Depresia și izolarea, mai grave decât obezitatea

Cifre tot mai alarmante arată că sănătatea românilor este tot mai afectată de depresie și de izolare socială, în comparație cu obezitatea, de exemplu. Depresia este o boală din care foarte mulți nu pot ieși singuri, indiferent de câtă voință ar avea. Șomajul, un deces în familie, un divorț ori lipsa susținerii celor apropiați sunt printre principalele motive care contribuie și chiar adâncesc tristețea. Iar cei afectați nici nu se mai simt în stare să ceară ajutor.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii lansează cifre potrivit cărora un român din 10 suferă de tulburări depresive. Aproape 4% din bărbaţi şi peste 5% din femei au deja un diagnostic. Bolnavii sunt trataţi cu medicamente pentru a-şi găsi echilibrul. Femeile, după ce nasc, ies din viaţa activă în jur de un an; nu merg la serviciu şi ies puţin în oraş, fapt pe care societatea noastră îl vede ca normal, dar care pe ele le afectează, ducând de multe ori la depresia post-partum. Tot femeile suferă mai mult după o despărţire, un divorţ sau chiar un deces. La bărbaţi, principala sursă a tristeţii e un venit inconstant, care naşte frustrări şi randament scăzut.

Surprinzător, izolarea de semeni are acum drept sursă şi comportamentele nou-dobândite pe reţelele sociale; jumătate dintre români îi trec, mental, la „prieteni“ şi pe necunoscuţii abordaţi pe net. Unii ajung să nu-şi mai dorească alte contacte umane în viaţa reală. Depresia şi izolarea socială îşi fac loc şi în viaţa de cuplu. Gândiţi-vă cât de frecvent vă ţineţi partenerul de mână sau în braţe atunci când sunteţi acasă, nu cumva mai degrabă staţi lângă el sau ea, fiecare butonând telefonul? E o problemă şi dacă unul dintre soţi face acest lucru, în timp ce altul tânjeşte după atenţie şi apropiere.

Psihologii spun că simplul gest de a conversa cu persoana iubită pe Facebook, adică în public, deşi aceasta vă este alături fizic, e un semn de compensare a singurătăţii în relaţie. Există totuşi o veste bună: din 2.000 de români chestionaţi într-un proiect al psihiatrilor, jumătate au recunoscut confruntarea cu un episod depresiv.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.