„Deocamdată” și „Ne vedem în altă parte”

După ce miercuri, 21 decembrie 2016, l-a lăsat mut pe „mutul“ Klaus Iohannis, nominalizând-o pe „anonima“ Sevil Shhaideh pentru funcția de prim-ministru al României, Liviu Dragnea a făcut o declarație scurtă, din care am reținut doar un cuvânt și o frază: „Deocamdată“ și „Ne vedem în altă parte“. Încerc să traduc – din română în română! – ce am înțeles eu din cuvintele celui mai puternic om politic din România în acest moment.

„Deocamdată“ înseamnă că bătălia pentru fotoliul de premier nu s-a încheiat, fiindcă șeful PSD a devenit penal și incompatibil cu funcția de șef al guvernului în urma unei făcături/răzbunări a trinomului DNA – SRI – Livia Stanciu după referendumul pentru suspendarea băsescului din iulie 2012. „Proces“ lăsat cu o condamnare care nu are nici până azi motivarea care să-i permită lui Dragnea atacarea la CEDO a deciziei judecătorilor și despre care până și un copil de grădiniță ține minte cum umblau procurorii lui Kovesi cu Biblia în mână prin casele oamenilor, pentru a-i „convinge“ că s-au furat două milioane de voturi. Teorie vânturată de Monica Macovei și propaganda băsistă pe la Strasbourg, dar niciodată dovedită în instanță. „Deocamdată“ mai înseamnă că Dragnea nu a dorit să declanșeze o criză politică prin propria-i nominalizare, mai ales după ce partidul pe care îl conduce, PSD, a luat totul (cu un scor-record) în urma alegerilor din 11 decembrie 2016. Mai pe scurtătură, șeful PSD s-a făcut că pierde o bătălie, într-un război pe care, cu siguranță, îl va câștiga în final.

„Ne vedem în altă parte“ ar însemna, în traducerea mea, că o eventuală respingere a nominalizării doamnei Sevil Shhaideh pentru funcția de premier de către Klaus Iohannis ar declanșa procedura de suspendare a președintelui pentru încălcarea gravă a regulilor constituționale. Cu alte cuvinte, „dragă Klaus, stai în banca ta și nu te juca cu focul. Acum noi suntem la butoane și avem în spate votul românilor“.

Liviu Dragnea are multe păcate, dar felul în care gestionează victoria în alegeri a PSD îl recomandă drept un politician matur și echilibrat, care poate băga în buzunar 10 ca Băsescu, Tăriceanu sau Iohannis. De altfel, în acest moment, toți trei sunt la mâna lui. Majoritatea confortabilă în Parlament, unde deține șefia Senatului (prin Tăriceanu) și a Camerei Deputaților (prin el însuși), îl face pe Dragnea cel mai puternic om politic al momentului.

În plus, șeful PSD știe că funcția de premier e o căciulă prea mare pentru capul lui „deocamdată“ și că se simte ca peștele în apă în locul unde se trag sforile. Funcția de premier e grea și se erodează foarte repede într-o țară în care nimeni nu știe ce se va întâmpla mâine. De aceea a băgat-o la înaintare pe Sevil Shhaideh. „Deocamdată.“

New York, 21 decembrie 2016

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Grigore L. Culian 183 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.