Der Spiegel: Israelul, sub influenţa evreilor ultraortodocşi

„Din multe puncte de vedere, Israelul seamănă deja mai mult cu Iranul decât cu Europa. Este o ţară în care nu există căsătorie civilă şi unde rabinii decid asupra căsătoriilor şi divorţurilor. Este o ţară în care elevii ultraortodocşi nu învaţă nici matematică, nici limba engleză, unde fiecare grădiniţă şi fiecare batalion are un rabin şi unde ministrul Infrastructurii poate pune centralele nucleare sub supravegherea unor rabini pentru a supune electricitatea preceptelor religioase ale purităţii”, scrie Der Spiegel într-un articol despre pericolul ultraortodox din Israel.

Manifestarile ultrareligioase devin tot mai puternice în Orientul Mijlociu, inclusiv în Israel. Chiar şi un fost şef al Mossad-ului avertizează acum că pericolul radicalizării religioase este mai puternic chiar şi decât programul nuclear iranian. „Coexistenţa democraţiei şi a religiei are istorie lungă în Israel şi nu a fost problematică. Dar acum consecinţele sunt clare într-o ţară care este şi democratie, dar şi putere ocupantă, o naţiune cu tehnologie de vârf, dar în care o parte a populaţiei trăieşte ca în secolul XIX, o ţară care acceptă imigranţi din toate colţurile lumii dacă sunt evrei, dar care deportează fără milă refugiaţi. Coloniştii evrei demonstrează tot mai mult un naţionalism mesianic, iar pe de altă parte ultraortodocşii promovează un fundamentalism ostil statului”, scrie publicaţia germană.

Dacă acest fenomen este prezent în Israel de zeci de ani, acum radicalii ultraortodocşi încep să ocupe poziţii tot mai importante. Beneficiind de subsidii din partea statului, o minoritate de 10% din populaţia tarii, a ajuns să aibă o natalitate de trei ori mai mare decât cea a evreilor seculari. 40% dintre membrii Knesset-ului sunt ultraortodocşi, la fel 40% dintre tinerii ofiţeri din armata. Toate acestea le oferă o influenţă disproporţionată, pe care o folosesc, scrie Der Spiegel.

Spre exemplu, mai mulţi parlamentari şi generali ultraortodocşi au cerut ca femeilor să li se interzică să cânte în preajma ultraortodocşilor. S-a ajuns până acolo încât un parlamentar al partidului Shas (care a făcut parte din aproape toate guvernele ultimelor 20 de ani, inclusiv din cel al actualului premier Benjamin Netanyahu) să propună ca soldaţii religioşi să aibă asigurate căşti pentru urechi.

Puţini sunt cei care îndrăznesc să se opună în mod public valului de radicalism al ultraortodocşilor. Într-o ţară care a fost condusă de o femeie, celebra Golda Meir, şi în care femeile pilotează avioane de vânătoare s-a ajuns ca de la o singură linie de autobuz în care femeile trebuiau să stea doar pe locurile din spate să se ajungă astăzi la peste 60 de rute. Fenomenul s-a extins, iar segregarea se aplică şi la cozile de la magazine, camerele de aşteptare din spitale, în zonele locuite de ultraortodocşi. Femeile au dispărut din reclamele din Ierusalim, piscinele au program separat pentru bărbaţi şi femei, iar la o ceremonie de premiere organizată de Ministerul Sănătăţii, laureatele nu au avut voie să urce pe scenă, pentru că viceministrul era ultraortodox. Vitrinele unei librării care nu se supunea preceptelor ultraortodoxe au fost împroşcate cu fecale până când patronul s-a supus regulilor.

Curtea Constituţională a stabilit că segregarea este permisa doar dacă este voluntară, o decizie criticată drept lipsă de curaj din partea magistraţilor. Au loc campanii şi manifestaţii de stradă împotriva ultraortodocşilor, iar femeile ultraortodoxe care îşi acoperă faţa şi poarta fuste foarte lungi au început să fie numite „talibani”, însă este puţin probabil ca tendinţa de radicalizare să se schimbe.

Der Spiegel a discutat cu unul dintre evreii ultraortodocşi, Joelisch Kraus, 38 de ani, tatăl a 13 copii, dintre care mulţi dorm pe jos sau pe pervazul ferestrei. Kraus nu s-a uitat niciodată la televizor, nu foloseşte serviciile publice. Care este rolul femeii în viziunea lui? „Ar trebui să stea acasă şi să facă ceea ce trebuie, adică să facă copii, să-i crească, să spele hainele. Acesta este rolul ei”, spune Kraus.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.