×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 7 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Joi, 21 septembrie 2017, 06:08
EUR (€)
-0.0001 ↘
4.5989 RON
USD ($)
-0.0098 ↘
3.8275 RON
• • •
O reformă a Justiției care pune pe jar CE
Democrație vs. tribunalocrație

Partidul de guvernare din Polonia, condus de Jaroslaw Kaczynski, a adoptat o lege care a pus imediat pe jar instituțiile europene, presa din Vest și Consiliul Europei. Este vorba despre modificarea regulilor de alegere a magistraților din Consiliul Național Judiciar, instituția omoloagă Consiliului Superior al Magistraturii din România. Până acum, membrii instituției, ce are ca principală atribuție nominalizarea magistraților care urmează să fie numiți oficial în funcție de președintele Poloniei, erau aleși pentru un mandat de patru ani de confrații lor. Noua lege prevede însă ca numirea a 15 dintre cei 25 de membri ai Consiliului Național Judiciar să se facă de către președintele camerei inferioare a parlamentului și un grup de 50 de deputați. Ca lucrurile să se întâmple cât mai repede, legea prevede că mandatul a 15 magistrați din CNJ va înceta la intrarea ei în vigoare și aceștia vor fi înlocuiți prin aplicarea noii proceduri.

Viceministrul Justiției din Polonia, Marcin Warchol, spune că în acest fel „judecătorii vor fi eliberați de presiunea superiorilor și de actuala patologie, unde promovările depind de bunele relații cu președinții de tribunale sau ale instanțelor superioare“. „Acum, cei cu mandat democratic vor numi magistrații“.

Fondul pe care se întâmplă aceste schimbări în Polonia este unul extrem de tensionat. Imediat după preluarea puterii, în 2015, partidul lui Jaroslaw Kaczynski a decis destituirea unor judecători de la Curtea Constituțională numiți de fosta putere liberală proeuropeană și modificarea structurii Curții. Curtea a decis că această măsură este neconstituțională. Comisia Europeană a criticat Polonia și a avertizat că schimbările acestea pot duce la apariția unui sistem paralel de justiție. Ministrul de Externe a replicat astfel în primăvara anului 2016: „Președintele Curții Constituționale îmi amintește de un ayatollah iranian“.

Apoi, fapt unic în UE, partidul de guvernare a decis ca ministrul Justiției, sulfurosul Zbigniew Ziobro, să cumuleze funcția cu cea de procuror general. Astfel, în Polonia, procurorul general este și ministru, și parlamentar, deci poate superviza și schimba deciziile în toate investigațiile procurorilor civili și militari.
Revenind la ultima modificare legislativă, ea a fost aspru criticată de Consiliul Europei, de Amnesty International și Fundația Helsinki pentru drepturile Omului. „Judecătorii care sunt critici la adresa puterii nu vor mai fi aleși în CNJ, iar gradul de independență al instituției se va reduce“. Replica amintitului ministru și procuror general Ziobro: „Vrem să terminăm cu corporatismul și să introducem oxigenul democrației aici. Pentru că Polonia este o democrație, nu o tribunalocrație“.

Legea adoptată de Seim va intra în vigoare dacă va fi promulgată de președintele Andrzej Duda, iar acesta, ca și premierul Beata Szydlo, este unul dintre oamenii de încredere ai lui Jaroslaw Kaczynski, care l-a ajutat să câștige prezidențialele din mai 2015. Comisia Europeană a avertizat că va începe proceduri de infringement împotriva Poloniei începând din 2016, însă până acum guvernul de la Varșovia a scăpat neatins, chiar și după refuzul de a accepta cotele de imigranți.

Călin MarchieviciPublicat Sâmbătă, 15 iulie 2017
4307
 | 18
 | 22
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
mirciulica
+4
Si astia nu sunt "bolsevici" ca-n Romania, dimpotriva ! Dar ... ei au voie, fara MCV pentru ca ii protejeaza marele licurici, nu ca-n Romania. Democratie, nu !?
Publicat Luni, 17 iulie 2017
+Răspunde
Nelu Stiuca
-1
Cand structurile , institutiile, autoritatile STATULUI vor fi sub controlul SOCIETATII CIVILE numai atunci se va putea vorbi de o DEMOCRATIE reala si de NORMALITATE sociala in RO. De 27 de ani in GUVERNAREA RO se folosesc tot felul de TEPE si scheme DEMAGOGICE, BANDITESTI, MAFIOTICE etc pentru a mima democratia in detrimentul MAJORITATII POPULATIEI DEBUSOLATE care se comporta ca o ... deposedata de sursele si resursele necesare supravietuirii.
Publicat Duminică, 16 iulie 2017
+Răspunde
Boc @ Nelu Stiuca
+11
Bai nene societatea civilă reprezintă o mână de oameni aleși de nimeni care sunt împinși din spate de interese proprii sau făurite de interpuși sau finanțatori.Unde este democratia aici?Deci parlamentul ales de oameni nu face parte din democratie si niste terchia berchia de pe strada da.CINE NU PRICEPE CA ESTE VORBA DE RĂZBOI ECONOMIC DUS CU TOATE ARMELE ORI ESTE PROST ORI VANDUT.
Publicat Duminică, 16 iulie 2017
+Răspunde
riciu @ Nelu Stiuca
+9
Domnu`Crapushtean!Ce e,bre,aia"societate civila"??? Se strang 2-3 ciumetzi care n`au facut nimica toata viata,urla ca apucatzii si aia e societatea civila...
Publicat Duminică, 16 iulie 2017
+Răspunde
Tombola
+2
Prostii! In Polonia, atat stangistii pana in 2015 cat si conservatorii ce sunt acum la putere au facut si fac excese in materie de judecatori si procurori. Liberalii au incalcat legislatia prin marirea si numirea in avans de judecatori constitutionali inainte de alegerile din 25 octombrie 2015 pentru a nu pierde avantajul politic. Constitutia poloneza prevede 15 judecatori si s-a ajus la 20! Cea mai buna metoda ramane tragerea la sorti din nominalizari, pentru a nu exista "succes garantat" nici din partea "tribunalocratiei" nici a politicului.
Publicat Duminică, 16 iulie 2017
+Răspunde
Adrian83
+15
In Germania nici macar nu exista o institutie echivalenta cu CSM-ul din Romania iar judecatorii instantelor supreme (acolo sunt mai multe nu doar una) sunt numiti de catre ministrul federal al justitiei impreuna cu o comisie compusa din ministrii de justitie regionali si un numar egal de membri alesi de catre Parlamentul federal. Deci IN GERMANIA JUDECATORII FEDERALI SUNT NUMITI DE CATRE POLITICIENI. Daca nu ma credeti cititi Constitutia Germaniei (art. 95). Asta dovedeste cat se poate de clar ca in UE exista tari de mana intai si tari de mana a doua. Ceea ce in unele tari de mana intai (Germania) este considerat un lucru normal in tarile de mana a doua (Polonia, Romania) poate fi considerat o grava incalcare a democratiei si a statului de drept. Prin aceasta modificare pe care vor sa o faca polonezii, politicieni nu ar numi in mod direct judecatorii asa cum se intampla acum in Germania. Daca am fi sa aplicam si noi si polonezii legea germana atunci judecatorii ar trebui numiti de catre ministrul justitiei impreuna cu o comisie compusa in intregime din oameni alesi de catre Parlament. Va dati seama ce ar urla lighioanele de la Bruxelles daca am face asa ceva. Pentru Germania insa este in regula pentru ca ea este tara de mana intai. Cea dintai tara de mana intai. Nu sunt in principiu impotriva UE insa tarile considerate a fi de mana a doua (gen noi) nu trebuie sa accepte toate prostiile pe care vestul incearca sa le impuna. Ceea ce vor sa faca polonezii nu incalca nici democratia, nici statulul de drept si nici macar independenta justitiei.
Publicat Duminică, 16 iulie 2017
+Răspunde
Boc
+16
Oameni buni este mult mai simplu.In marea majoritate oamenii de la Bruxelles sunt reprezentanții țărilor din vest sau mai corect ă țărilor din nord vest ajutați de cozile de topor din est.Ocidentalii au avut nevoie de expansiune a piețelor lor de desfacere.Ori acest lucru să făcut după ce americanii au plătit pe RUȘI ca sa cedeze influența în țările est europene.Ce constatăm acuma.Tarile occidentale impun celor din est condiții. Cand cei din vest consideră relația cu China sau Rusia nocivă nimeni nu are voie sa faca comerț cu ele însă cand țările din vest consideră oportun acest lucru se face.Acuma vesticii au decis ca europa să aibă mai multe viteze.In aceasta situatie este de înțeles că țările din est să aibă interesele lor MACAR ÎN ȚARĂ LOR.Cine are impresia ca democratia este în vest ori este prost ori vandut.Germania este cea mai mare oportunistă si lipsita de onoare.Problemele ei conteaza cel mai mult.Ceilalti nu conteaza.Germanii cred ca plătesc pentru asta.DACA VREI SA EXPORTI APOI TREBUIE SĂ PLĂTEȘTI MULT MAI MULT ORI MORI IN SUC PROPRIU.Tarile din est trebuie să se susțină mai mult.O piata comuna ă esticilor ar fi mult mai puternică decât germania si franta.Putin curaj trebuie.
Publicat Duminică, 16 iulie 2017
+Răspunde
lili
-24
Romania vine repede pe urmele Poloniei! "L. Dragnea trebuie să înţeleagă că a fost votat de către 18% din electorat, iar restul de 82% îşi manifestă opoziţia, democratic, prin manifestaţii paşnice, opinii, în presă sau în declaraţii libere. De aici frustrarea ca aproape toată societatea critică măsurile aberante din Programul de guvernare al PSD. A-i considera duşmanii guvernării reprezintă o gafă monumentală, din categoria „cine nu este cu noi este împotriva noastră”. Adică moartea democraţiei în România. Deja Dragnea trece la represalii. Interzice manifestaţia de Duminica din Piaţa Victoriei! Dupa ce ne-a anunţat că aşa va proceda, în urmă cu câteva zile: „PSD va avea o altă atitudine, nu va mai întoarce celălalt obraz", "E o campanie împotriva mea şi a PSD. Vor să mă înlăture şi să distrugă PSD. Noi am vrut pace în România, se pare că ei nu vor pace. Nu ştiu cine sunt ei. O să aflăm. Nu vom mai sta că până acum. Nu vreau să mai rămânem într-o situaţie în care doar să încasăm, vrem să guvernăm". Şi Dragnea a trecut de la ameninţări verbale la fapte. G. Firea interzice mitingul de Duminică, 16 iulie, în Piaţa Victoriei dupa ce Asociaţia „Evoluţie în Instituţie” a solicitat Primăriei Bucureşti aprobare pentru organizarea unui protest, Duminică, 16 iulie, în Piaţa Victoriei şi în faţa sediului PSD. Răspunsul Primăriei? „Se INTERZICE acest protest”. Nu este de presupus că d-na Firea a acţionat fără consultarea şi aprobarea lui Dragnea. La PSD nu se poate aşa ceva. Motivele interzicerii protestului sunt invocate abia acum, după luni de proteste spontane: Stânjeneşte folosirea normală a drumurilor publice şi a transportului în comun Nu se asigură protecţia participanţilor la manifestaţie Drept pentru care se interzice desfăşurarea adunării publice. Comisarul.ro scrie ca zilele trecute la o sedinta tensionata a PSD, Dragnea i-a spus G. Firea că „nu mai vreau să văd niciun marș al soroșiștilor! Să vadă cine conduce țara asta!" Represali
Publicat Duminică, 16 iulie 2017
+Răspunde
Cand a murit Justitia ?
+14
Truica liber cu banii furati lui Nastase si cu banii din tunurile restituirilor,Cocos si clanul liber si ramas cu banii,Voiculescu iese maine poimaine si ramane cu tunul de 60 milioane euro .banii poporului roman,Udrea si basescu liberi si cu banii la purtator,afaceristii Microsoft au ramas cu banii,etc etc..Unde e Justitia in tara asta ?Unde e DNA? doar gargara mediatica si tinte false! ANAF a recuperat 178 milioane lei din 7 miliarde lei cat datoreaza borfasii astia statului roman,practic 2-3% asta e Romania !Tribunalocratie ???: ))Aoleo ce frica le e !Va dau un caz celebru :un tip e inchis 3 ani doar ca a 'discutat'o spaga,deci pentru intentie , iar hotii de directori la Hidroelectrica ,dupa 15 ani de tergiversari primesc cate 5-6 ani puscarie,dupa ce au devalizat tara cu 2 miliarde de euro....si probabil vor iesi pentru "buna purtare"anul viitor...Ideal este sa furi in grup organizat,daca se poate mai mult de 100 de persoane din diverse sectoare,sansele sa fii pedepsit sunt minuscule...
Publicat Duminică, 16 iulie 2017
+Răspunde
FABRICA DE DIAMANTE SINTETICE @ Cand a murit Justitia ?
+6
Justitia s-a nascut MOARTA. Ieri 14072017, intr-un documentar ANTENA3-SPIONII DE DIAMANT care prezenta modul in care a fost distrusa FABRICA DE DIAMANTE SINTETICE-sector strategic( a treia fabrica din lume , distrusa de unii pentru teren si de concurenta), RAZVAN ORASANU FOST PRESEDINTE AVAS afirma ca :"la AVAS existe documente prin care 80% din politicienii majori ai acestei tari ar putea fi ingropati cu totul si cu 2 metri de pamant deasupra". Intre timp, SISTEMUL JUDICIAR DIN ROMANIA CONSUMA MAI MULT DECAT PRODUCE. AZI, in locul fabricii, este un parc de distractii in timp ce PARCHETUL GENERAL, LUPTA si LUPTA si LUPTA.......pe pensii si salarii mari, cu rezultate minime.
Publicat Duminică, 16 iulie 2017
+Răspunde
Cand adevarul doare
-4
puteti sa va dati si cu capul de Zidul Plangerii ,tot degeaba ! Romania este perceputa ca 'cea mai corupta tara"din Europa ,tara in care majoritatea populatiei prefera banii in loc de libertate!Asta e neamul,de la Herodot...
Publicat Duminică, 16 iulie 2017
+Răspunde
Czestochowa
+11
GOD bless you POLAND !
Publicat Duminică, 16 iulie 2017
+Răspunde
Lupi
+21
SI NU-I NORMAL SA FIE ASA ???. DEMOCRATZIE INSEAMNA PUTEREA POPORULUI - PARLAMENTARII SUNT ALESII POPORULUI SI EI DECID SI ALEG NISTE SLUJBASI -MAI MICI SAU MAI MARI AI STATULUI , IN CAZUL DE FATZA JUDECATORI.- NUMAI IN GAURA NEAGRA , ROMANICA , JUDECATORII SE ALEG EI PE EI , O HAITA DE J......DII !!!!!.
Publicat Duminică, 16 iulie 2017
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
4 articole/ Actualizat Duminică, 17 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
19 articole/ Actualizat acum 16 ore şi 10 minute
Sorin Avram

Partidul care este în toate cele ce sunt şi în cele ce mâine vor râde la soare a hotărât comasarea unor instituţii.

Sorin AvramPublicat acum 10 ore şi 17 minute