Depresia în timpul sărbătorilor

Există nenumărate studii care arată că beneficiile fizice şi psihice ale unei relaţii de durată sunt enorme, iar singurătatea, mai ales de sărbători, poate conduce la o stare avansată de depresie și chiar suicid.

Un important studiu realizat la prestigioasa Universitate Harvard, pe o perioadă de 75 de ani, a relevat că sursa cea mai importantă de sănătate, bogăţie, longevitate şi stare de bine este un mariaj fericit şi sănătos. Mai mult decât atât, persoanele cu legături sociale mai bune cu familia, cu prietenii și comunitatea sunt mai fericite, mai sănătoase şi trăiesc mai mult decât cei cu legături nu atât de strânse.

„Experiența singurătății se pare că e toxică pentru sănătatea noastră, iar această influență toxică este mai puternică în perioada sărbătorilor importante. Totodată, oamenii care se izolează sunt mai nefericiţi, iar sănătatea lor se înrăutăţeşte mai repede la mijlocul vieții. Capacitatea cerebrală scade mult mai repede și trăiesc mai puțin decât oamenii care nu experimentează singurătatea“, declară psihologul Gabriela Marin.

Ne putem simţi singuri chiar şi între oameni

În opinia psihologului, mulţi oameni se simt singuri chiar dacă sunt înconjuraţi de prieteni sau chiar și dacă sunt căsătoriţi. „Putem avea o relaţie de durată sau o reţea foarte mare de prieteni reali, însă dacă suntem o persoană conflictuală sau găsim mereu nod în papură riscăm să ne simţim din ce în ce mai singuri. Căsniciile în care nivelul conflictual a depăşit cu mult limitele normalului, unde afecţiunea lipseşte, se dovedesc a dăuna mult sănătății, mai mult chiar decât divorțul“, afirmă specialistul în psihologia relaţiilor de cuplu Gabriela Marin.

La bătrâneţe, compania prietenilor ne întinereşte

Relațiile bune și apropiate par să ne protejeze chiar şi de greutățile bătrâneții. Cele mai fericite cupluri – atât bărbații, cât și femeile – au declarat, la 80–90 de ani, că în zilele în care durerile fizice erau mai mari, dispoziția lor rămânea la fel de bună. Însă în cazul celor aflați în relații nefericite, durerile fizice erau amplificate de suferința emoțională. „Relațiile bune nu ne protejează doar corpul, ne protejează și creierul. A te afla într-o relație unită și stabilă cu cineva, la 80-90 de ani, îți oferă protecție. Oamenii aflați în astfel de relații, care simt că se pot baza cu adevărat pe celălalt la nevoie au o memorie mai bună, pentru un timp îndelungat. Studiile sociologice au demonstrat că, oriunde în această lume, persoanele singure mor mai devreme, au o stare de sănătate precară, sunt mai sărace și se recuperează mai greu după diverse afecțiuni. Acest lucru este valabil mai ales în cazul bărbaților, care au o rețea de sprijin social mai slabă decât femeile. Atunci când se află într-o relație, bărbații își îmbunătățesc și capacitatea de a socializa“, conchide psihoterapeutul Gabriela Marin.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.