Deputat PSD: CNA, o instituție politizată

Deputatul PSD Mihai Sturzu le-a transmis parlamentarilor o scrisoare pe tema Consiliului Național al Audiovizualului, susținând că ceea ce se întâmplă de la o vreme în CNA „are toate datele unui reality-show de succes”, această instituție fiind una politizată.

„Motivul pentru care vă scriu această scrisoare este că eu, Mihai Sturzu, de câțiva ani politician și membru al Comisiei pentru Cultură, Arte, Mijloace de Informare în Masă din Camera Deputaților — dar, mai ales, fost realizator a nenumărate emisiuni TV de succes împreună cu prietenii mei din trupa Hi-Q—, încep să fiu invidios pe membrii Consiliului Național al Audiovizualului. Ceea ce se întâmplă de la o vreme în CNA are toate datele unui reality show de succes. Până acum câteva luni, am avut acuzații reciproce, acolo unde trebuia să avem decizii. Președinta CNA, numită de partidul meu, s-a războit cu membrii numiți de opoziție, pe diferite teme, dar în ședință nu s-au strâns niciodată suficienți membri încât să aibă cvorumul care poate duce la vot și decizii”, spune deputatul PSD în scrisoare

Acesta precizează că, la sfârșitul anului trecut, Parlamentul a numit doi noi membri ai CNA, „în speranța că mașinăria se va debloca și CNA-ul va putea să ia hotărârile necesare pentru o televiziune mai bună, într-o piață în care partizanatul politic și loviturile sub centură sunt de găsit pe majoritatea posturilor TV, afiliate și la o parte, și la alta a spectrului politic”.

„Din păcate nu a fost așa. După schimbarea de componență, am ajuns într-o etapă superioară a reality show-ului, la lipit scrisori ironice pe ușă și chemat poliția. Dacă realitatea televiziunilor noastre nu ne-ar bate cu degetul în ecran, de cealaltă parte a acestuia, aș spune chiar că lucrurile care se întâmplă la CNA încep să semene chiar a serial de comedie, mult mai mult decât a reality show. În acest punct, știu bine că pe capul meu vor începe să cadă acuze referitoare la Partidul Social Democrat, din care fac parte. Guvernul PSD este cel care a numit-o pe Laura Georgescu în fruntea CNA. Membrii desemnați de PSD au fost cei care s-au războit cu membrii desemnați de PDL sau PNL. Mi-ar fi ușor să intru în logica de zi cu zi a meciurilor politice din România și să răspund: „Da, dar membrii desemnați de PDL/PNL au făcut și au dres…”. N-o să vă spun asta. O să vă spun că aveți dreptate. Problema CNA este că e politizat. Nu de PSD, sau de PNL, sau de PDL. Este politizat prin însăși alcătuirea lui”, spune Sturzu.

Potrivit acestuia, răspunsul se găsește într-o schimbare a Legii Audiovizualului, cea care stabilește, printre altele, și componența CNA.

„Cum trebuie schimbată legea? (…) Nu știu cum am putea face o Lege a Audiovizualului care să legitimeze membrii CNA-ului românesc ca în Franța, SUA sau Marea Britanie, unde procesul creează o compoziție funcțională, coerentă și mai greu de criticat a forurilor audiovizuale. În România, dată fiind ruptura dintre clasa politică și diferitele segmente profesionale sau de altă natură ale societății, stau și mă întreb dacă nu cumva ar fi mai bine să oferim puteri sporite actorilor din piața audiovizuală, adică să facem un CNA compus din reprezentanții televiziunilor cu audiență semnificativă. (…) Nu am o opinie definitivă în toate aceste chestiuni, dar știu că problema CNA e politizarea și politizarea provine de la lege”, a mai precizează Mihai Sturzu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.