Demonstrațiile, sub lupa clară a academicianului

O mare parte din populaţie este împărţită între cele două tabere. Aşa am recurs la acad. Dinu C. Giurescu în speranţa că domnia sa poate privi de departe un fenomen care antrenează întreaga Românie.

Ce părere aveți, domnule profesor, despre demonstrațiile care se întind pe zi ce trece?

Deocamdată, seamănă cu un fel de modă. Oamenii simt nevoia să spună ceva. Dialogul între guvernanți și cetățeni, între ei și opinia publică, nu există. Talk-show-urile nu pot înlocui decît parțial lipsa acestui dialog. Ca atare, consider că demonstrațiile sunt manifestarea unei frustrări, dar și un semn al lipsei unei dorințe de a te înhăma la treburile țării, fiecare după puterile sale.

Pot fi ele periculoase?

Sigur că pot! Există de mai multă vreme niște planuri ascunse de destrămare a țării noastre și demonstrațiile ar putea fi folosite în acest scop: demonstrațiile pot scăpa de sub control. Măsurile de ordine care vor trebui luate la un moment dat vor fi taxate drept o abatere de la Europa, de la democrație, blablabla (să mă scuze cititorii). Eu le-aș spune tinerilor și demonstranților: faceți-o încă o sută de zile, dacă vreți! Dar atenție la ordine, la lege și la pericolele ascunse!

Alte consecințe n-ar mai putea fi?

Unele pozitive ar putea apărea după ce oamenii se duc acasă și își văd de treabă. Dar și altele negative pot ieși la iveală, dacă ele sunt parte dintr-o acțiune mai vastă de destrămare a României. Acest plan a apărut acum 10 ani și continuă să evolueze în ritm accelerat.

Puteți compara demonstrațiile de acum cu altele din istoria României sau a Europei?

În istoria țării noastre nu prea au existat demonstrații similare. Au fost doar unele în 1940, cînd oamenii s-au adunat spontan pentru a protesta că țara noastră a pierdut Transilvania prin Dictatul de la Viena. Dar n-au fost nonstop, chiar dacă aveau un program. Acum nu au niciunul formulat în termeni serioși, concreți.

Și, cu toate acestea, s-au ridicat în toate orașele țării, mai mult, și în marile orașe de pe Glob!

Corect. Cineva a sesizat această stare latentă de nemulțumire și s-a concentrat să creeze un prilej sau a așteptat o ocazie pentru a declanșa exprimarea acestei stări de nemulțumire. Internetul permite o comunicare rapidă și simultană. Și permite promovarea unor idei-directivă. Ele răspund momentan unei stări de spirit. Dar nu au un conducător, un program și nu schimbă mare lucru. Pot fi în schimb folosite pentru intenții periculoase pentru țară.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.