Deputatul Remus Cernea nu-l vrea pe Patriarhul Daniel la învestirea lui Iohannis

Deputatul independent Remus Cernea cere Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor să nu includă momentul „binecuvântarea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române”.

Potrivit lui Remus Cernea, care vorbeşte despre acest demers pe pagina personală de Facebook, acest moment „încalcă prevederi legale și constituționale” şi „umbrește statura de de garanți ai drepturilor și libertăților cetățenești a principalelor instituții politice alese ale țării, Parlamentul și Președinția României”.

„Un astfel de moment este de natură să afecteze grav caracterul secular al statului român și să pună în mod simbolic două instituții laice fundamentale, parlamentul și președinția, sub autoritatea religioasă a unui cult anume”, mai spune Cernea.

În acelaşi timp, adaugă deputatul, „invitarea liderului unui cult anume să acorde o binecuvântare la o ceremonie de o asemenea însemnătate pentru statul român, reprezintă o încălcare a neutralității statului față de orice credință religioasă și o formă de promovare și de creare a unui privilegiu față de un cult anume”.

Scrisoarea adresată de Remus Cernea Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor

Stimați membri ai Biroului Permanent al Camerei Deputaților, în Memorandumul intern cu privire la Ședința comună solemnă a Camerei Deputaților și Senatului din 21 decembrie 2014 consacrată ceremonialului depunerii jurământului de către domnul Klaus – Werner Iohannis, președintele ales al României, a fost introdus un moment care încalcă prevederile legale și constituționale pe care le voi menționa mai jos și umbrește statura de de garanți ai drepturilor și libertăților cetățenești a principalelor instituții politice alese ale țării, Parlamentul și Președinția României.

Este vorba de introducerea în cadrul ceremoniei, imediat după prezentarea Hotărârii Curții Constituționale privind validarea alegerii Președintelui României, a unei binecuvântări din partea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române a învestiturii președintelui României. Un astfel de moment este de natură să afecteze grav caracterul secular al statului român și să pună în mod simbolic două instituții laice fundamentale, parlamentul și președinția, sub autoritatea religioasă a unui cult anume.

Printr-un astfel de moment este încălcată legea nr. 489 din 2006 care prevede, la Art. 9, următoarele:

(1) În România nu există religie de stat; statul este neutru faţă de orice credinţă religioasă sau ideologie atee.

(2) Cultele sunt egale în faţa legii şi a autorităţilor publice. Statul, prin autorităţile sale, nu va promova şi nu va favoriza acordarea de privilegii sau crearea de discriminări faţă de vreun cult.

Este evident că invitarea liderului unui cult anume să acorde o binecuvântare la o ceremonie de o asemenea însemnătate pentru statul român, reprezintă o încălcare a neutralității statului față de orice credință religioasă și o formă de promovare și de creare a unui privilegiu față de un cult anume.

Pe lângă afectarea gravă a neutralității statului român față de culte, este afectat și dreptul la libertatea de gândire, de conștiință și de religie al președintelui ales, al parlamentarilor și al cetățenilor români care au o altă religie decât cea majoritară ori care nu au nici una. Plenul parlamentul unei democrații nu este o instituție dedicată manifestărilor cu caracter religios ale unui cult, ci reprezintă un for de dezbatere și legiferare în care nimeni nu este privilegiat ori discriminat pe baza religiei sale.

Nu în ultimul rând, prin introducerea unei astfel de binecuvântări din partea liderului unui cult anume este transmis mesajul și sentimentul că România nu este un stat laic ori secular, ci unul mai degrabă fundamentalist religios.

O serie de articole constituționale sunt grav afectate printr-o astfel de binecuvântare:

Art. 1 alin. (3)

România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989, şi sunt garantate. (s.n.)

Art. 4, alin (2)

România este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi, fără deosebire de rasă, de naţionalitate, de origine etnică, de limbă, de religie, de sex, de opinie, de apartenenţă politică, de avere sau de origine socială. (s.n.)

Art. 16, alin. (1)

Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări. (s.n.)

Art. 29, alin. (5)

Cultele religioase sunt autonome faţă de stat (…)(s.n.)

Art. 57

Cetăţenii români, cetăţenii străini şi apatrizii trebuie să-şi exercite drepturile şi libertăţile constituţionale cu bună-credinţă, fără să încalce drepturile şi libertăţile celorlalţi. (s.n.)

Art. 80

(1) Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării.

(2) Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate. (s.n.)

Reprezentanți ai tuturor cultelor recunoscute din România pot fi, desigur, invitați la ceremonia din 21 decembrie 2014 pentru învestitura noului președinte ales, dar nu este locul, într-o astfel de ceremonie, pentru nici un fel de manifestări cu caracter religios, întrucât s-ar încălca, în literă și spirit legea și Constituția României, după cum am arătat, pe scurt, mai sus.

Vă rog, așadar, să scoateți momentul binecuvântării din Desfășurătorul privind Ședința comună solemnă a Camerei Deputaților și Senatului din 21 decembrie 2014 consacrată ceremonialului depunerii jurământului de către domnul Klaus – Werner Iohannis, președintele ales al României. O solicitare similară adresez, printr-un document separat, și Biroului Permanent al Senatului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.