Deschiderea Universităţii de Vară Râmnicu Sărat 2014

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în parteneriat cu Fundaţia Konrad Adenauer, organizează – conform unui comunicat de presă – în perioada 22-29 august 2014 cea de-a VIII-a ediţie a Universității de Vară Râmnicu Sărat, sub titlul Închisoarea Tăcerii, o experienţă în comunism.

Universitatea de Vară Râmnicu Sărat este prima școală de vară din România pentru studierea sistemului represiv comunist adresată mediului universitar. Cea de-a VIII-a ediție își propune să analizeze modalităţile de rememorare sub raport istoric şi biografic a perioadei 1945-1989. Studenţii participanţi sunt invitați să afle și să dezbată diferite aspecte ideologice, sociale şi politice ale comunismului. Întrucât efectele acestei perioade sunt încă resimţite la nivelul societăţii româneşti, o mai bună cunoaştere a trecutului recent poate ajuta la aprofundarea înţelegerii realităţilor prezente. Studenții vor avea oportunitatea de a participa la dezbateri și de a asista la prezentări pe diferite teme referitoare la perioada comunistă, susținute de reprezentanți ai IICCMER, istorici și cercetători în domeniul comunismului și post-comunismului românesc şi est-european. Printre invitaţi se numără Octav Bjoza, președinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, Florin Müller, profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea din București, Ioana Voicu-Arnăuțoiu, conferențiar la Universitatea Națională de Muzică București, Liviu Pleșa, consilier CNSAS, G-ral (r) Dan Voinea, magistrat.

Participanții vor avea ocazia să viziteze fosta închisoare de la Râmnicu Sărat, unul din cele mai dure puncte ale represiunii comuniste, precum şi Fortul 13 Jilava, locul în care sute de deţinuţi politici au fost închişi, torturaţi şi ucişi de regimul comunist.

La ediţia din 2014 a Universităţii de Vară de la Râmnicu Sărat vor participa 25 de tineri cu vârste cuprinse între 19 și 27 de ani, din ciclurile licențial, masteral sau doctoral de la facultăţile de istorie, filosofie, ştiinţe politice, sociologie, jurnalism, litere, drept, teologie din Universităţile din România şi Republica Moldova.

Deschiderea Universității de Vară Râmnicu Sărat 2014 va avea loc sâmbătă, 23 august, începând cu ora 10.00, în incinta fostei închisori din Râmnicu Sărat.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc este o structură guvernamentală înființată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea și analizarea din punct de vedere științific a perioadei totalitare și a consecințelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea și implementarea unor instrumente educaționale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile și drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva și publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.