Deputatul Zamfir vrea dare în plată şi pentru creditele Prima Casă

Programul Prima Casă şi Legea ANL ar urma să fie modificate, ca urmare a propunerilor depuse, ieri, la Parlament, de către deputatul liberal, Daniel Cătălin Zamfir, potrivit Bursa.

Parlamentarul spune că scopul iniţiativelor sale este să vină în ajutorul celor care s-au împrumutat prin Programul Prima Casă şi care nu-şi mai pot plăti ratele la bancă, fiind demarată procedura valorificării locuinţei ce face obiectul garanţiei Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii.

Conform expunerii de motive, amendamentul a fost depus la Camera Deputaţilor în contextul în care Legea 77/2016 privind darea în plată a imobilelor puse garanţie în contractele de credit, pentru stingerea datoriei, exceptează împrumuturile acordate prin Programul Prima Casă.
De asemenea, iniţiatorul are în vedere consecinţele „deosebit de grave pe care le atrage demararea procedurii de valorificare a locuinţei ce face obiectul garanţiei Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM)”.

Expunerea de motive precizează: „Beneficiarii Programului Prima Casă sunt în principal tinerii, acest tip de credit fiind mult mai accesibil datorită avansului mic în comparaţie cu alte produse de creditare. Statul a lansat acest program tocmai pentru a ajuta această categorie, dar nu a luat în calcul ce protecţie le oferă în cazul în care, din motive independente de voinţa lor, la un moment dat aceştia se vor afla în imposibilitatea achitării creditului. Să nu uităm că în ultimii ani, şi mai ales în contextul european actual extrem de instabil, pieţele financiare şi valutare sunt expuse unor şocuri care pot genera fluctuaţii mari de curs cu impact asupra produselor de creditare oferite populaţiei”. (…) În cazul în care clientul nu mai plăteşte creditul, banca face o solicitare de plată către Fondul de Garantare, acesta anunţă Ministerul Finanţelor, care trebuie să efectueze plata garanţiei către bancă şi, ulterior, ipoteca se dă în executare la ANAF. Odată demarată această procedură, situaţia debitorului devine dificilă, ajungându-se la executare silită, popriri pe venituri, debitorul fiind înscris pe «lista neagră» a Biroului de Credit, ca rău platnic, ceea ce va face mult mai dificilă accesarea unui nou credit, de cele mai multe ori chiar imposibilă.

În contextul în care prin Legea nr. 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite se oferă protecţie consumatorilor persoane fizice care au contractat un credit cu ipotecă, considerăm că de aceeaşi protecţie trebuie să beneficieze şi cei care au contractat credite prin Programul Prima Casă. În cazul programului Prima Casă, statul are un rol important, el garantând pentru 50% din valoarea creditului. De aceea, statul, în virtutea obligaţiilor de ocrotire a familiei, trebuie să se preocupe şi să sprijine, prin măsuri economice şi sociale, dezvoltarea şi consolidarea familiei. Când statul îşi asumă angajamentul de a ocroti familia, implicit are obligaţia să ocrotească şi locuinţa familială. Prin mecanismul propus în prezenta lege, statul practic vine în sprijinul familiilor tinere care au contractat un astfel de credit şi le oferă o a doua şansă”.

În aceste condiţii, Daniel Cătălin Zamfir propune introducerea următoarelor prevederi, în textul Legii Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe: „ANL are următoarele obiective: cumpărarea de locuinţe a căror achiziţie sau construcţie s-a realizat prin Programul Prima Casă, în situaţia demarării procedurilor de valorificare a garanţiei constituite asupra locuinţei; închirierea de locuinţe cumpărate în cadrul procedurilor de valorificarea garanţiei constituite asupra locuinţelor achiziţionate sau cumpărate în cadrul Programului Prima Casă; vânzarea de locuinţe cumpărate în cadrul procedurilor de valorificarea garanţiei constituite asupra locuinţelor achiziţionate sau cumpărate în cadrul Programului Prima Casă către foştii beneficiari ai Programului Prima Casă în condiţiile exercitării de către aceştia a dreptului de preemţiune”.

Printre altele, parlamentarul mai propune ca sumele încasate din chirii de la beneficiarii Programului Prima Casă în cazul carora a fost demarată procedura valorificării garanţiei şi care şi-au manifestat opţiunea să păstreze locuinţa în calitate de locatari reprezintă venit în bugetul ANL.
La textul Legii ce reglementează Programul Prima Casă se propune introducerea mai multor prevederi, printre care se numără următoarele: „În termen de 15 zile de la primirea somaţiei privind executarea garanţiei asupra locuinţei, beneficiarul finanţării acordate în cadrul Programului Prima Casă îşi poate manifesta opţiunea de a dobândi cu titlu de locaţiune locuinţa ce face obiectul garanţiei. În situaţia menţionată, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală nu urmează procedura de executare silită prevăzută la alin. (8) pentru valorificarea bunului ce face obiectul contractului de garanţie, ci procedează la înstrăinarea bunului ce face obiectul garanţiei către ANL. Agenţia are obligaţia să cumpere locuinţa ce face obiectul garanţiei la un preţ egal cu soldul finanţării, preţ ce va fi rambursat finanţatorului. Beneficiarul Programului Prima Casă care şi-a manifestat opţiunea în sensul păstrării locuinţei în calitate de locatar încheie un contract de locaţiune cu ANL pe o perioadă de cinci ani. Cuantumul chiriei datorate în baza contractului de locaţiune se stabileşte prin Hotărâre de Guvern emisă în fiecare an în vederea stabilirii chiriei locuinţelor construite prin ANL, în funcţie de numărul de camere al unităţii locative şi de gradul de importanţă al localităţii în care se află locuinţa ce face obiectul contractului de locaţiune. După expirarea duratei locaţiunii, locatarul, fost Beneficiar al Programului Prima Casă, are drept de preemţiune la cumpărarea locuinţei. Locatarul, fost Beneficiar al Programului Prima Casă, îşi poate exercita dreptul de preemţiune la cumpărarea locuinţei la un preţ egal cu preţul plătit de ANL pentru achiziţia locuinţei, la care se adaugă indexarea cu rata anuală a inflaţiei pe perioada de la momentul preluării de către ANL până la momentul revânzării către chiriaş. În cazul în care chiriaşul nu îşi exercită dreptul de preemţiune (…), ANL dispune de locuinţă conform prevederilor prezentei legi”.

Numărul debitorilor care au contractat credite acordate prin Programul guvernamental Prima Casă este de 167.166, conform datelor Băncii Naţionale a României (BNR). Persoanele care au contractat asemenea împrumuturi au o rată a creditelor neperformante de 0,04%, respectiv de 0,46%, potrivit definiţiei Autorităţii Bancare Europene.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.