Descoperire după un secol în Antarctica

Un carnet care a aparținut unui om de știință participant la tragica expediție din Antarctica a lui Robert Scott a fost găsit după ce a stat timp de peste un secol printre ghețuri, relatează AFP, citată de Agerpres.

Carnetul, a cărui descoperire a fost dezvăluită de Fundația Antarctica din Noua Zeelandă, i-a aparținut lui George Murray Levick. Este o „descoperire pasionantă”, o piesă care lipsea din reconstituirea expediției, a apreciat Nigel Watson, director executiv al Fundației.

Paginile, încă lizibile, au fost expediate în Noua Zeelandă pentru a fi restaurate, urmând a fi trimise în Antarctica, unde Fundația se ocupă de prezervarea a cinci situri, utilizate de exploratorii Robert Scott (1868-1912), Ernest Shackleton (1874-1922) și Edmund Hillary (1919-2008).

După ce a ajuns în Antarctica, expediția căpitanului Scott s-a separat în două grupuri. La 17 ianuarie 1912, cel condus de Scott a atins Polul Sud, dar a fost nevoit să constate că Roald Amundsen ajunsese cu câteva săptămâni înaintea lui. Căpitanul Scott și echipa sa au murit pe drumul de întoarcere, din cauza subnutriției și a condițiilor meteorologice extreme.

George Murray Levick (1876-1956), care făcea parte din celălalt grup, a călătorit de-a lungul coastei pentru a face observații. Baza în care lucra a fost prinsă între ghețuri și nicio navă nu putea ajunge acolo pentru a-i recupera pe exploratori. Levick și ceilalți membri ai grupului au supraviețuit săpându-și un adăpost în gheață și hrănindu-se cu pinguini și foci.

Carnetul lui Levick nu conține dezvăluiri de amploare. Este vorba despre date, descrieri ori detalii fotografice, de la începutul expediției. Scrierile trimit la o serie de fotografii dintr-o colecție a sa, deținută în prezent de Institutul Scott al Universității Cambridge.

Revenit din tragica expediție Terra Nova, Levick a participat la sângeroasa bătălie de la Gallipoli (Turcia), apoi a lucrat pentru serviciile de informații ale armatei britanice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.