Deontologia de pianină mecanică a jurnalistului Ion Cristoiu

Ion Cristoiu se laudă că este unul dintre puținii profesioniști ai presei care urmăresc corect faptele și realitățile, înainte de a pronunța o judecată. Dar, pe de altă parte, și-a făcut un obicei moral din a sări în apărarea celor căzuți. Acum, a încercat o apărare a generalului Coldea. Argumentul este că generalul ar fi meritat o ieșire mai onorabilă din scenă și faptul pe care se sprijină este acela că nu i s-a mulțumit pentru cei 21 de ani de activitate în SRI.

Domnule Cristoiu, ieșire mai onorabilă n-ar fi fost nici dacă actualul director ar fi comunicat că, la trecerea generalului în rezervă, SRI a comandat o statuie în bronz a lui Florian Coldea. Știți de ce? Tocmai din pricina faptelor.

Să vă reamintesc câteva:

– generalul Coldea nu și-a prezentat demisia când, în 2005, în CSAT, prin hotărâre secretizată, Traian Băsescu (inspirat de CIA?) a asociat SRI în activitățile de urmărire penală, ceea ce contravenea Art. 13 din Legea de funcționare a Serviciului;
– generalul Coldea nu și-a dat demisia nici mai târziu, când același CSAT a implicat compartimentul de interceptări telefonice al SRI în cercetarea penală a faptelor de corupție, decizie grav anticonstituțională;
– generalul Coldea a acceptat multe alte decizii care au consolidat o structură de stat paralelă statului de drept și profund contrară spiritului democratic.

Fie și constatând numai aceste fapte (acum, imposibil de negat), și avem în persoana acestui general mai mult decât un braț înarmat al unui președinte abuziv, nedemocrat și extrem de talentat în a se prezenta cu o imagine de sens contrar. Știți ce avem? Avem întruparea acelorași cauze care l-au făcut pe Ceaușescu tiran: slugărnicia fără onoare și fără patriotism a celor pentru care patria este binele lor personal, moralitatea este doar o haină, iar legea, nici măcar lenjeria intimă de sub pantaloni.

Cele mai mincinoase cuvinte din scrisoarea generalului sunt acestea două: „Servesc patria“. Dacă ar fi servit-o, în cei 12 ani cât a fost șef operativ al SRI, n-am fi avut nici echipele mixte procurori-sereiști, nici echipele mixte sereiști-politicieni, nici echipele mixte sereiști-afaceriști, nici echipele mixte sereiști-jurnaliști, nici echipele mixte sereiști-interlopi, nici echipele mixte sereiști-mafioți, nici echipele mixte sereiști-traficanți de arme, nici echipele mixte sereiști-traficanți de droguri, nici…

Ce mai lipsea să-i facem o statuie de adio?

Domnule Cristoiu, dacă Legea SRI (datând din 1991) n-ar fi desființat Direcția a II-a a Securității, care asocia securiștii la urmărirea penală, am fi rămas un stat polițienesc. Ce a făcut CSAT în 2005 a fost să refacă această Direcție a II-a. I-ați spus Binom. Nu avea nevoie de un nou nume de botez. Oricum, noul Naș era Traian Băsescu, care nu i-a dat niciun nume. Era prezent acolo, la decizie, și premierul de atunci, Călin Popescu Tăriceanu, care nici azi nu riscă să divulge dedesubturile deciziei. L-ar lua DNA pentru trădarea unui secret de stat. Cu toate acestea, protocolul din 2005 al CSAT are, acum, potențialul de a provoca procesul CPEx în ediție nouă.

Inspirat de o rețetă CIA pentru țările corupte, acel protocol dovedește că Traian Băsescu n-a înțeles niciodată esența polițienească a statului comunist și a considerat că tot răul din acel iad venea numai de la inexistența pluralismului politic? Nu. Secretizarea protocolului vădește conștiența faptului că răul comunist era chiar natura polițienească a statului și, totodată, ispita irezistibilă (scorpionică) de a reface acel rău întru beneficiul personal al președintelui. Cultura politică precară a fostului comandant de nave nu-i îngăduia să înțeleagă că banalizarea acelui rău venea din puterea sa de contagiune. Mulți procurori și mulți sereiști s-au bucurat sincer de prilejul de supercorupție protejată ce le era oferit în lupta împotriva corupției neprotejate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.