Demnitari din cel puțin 83 de țări, la funeraliile lui Nelson Mandela

Șefii de stat sau de guvern și monarhi sau prinți moștenitori din cel puțin 83 de țări și-au confirmat prezența la funeraliile fostului președinte sud-african Nelson Mandela, însă și mai mulți demnitari au anunțat că vor lua parte la unele dintre ceremoniile în onoarea eroului luptei antiapartheid, transmite EFE, citată de Agerpres.

Cel puțin 83 de delegații la nivel înalt sunt confirmate de Ministrul pentru Relații Internaționale și Cooperare din Africa de Sud, potrivit listei prezentate luni pe pagina sa de internet, pe care nu figurează totuși deocamdată președintele SUA, Barack Obama, care și-a anunțat prezența.

Secretarul general al Națiunilor Unite, Ban Ki-moon, și-a confirmat prezența la ceremonii, în timp ce China va fi reprezentată de vicepreședintele Li Yuanchao. Potrivit sursei citate, dintre țările europene, în fruntea delegațiilor figurează președintele francez, Francois Hollande, și șefii guvernelor britanic, David Cameron, spaniol, Mariano Rajoy, și italian, Enrico Letta.

Din America Latină vor fi prezenți, între alții, președinții Braziliei, Dilma Rousseff, al Cubei, Raul Castro, al Venezuelei, Nicolas Maduro, și al Mexicului, Enrique Pena Prieto.

Organizații regionale precum Uniunea Europeană vor fi reprezentate la nivel înalt, de președinții Consiliului UE, Herman Van Rompuy, și cel al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, Uniunea Africană — de președintele Comisiei, Nkosazana Dlamini Zuma, Commonwealth — de Kamalehs Sharma, iar Liga Arabă — de Samir Hosni.

Peste 34 de țări africane au confirmat de asemenea prezența șefilor lor de stat, între care veteranii de pe continent Teodoro Obiang Nguema, din Guineea Ecuatorială, și Robert Mugabe, de Zimbabwe.

Dintre șefii de stat membri ai monarhiilor vor fi regele Belgiei, Felipe, Mare Duce al Luxemburgului, Enrique I, și Regina Iordaniei, Rania. Dintre casele regale care vor fi reprezentate de moștenitorii coroanelor se numără principele de Asturias, Felipe de Borbon, moștenitorul coroanei regale britanice, Charles, prințul Arabiei Saudite, Muqrin bin Abdulaziz Al Saud, prințul Naruhito al Japoniei, Haakon al Norvegiei, Federick al Danemarcei și prințesa Victoria a Suediei.

Papa Francisc l-a desemnat pe cardinalul Peter Kodwo Appiah Turkson, președintele Consiliului Pontifical pentru Justiție și Pace, să îl reprezinte la funeraliile de stat ale lui Nelson Mandela.

Și-au anunțat de asemenea prezența la aceste funeralii foștii președinți americani Bill Clinton și George W. Bush, dar și foștii premieri britanici Tony Blair, Gordon Brown și John Major.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.