Deputat PSD: Voi susţine Guvernul atâta timp cât nu se atinge de UMF Târgu Mureş

Deputatul PSD de Mureş, Florin Buicu, a declarat joi că autonomia universitară trebuie respectată în România şi că va susţine Guvernul atâta timp cât nu se va atinge de Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, unde UDMR solicită înfiinţarea unei facultăţi separate de medicină şi farmacie, cu administraţie distinctă.

„Am votat Guvernul, am dat aviz pozitiv domnului Bănicioiu pentru Ministerul Sănătăţii şi voi susţine Guvernul atâta timp cât nu se va atinge de Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş. Politicul nu are ce căuta în spaţiul academic în influenţarea deciziilor, pentru că soluţia trebuie găsită în interiorul UMF (…) Refuz orice schimbare care ar putea duce la separarea studenţilor, a sălilor de curs în interiorul UMF Târgu Mureş, a clinicilor sau a spitalelor. Orice decizie în acest sens trebuie să aparţină Senatului UMF în baza autonomiei universitare. Dorinţa UDMR de înfiinţare a unei facultăţi separate cu predare în limba maghiară la UMF Târgu Mureş o găsesc nejustificată atâta vreme cât minorităţile din ţara noastră au toate condiţiile de a învăţa în sistemul actual de învăţământ”, a declarat joi Buicu, care este şi secretarul Comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor.

Deputatul a susţinut, la Târgu Mureş, că orice imixtiune a politicului în autonomia universitară va fi şi trebuie sancţionată şi că nu are dreptul nici PDL, nici PSD şi nici UDMR să vină din afară să dea soluţii.

El a spus că actualmente la UMF Târgu Mureş există o linie în limba maghiară, că se dau examene de admitere în limba maghiară, cursurile şi susţinerea examenelor de specialitate de pe parcursul şcolarizării se susţin în limba maghiară şi că aceste lucruri reprezintă dovezi ale multiculturalismului în spiritul european respectat de România.

Buicu a precizat că, din cauza Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, Guvernul Ungureanu a căzut în 2012 printr-o moţiune de cenzură şi că, după aceea, în urma discuţiilor purtate în interiorul UMF, între cadrele didactice române şi cele maghiare, au fost făcuţi paşi importanţi în vederea soluţionării problemei.

Florin Buicu crede că liderii UDMR ar trebui să gândească în perspectivă şi să realizeze că în fapt solicitarea unor asemenea lucruri nu creează decât dezavantaje pentru viitoarele cadre medicale, cum de altfel constată şi comisia de experţi independenţi constituită în 2012 pentru evaluarea proiectului de înfiinţare unei facultăţi maghiare distincte.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.