Deputatul Marko Attila, urmărit penal alături de Bica

Deputatul UDMR Marko Attila este urmărit penal de procurorii DNA pentru abuz în serviciu, faptă care ar fi fost săvârșită în calitate de membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP).

Deputatul este anchetat în dosarul în care a fost reținută și șefa DIICOT, Alina Bica.

Attila a făcut parte, la data faptelor cercetate în dosar, din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), care, în 2011, i-au acordat omului de afaceri Gheorghe Stelian despăgubiri pentru teren de 13 hectare din Bucureşti supraevaluat, de la 113.954.741 lei (valoarea reală) la 377.282.300 lei (valoarea unui teren asemănător situat într-o zonă centrală a Capitalei).

În același dosar, DNA a anunțat că a fost reținut și Emil Nuțiu, expert evaluator, iar față de Sergiu Diacomatu, membru al aceleiași comisii din ANRP, și față de omul de afaceri Stelian Gheorghe s-a dispus măsura controlului judiciar pe toată perioada desfășurării urmăririi penale.

Anterior, au fost reținuți: șefa DIICOT, Alina Bica, fost secretar de stat în Ministerul Justiției și membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, Lăcrimioara Alexandru și Dragoș Bogdan, membri ai aceleiași comisii la data faptelor, în sarcina cărora s-a reținut aceeași infracțiune.

„Prin îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuțiilor de serviciu de către membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a fost produs statului român un prejudiciu în valoare de peste 263,3 milioane lei, echivalentul a peste 62,5 milioane euro, reprezentând supraevaluarea, concomitent cu obținerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii drepturilor litigioase”, susține DNA.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.