Democrații și republicanii au pus mâna pe banii murdari din Ucraina

Coordonatorul campaniei prezidențiale a lui Donald Trump, Paul Manafort, și-a dat demisia din fruntea echipei în urma acuzațiilor că ar fi omul Kremlinului în anturajul candidatului republican, acuzații alimentate și de o anchetă pornita de Procuratura Generală a Ucrainei privind peste 12 milioane de dolari transferate din Rusia în conturile lui Manafort pe când acesta era consilierul de imagine al președintelui pro-rus Viktor Ianukovici.

Aceste informații par a fi însă doar vârful aisebergului, iar ceea ce se vede mai puțin sunt legăturile cu oligarhi ucraineni pe care le are candidata democrata Hillary Clinton.

Campaniile din Ucraina, sursă de profit pentru strategii americani

Strategii și lobby-istii americani s-au implicat în Ucraina pe toate fronturile. Ultima campanie prezidențială a Iuliei Timoșenko, cea împotriva lui Ianukovici, a fost condusă de americanul Kenneth Murphy. Acesta și Manafort au fost recompensați la acea vreme prin facilitarea unor afaceri imobiliare în marile orașe din Ucraina.

În al doilea rând, atât republicanii americani, cât și democrații au primit sume frumoase pentru campaniile lor electorale din partea președinților ucraineni Leonid Kucima și Viktor Ianukovici, precum și de la oligarhi ucraineni, scrie ziaristul ucrainean Taras Kuzio pentru neweasterneurope.com.

Viktor Pinciuk și Rinmat Ahmetov erau cei mai bogați oligarhi ucraineni la începutul conflictului din Donbas, în 2014. Pinciuk a ales o strategie mai bună și s-a poziționat, moderat, de partea noii puteri. Pinciuk nu putea să se arate foarte pro-european, pentru că era dependent de piaţa rusă. Compania sa siderurgică, Interpipe, depindea de cotele de export garantate de Moscova, în timp ce piaţa occidentală nu ar fi făcut faţă concurenţei.

Chelsea Clinton, invitata lui Viktor Pinciuk

Pinciuk avusese însă grijă să-și asigure portițe către Vest. În 2003 si 2004, oligarhul a investit sume mari pentru a-i aduce în Ucraina pe Richard Holbrooke, pe Zbigniew Brzezinski sau pe fostul președinte George H.W. Bush, pentru a ajuta la îmbunătățirea imaginii regimului autoritar al lui Leonid Kucima. A investit apoi pentru a organiza mese rotunde despre filantropie la Forumul Economic Mondial de la Davos. Si, poate cel mai important, fundațiile sale au oferit în perioada in care Hillary Clinton a fost secretar de Stat circa 8,6 milioane de dolari pentru Fundația Clinton. Tot Pinciuk a oferit donații pentru Brookings Institution, unde avea proiecte fostul ambasador american in Ucraina Steven Pifer.

The New York Times scrie că la începutul anului 2012, ambasadorul american la Kiev i-a scris secretarului de Stat Hillary Clinton despre vizita în Ucraina a lui Chelsea Clinton și a soțului ei, Marc Mezvinsky, ”la invitația oligarhului Viktor Pinciuk”. Replica lui Hillary Clinton: ”Întotdeauna e bine să auzi lucruri frumoase despre copiii tăi”.

Licitații cu dedicație pentru firmele de audit

Rinat Ahmetov s-a îngrijit și el de imaginea sa investind sume frumoase. Președintele Fundației pentru Guvernare Eficientă pe care o patrona a fost fostul premier canadian Kim Campbell, iar din conducerea fundației mai făcea parte si fostul senator american Lincoln Chafee, acum guvernator al statului Rhode Island.

Revenind la Pinciuk, acesta, împreună cu oligarhul Serghei Tigipko, a plătit în 2002 compania de audit Kroll pentru a cerceta implicarea președintelui Kucima în asasinarea jurnalistului Gheorghi Gongadze, în anul 2000, astfel încât imaginea lui Kucima să nu aibă de suferit. De menționat că aceeași companie Kroll a fost angajată și de guvernul de la Chișinău pentru a cerceta furtul a circa un miliar de dolari din sistemul bancar, în timp ce presa de la Chișinău se întreaba de ce această sarcină nu a revenit unei companii de audit mai cunoscute, din primele cinci din lume.

În 2010, premierul pro-rus Nikolai Azarov a angajat aceeași firmă Kroll, plătind-o cu 3 milioane de dolari, pentru a audita contractele energetice încheiate de guvernul condus de Iulia Timoșenko, cea care avea să fie condamnată la închisoare pentru abuz de putere în dosarul acestor contracte cu Rusia. În 2012, o firmă de avocatură din SUA a primit un contract din partea guvernului de la Kiev pentru a întocmi un raport privind procesul Iuliei Timoșenko, raport pe care purtătoarea de cuvânt de atunci a Departamentului de Stat, Victoria Nuland, l-a caracterizat drept ”incomplet și lipsit de acuratețe”. Firma de avocatură cu pricina era Skadden Arps Slate Meagher & Flom LLP, iar la vremea respectivă presa ucraineană a scris că licitația pe care a câștigat-o ar fi fost trucată de guvernul pro-rus de la Kiev.

Fiul vicepreședintelui SUA , cu afaceri în Ucraina

Se adaugă la acestea afacerile oligarhului Igor Kolomoiski cu fiul vicepreședintelui SUA. Hunter Biden, 44 de ani, este fiul vicepreședintelui SUA, Joe Biden. Devon Archer, partener de afaceri al lui Hunter Biden în SUA, este un apropiat al familiei lui John Kerry, secretarul american de Stat și unul dintre princiipalii donatori și consilieri în campania prezidențială a lui Kerry, în 2004. Ei bine, cei doi s-au instalat în economia țării în aceasta vară, când în estul Ucrainei începeau luptele grele dintre pro-ruși si forțele ucrainene. Ei au fost cooptati în fruntea companiei Burisma, implicată în extragerea gazelor naturale din aceasta țară începând din 2002 și având legături cu oligarhul Igor Kolomoiski. Administrația americană a precizat la acel moment că nu găsește deloc incompatibilă afacerea fiului vicepreședintelui SUA, mai cu seamă că Washingtonul promovează diversificarea energetică în Ucraina și aiurea.

Mulți bani pentru nimic

Serviciile consultanților și lobby-iștilor americani nu au fost deloc ieftine, iar beneficiile obținute de oligarhi par să fie unele minore pe moment. Partidul Regiunilor, al fostului presedinte Viktor Ianukovici, a investit uriaș în lobby-ul americam însă aceasta nu i-a impiedicat pe congresmanii din SUA să fie extrem de duri cu regimul îndepărtat in 2014. ”Firmele de PR angajate de guvernul ucrainean de-a lungul anilor, fie pro-Kucima, fie pro-Ianukovici – nu au oferit mare lucru în schimbul banilor primiti. (…) Mult mai semnificativ pentru evoluția relațiilor SUA-Ucraia a fost rolul Congresului, inclusiv al Comisiei Helsinki din ultimele două decenii, atât inainte, cât și după independență”, spune un politician americam citat de Taras Kuzio.

”Ironia este că la Washington au investit mai mult în lobby liderii politici autoritari și corupți decât forțele pro-occidentale democratice care au susținut Revoluția Portocalie și EuroMaidanul. Cu toate acestea, atât republicanii, cât si democrații au pus mâna pe banii murdari”, încheie Taras Kuzio.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.