Denunţul împotriva lui Băsescu pentru șantaj, depus la procurorul general

Denunţul pentru şantaj împotriva preşedintelui Traian Băsescu, semnat de 176 de parlamentari, în frunte cu Victor Ponta, Valeriu Zgonea, Liviu Dragnea şi Ilie Sârbu, a fost depus, joi, la procurorul general, transmite Mediafax.

Semnatarii precizează, conform Mediafax, că într-un interviu la Realitatea TV, difuzat în 13aprilie, referindu-se la activitatea parlamentară a senatoarei Gabriela Firea în Comisia parlamentară de anchetă pentru verificarea legalităţii achiziţiei terenurilor din zona comunei Nana, Traian Băsescu a afirmat: „Mai bine ar sta în banca ei şi s-ar ocupa de ce se întâmplă pe moşia soţului ei unde este primar, că s-ar putea să nu-l găsesca întro-zi acasă dacă…. nu-i atentă…. Înţeleg că în parohia lui se întâmplă destule lucruri rele”.

Parlamentarii precizează că afirmaţia făcută în referire directă la activitatea de primar a soţului senatoarei constituie un mijloc de constrângere a acesteia în scopul determinării neîndeplinirii atribuţiilor parlamentare care îi revin, ce sunt de natură să lezeze interesele personale ale „numitului Băsescu Traian şi ale familiei acestuia”.

„Ne aflăm în prezenţa săvârşirii infracţiunii de şantaj consumată prin aceea că ameninţarea proferată public ca mijloc de insuflare a unei temeri şi realizare a unei constrângeri morale serveşte la determinarea împiedicarii actiunilor d-nei senator în folosul autorului exprimărilor în sensul art. 207 C. pen ce defineşte elementele constitutive ale infracţiunii de şantaj. Denunţul nostru este motivat şi de iîprejurarea că prin admiterea unor asemenea practici se aduce atingere directă libertăţii de exprimare şi acţiune a parlamentarilor astfel cum este garantată de imunităţile constituţionale”, se arată în denunţ.

Semnatarii consideră că Băsescu se bucură numai de imunitatea prevăzută de articolul 84 alineat 2 din Constituţie, care nu îl ocroteşte în ceea ce privesşe viaţa şi afacerile sale private conform principiului egalităţii în faţa legii prevăzută de articolul 16 alineat 1 din Constituţie, el neputându-se situa mai presus de lege conform alineatului 2 al aceluiaşi text de lege.

Semnatarii solicită cercetarea şi trimiterea în judecată a lui Traian Băsescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.