Der Spiegel: WWF contestă certificarea primită de Holzindustrie Schweighofer în Austria

World Wildlife Fund contestă certificarea respectarii standardelor FSC oferită pentru Holzindustrie Schweighofer, scrie Der Spiegel. Certificarea a fost confirmată în Austria la începutul acestui an.

Holzindustrie Schweighofer informa în luna ianuarie 2016 ca ”Organismul de certificare independent Quality Austria a confirmat aplicarea de către Holzindustrie Schweighofer a standardelor lanțului de custodie FSC CoC în locații multiple din România și din alte țări. Aceasta garantează că lemnul utilizat de Holzindustrie Schweighofer nu provine din surse inacceptabile și că toți furnizorii companiei sunt auditați riguros cu privire la proveniența lemnului pe care îl furnizează”.

”FSC (Forest Stewardship Counci) este o organizație internațională non-profit, înființată în anul 1993 la inițiativa unor organizații de drepturile omului și de mediu, precum și a unor companii din silvicultură și industria lemnului. Este una dintre cele mai răspândite și prestigioase certificări la nivel mondial. Până în ianuarie 2016, au fost certificate conform standardului FSC peste 186 milioane de hectare de pădure din 80 de țări din întreaga lume”, arăta comunicatul companiei.

World Wildlife Fund aduce in discuție faptul că în România, la unitățile Holzindustrie Schweighofer a fost descoperit lemn provenit din tăieri ilegale.

Der Spiegel scrie că un oficial al companiei austriece a fost filmat în timp ce spunea că ”nu este nicio problemă” ca lemnul provine din tăieri neaprobate de autoritățile române și că aceste tăieri ilegale sunt o mare problemă în Romania.

WWF dorește ca Holzindustrie Schweighofer să-și piardă certificatul FSC, iar Austria Quality să rămână fără acreditare pentru acordarea acestor certificate, scrie Der Spiegel.

Compania neagă aceste acuzații și arată că afirmațiile au fost scoase din context. Firma cu o cifră de afaceri de aproape un miliard de euro este considerată cel mai mare procesator de lemn din România. ”Faptul că unele companii precum Schweighofer se pot ascunde în spatele certificării FSC este greu de acceptat”, spune Johannes Zahnen de la WWF.

Despre certificarea FSC, pe WWF.ro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.