Deputatul fugar, gest neașteptat

Deputatul UDMR Marko Attila, fugit în Ungaria, pentru care DNA a transmis o nouă cerere de încuviințare a arestării preventive, şi-a dat demisia din Parlament, cu foarte puţin timp înainte ca deputaţii să voteze solicitarea procurorilor, potrivit unor surse politice.

Update Demisia deputatului a fost transmisă Biroului permanent în copie, de către președintele UDMR, Hunor Kelemen, dar ea nu poate fi înregistrată, pe motiv că trebuie să trimită Camerei cererea de demisie în original.

Președintele UDMR, Hunor Kelemen, a declarat miercuri că a primit prin email demisia deputatului Marko Attila Gabor, adăugând că, probabil, în două zile originalul va ajunge prin poștă.

În aceste condiții, plenul Camerei Deputaților a decis miercuri scoaterea de pe ordinea de zi pentru o săptămână a raportului Comisiei juridice cu privire la cererea DNA de încuviințare a reținerii și arestării preventive a lui Marko Attila.

Plenul Camerei a decis, tot miercuri, amânarea cu o săptămână a citirii demisiei deputatului UDMR Gabor, până când va ajunge cererea de demisie în original.

Luni, Comisia juridică a Camerei Deputaților a aprobat cererea DNA în cazul deputatului UDMR de încuviințare a reținerii și arestării preventive într-un nou dosar penal, iar miercuri trebuia supusă în plen la vot solicitarea.
Acesta este cercetat în legătură cu activitatea sa la ANRP.

Avocatul lui Marko Attila a declarat miercuri la B1 Tv că autoritățile române au dreptul să emită un mandat european de arestare pe numele deputatului.

„Civilizat e așa cum crede fiecare de bună cuviință să se comporte în situații speciale. Domnul Marko Attila a decis să domicileze în Ungaria din motive strict personale care i-au format convingerea în acest sens. Motive care au în vedere și situația judiciară. Am fost în Ungaria și m-am întâlnit cu domnia sa acolo. Nu mi-a comunicat dacă are de gând să se întoarcă sau nu în țară. Este opțiunea dânsului, nici eu și nimeni altcineva nu poate să decidă în locul domniei sale și, ca atare, aștept și eu să văd ce va decide în perspectivă. Nu am discutat această chestiune, autoritățile judiciare române au dreptul să treacă la emiterea unui mandat inclusiv european de arestare, că va fi pus în executare sau nu, se va vedea la momentul respectiv.
Poate autoritatea judiciară competentă din statul judiciar să aprecieze că nu sunt îndeplinite criteriile din convenția națională și să nu procedeze la executarea mandatului. Domnul Attila e suficient de mândru ca să nu mai insiste asupra chestiunii de nevinovăție, pe care el a apreciat-o ca fiind lămurită”, a declarat Eugen Iordăchescu, avocatul deputatului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.