Depolitizaţi ANAF-ul, dar şi sforăriile lui Traian Băsescu!

În disputa cu Victor Ponta pe subiectul accizelor, Traian Băsescu a luat partea şoferilor. El şi-a imaginat că făcând circ pe seama creşterii preţului la combustibili câştigă de partea sa o mare parte din populaţie. De la agricultori la comercianţi, de la şoferii din transporturi la profesorii navetişti. Cu această gălăgie făcută cu sârg în faţa camerelor de luat vederi, pe 7 eurocenţi (plus TVA!), Traian Băsescu a sperat să recâştige măcar în parte dragostea pierdută a populaţiei. Hotărât să o ţină langa până la alegeri (la cele din iarnă, nu numai până la europarlamentare), a lansat şi sursa zisă alternativă. Traian Băsescu a cotrobăit prin nesecata sa înţelepciune în materie de soluţii economice încă de anul trecut. Şi atunci s-a câcâit că nu semnează bugetul, şi atunci a zis că va indica el reprezentanţilor FMI cum se rezolvă problema banilor din accize din cu totul alte surse. Cei de la FMI au venit, au plecat şi au tratat cu sictir genialitatea financiară a preşedintelui Românei, lăsând acciza la locul în care era pusă de Victor Ponta. Ultima dată, zilele trecute, când a redeschis subiectul accizei, Traian Băsescu ne-a făcut o nouă dovadă de genialitate economică, propunând guvernului basculantele de bani care ar putea apare prin depolitizrea ANAF-ului. Cum Dumnezeu de i-a trecut prin minte? Şi de unde ştia că prin ANAF se drenează sume uriaşe din economia subterană – de la centru până la judeţe, depolitizaţi ANAF-ul, a îndemnat Traian Băsescu. Avea el ceva indicii temeinice primite de la Sorin Blejnar? Sau această placă turnantă financiară învârtită între Traian Băsescu-Elena Udrea şi ANAF i-a transmis telepatic (că doar Traian Băsescu zicea că nu-l cunoaşte!?) detalii despre mecanismul care strânge cu sarsanaua banii din economie şi-i duce cine ştie unde la cine ştie cine? Or fi făcut cei din Portul Constanţa şi din Vama Agigea referate despre colectele de bani? Or fi vorbit cu preşedintele sau cu apropiaţii săi Stelian Gheorghe, Crinuţa Dumitrean, Anca Boagiu, Adriean Videanu sau Mihai David şi s-or fi sfătuit aceştia cu Sorin Blejnar cum să blocheze furturile şi evaziunea? S-or fi plâns ei cât s-or fi plâns în legătură cu sumele enorme sifonate din afacerile cu energie, cu asfaltările, cu restituirile de proprietăţi, cu licitaţiile trucate iar Traian Băsescu, mâhnit, căzut pe gânduri şi revoltat, s-a tot scărpinat pe la centrul cheliei sale doar-doar va găsi o explicaţie şi o soluţie pentru ieşirea din dezmăţul fiscal. Şi după ce ani de zile a tot ieşit fum din această mare fabrică românească de bani negri, după ce toţi pedeliştii de nădejde şi oamenii de încredere ai preşedintelui României au fost daţi jos de la butoanele instituţiilor cu bugete enorme, iaca marea surpriză. Pe sinapsele lustruite ale preşedintelui a început să ciripească ideea salvatoare:

– Depolitizaţi ANAF-ul! Depolitizaţi ANAF-ul!, pare să fi strigat experienţa şi conştiinţa lui Traian Băsescu, marcate de această nenorocire.

Iar preşedintele României, sătul de această meteahnă şi îngrozit de banii dispăruţi de la buget, a dat fuga să-şi anunţe naţia:

– Depolitizaţi bugetul!

Aceasta, înmărmurită şi nerăbdătoare, a sorbit-o cu nesaţ, luând-o la fugă spre a duce vestea până la urechile actualei puteri.

– Preşedintele a zis să depolitizăm ANAF-ul, inclusiv la judeţe!

– Ce a zis, mă?

– Să depolitizăm ANAF-ul!

– Prostii cât un tren de marfă care nu se mai termină! Nu depolitizăm nimic! Abia am pus oamenii noştri să facă ordine şi curăţenie!

Traian Băsescu ne-a propus drept soluţie salvatoare ce a făcut el mai bine şi mai rău, crezând că oricum pe el nu îl mai interesează. Şi fără să înţeleagă că, între timp, politizarea ANAF-ului şi a celorlalte intituţii ale statului a devenit raţiunea de a fi a tuturor partidelor româneşti şi principala sursă de bani a zecilor de mii de oameni care controlează politica românească.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.