Deputatul Remus Cernea îi cere explicaţii ministrului Mircea Duşa

Deputatul independent Remus Cernea reacţionează după vizita în China a ministrului Apărării, Mircea Duşa, şi declaraţiile privind apropierea militară româno-chineză.

Remus Cernea anunţă, printr-un comunicat de presă publicat pe pagina personală de Facebook, că îl va interpela în Parlament pe ministrul român al Apărării pentru a-l întreba ce înţelege domnia sa prin “cooperare militară bilaterală aprofundată” între România, ca membru al UE și NATO, și Republica Populară Chineză şi a-l ruga să explice exact ce anume a discutat cu privire la “aprofundarea cooperării militare bilaterale” dintre România și China.

Comunicatul lui Remus Cernea

„Dialogul si cooperarea pe multiple planuri dintre Romania si alte tari, inclusiv Republica Populara Chineza, sunt de dorit, in conditiile neabdicarii de la valorile si standardele UE, iar eforturile facute in plan politic pentru incurajarea si extindere

Dialogul și cooperarea pe multiple planuri dintre România și alte țări, inclusiv Republica Populară Chineză, sunt de dorit, în condițiile neabdicării de la valorile și standardele UE, iar eforturile făcute în plan politic pentru încurajarea și extinderea acestora sunt de salutat. În același timp, din perspectiva apartenenței României la Uniunea Europeană și NATO, există o serie de angajamente și decizii politice și militare de care guvernul țării noastre ar trebui să țină cont în raport cu relațiile bilaterale cultivate cu China.

Spre exemplu, ca urmare a reprimării sângeroase de către armata chineză, în 1989, a protestelor din Piața Tien An Men, Uniunea Europeană a instituit, acum 25 de ani, un embargo, încă în vigoare, care prevede, printre alte limitări ale cooperării UE cu China și: “interruption by the member states of the community of military cooperation and an embargo on trade in arms with China” (“întreruperea de către statele membre ale comunității europene a cooperării militare și instituirea unui embargo asupra comerțului cu arme în relația cu Republica Populară Chineză”).

Având în vedere acest lucru, în opinia publică românească și chiar în rândul partenerilor noștri euro-atlantici, pot apărea semne de întrebare cu privire la poziția țării noastre întrucât, conform agenției oficiale de presă chineze Xinhua care a relatat despre vizita Ministrului român al Apărării la Beijing, “Dușa a adăugat, că România este dispusă să aprofundeze cooperarea militară bilaterală cu China în cadrul vizitei curente, realizate cu ocazia aniversării a 65 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări”.

Îi voi adresa Ministrului Apărării Naționale, domnul Mircea Dușa, o interpelare în parlament pentru a explica exact ce anume a discutat cu privire la o “aprofundare a cooperării militare bilaterale” dintre România și China în contextul existenței unor limitări ale Uniunii Europene cu privire la acest lucru. De asemenea, îl voi ruga pe domnul ministru să explice ce anume înțelege domnia sa prin “cooperare militară bilaterală aprofundată” între România, ca membru al UE și NATO, și Republica Populară Chineză.

Statele membre UE s-au abținut, în ultimii 25 de ani, să vândă ori să cumpere armament din China. Singurele contracte realizate au privit echipamente non-letale care pot avea și o întrebuințare militară precum radarele. Dar nu a existat nici vreun transfer de tehnologie militară europeană, și nici vreun contract de vânzare-cumpărare de armament letal.

Forme legitime, în acest context, de cooperare între armatele statelor europene și cea chineză au privit menținerea păcii, combaterea pirateriei pe mare și exerciții militare simbolice în Mediterana consacrate unor misiuni de salvare.

Până la o eventuală reevaluare de către Uniunea Europeană a embargoului militar față de China, temă față de care este adevărat că au fost inițiate discuții în interiorul UE dar care nu au dus deocamdată la schimbări notabile, orice declarație ori gest politic din partea guvernului român ar trebui totuși clar explicate, cu toate nuanțele necesare.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.