două mandate) şi Barack Obama (două mandate) – nu au avut loc atâtea schimbări de personal, precum în primele 180 de zile ale lui Trump.

Trebuie semnalată, apoi, şi maniera în care se produc, fiind anunţate pe Twitter, uneori de la bordul avionului prezidenţial, cum a fost cazul lui Reince Priebus, de vineri. Preşedintele a făcut acest lucru în momentul în care Air Force One ateriza la baza militară Andrews, de lângă Washington, după o vizită la Long Island, cel înlăturat aflându-se în avion cu Trump. Acesta a spus la CNN că „un preşedinte are dreptul de a o lua de la capăt, fără resentimente (…), iar eu cred că la Casa Albă este nevoie de aşa ceva“, prezentând totul ca demisia sa.

În realitate, este vorba de un moment care, cum spun marile ziare americane, punctează „luptele interne, fratricide“ din sânul Casei Albe, multe duse la vedere şi în mod contondent. Astfel, înainte de demiterea lui Priebus demisionase purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer, unul dintre cei mai mari gafeori din echipa lui Trump, e drept, el fiind pus adesea în dificultate de stilul de lucru şi de comportamentul imprevizibil al preşedintelui.

Spicer a renunţat la funcţie imediat după ce Trump l-a numit director de comunicare pe Anthony Scaramucci, care nici nu a apucat să se instaleze în birou, că a şi făcut nişte declaraţii incendiare, ameninţări, insulte, unele dintre ele vulgare de-a dreptul, privindu-l chiar pe Priebus, a cărui poziţie era deja slăbită, prin plecarea purtătorului de cuvânt.

Pornit la vânătoarea de vrăjitoare, el l-a nominalizat pe secretarul general al Casei Albe ca fiind la originea unor scurgeri de informaţii care i-au creat probleme însuşi preşedintelui. Astfel, într-o convorbire cu un redactor de la ziarul „New Yorker“, l-a calificat pe Priebus ca fiind „un nenorocit schizofrenic, paranoic“, cotidianul „Huffington Post“ notând că „ întregului Washington nu-i venea să creadă citind transcrierea vorbelor celui care ar trebui să încarneze un nou start în domeniul comunicării prezidenţiale, adesea haotică din cauza folosirii Twitterului de către Rump.“

De fapt, după cum se spune la Washington, Trump îşi pierduse încrederea în Priebus, iar în particular evocase acest lucru, întrucât el nu reuşise să facă astfel încât Congresul să adopte unele puncte de pe ordinea de zi, aşa cum și-ar fi dorit. Drept urmare, deşi el este un vechi membru al Partidului Republican, dar nu a făcut parte niciodată dintre apropiaţii multimiliardarului, a fost debarcat.

Secretarul general al Casei Albe („Chief of Staff“) este un personaj central al preşedinţiei, acesta fiind colaboratorul cel mai apropiat al preşedintelui care veghează la buna funcţionare a administraţiei (este în strânsă legătură cu consilierii, stabileşte agenda preşedintelui etc). Generalul în retragere John Kelly, pe care Trump îl prezintă ca un „star al administraţiei mele“, este noul titular al acestui post. „Kelly, 67 de ani, preia frâiele unei Case Albe care ia apă din toate părţile, obsedată de «scurgerile» către presă şi minată de afacerea legăturilor cu Rusia“, transmitea, din Washington, France-Presse.

El este cel care l-a încântat pe preşedinte prin ideile sale în domeniul migraţiei. Trump, căruia îi place să se înconjoare de generali (Kelly fiind al treilea din echipa sa), a salutat tot pe Twitter „succesul spectaculos“ al lui Kelly la Securitate Internă (DHS), unde a încarnat ideile politicii migratoriii restrictive şi a lansat proiecte emblematice: lupta împotriva clandestinilor, ideea interzicerii intrării în SUA a resortisanţilor din şase ţări musulmane, construirea unui zid la frontiera cu Mexicul etc.

Are o lungă carieră militară: a fost comandant al forţelor americane din America de Sud şi Centrală. Șef al „Southcom“ (2012-2016), a petrecut 45 de ani în arma puşcaşilor marini, conducând importante forţe angajate în lupta contra traficului de droguri. Ca ministru al tentacularului DHS, s-a ocupat de controlul frontierelor, imigraţie, serviciul secret, care protejează preşedintele şi înalţii demnitari, securitatea aeroporturilor şi lupta împotriva pirateriei informatice.

A devenit cunoscut marelui public american în urma tragediei personale pe care a avut-o în Afganistan, unde i-a decedat fiul cel mic, Kelly fiind printre rarii comandanţi ce şi-au pierdut un copil în luptă. În 2016 s-a aflat printre generalii care s-au raliat lui Trump în campania electorală prezidenţială.

În fine, după înlăturarea lui Priebus, presa a reamintit un mesaj pe Twitter al lui Trump, din 2012, în care-l critica pe Obama pentru că a avut „trei Chief of Staff“ diferiţi în trei ani, acesta fiind unul dintre motivele pentru care nu reuşea să aplice programul său.

În ce-l priveşte, Priebus a fost în funcţie 189 de zile!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.