Descoperire istorică: neamțul mălăeț

Conferinţa de presă a preşedintelui nostru a prilejuit o descoperire de anvergură. Klaus Iohannis a ieşit la rampă spre a comenta şi vizita sa la Bruxelles, ignorată total de jurnaliştii prezenţi, dar mai ales pentru a comenta incidentul mortal din coloana generalului Gabriel Oprea. De zis ceva, preşedintele a mai zis, dar numai cu jumătate de gură şi câteva vorbe prin care cerea ca vicepremierul cărat peste tot cu surle şi trâmbiţe precum şi premierul Victor Ponta să fie cei obligaţi să comunice şi să dea socoteală despre incident. Un coleg mai naiv în politică a sărit repede şi a zis, mamă, Doamne, ce le-a făcut Iohannis, i-a băgat la înghesuială şi a anunţat că preia controlul asupra subiectului!? Drept care luni seara am ascultat în maşină fiecare vorbă a preşedintelui României.

Ce-am înţeles? Că ţara noastră brevetează cu succes în politica românească şi europeană modelul de neamţ mălăeţ. Preşedintele României a ieşit la rampă după ce i-a presat pe ceilalţi doi, premier şi vicepremier, să declare ceva. Sătul de tăcere, primul tăcut al ţării a anunţat o conferinţă de presă şi, în loc să pună lucrurile la punct, le-a umplut de sânge.

Ce înseamnă o conferinţă de presă a preşedintelui când o parte din populaţie dă semne de nervozitate şi începe să protesteze? Ne aşteptam ca Domnia Sa să aducă lămuriri şi să preseze în direcţia curmării acestui comportament abuziv. Adică a coloanelor oficiale şi a mahărilor cu girofar care au, n-au treabă se fudulesc pe bulevarde cu cârâitori, trompete şi girofaruri şi cu luminile albastre învârtite de mama focului. Numai faptul că a murit un om şi căţara este plină de gropi şi speriată de girofaruri ar fi obligat la o poziţie tranşantă. El însuşi a debutat spunând că ”opinia publică este foarte preocupată”.

Neamţul nostru de care ne legau atâtea speranţe va vorbi despre toate acestea şi nu doar despre o biată problemă de comunicare a lui Gabriel Oprea. Generalul cu patru stele, cel defectiv de logică, iuţime a minţii şi caracter, ar fi greşit doar la comunicare. Altfel, nici o problemă. Nici nu ar fi deschis discuţia despre accident. Şi ar fi continuat să-şi imagineze că într-o bună zi din UNPR vor evada suficienţi oameni pentru a face posibil acel visat ”guvern al meu”. Şi secretarele vor mai fi decorate şi înaintate în grad. Cu alte cuvinte, fără accidentul din coloana megalomanului general, toate ar fi fost OK cu preşedintele UNPR şi cu marele sprijinitor al preşedintelui în probleme de securitate neaţională. Autobuzele sale cu doctori în ştiinţe croiţi din sfertodocţi la Academia de Poliţie şi la Academia de Informaţii ar fi circulat (şi mai circulă) legal şi ar căra cu nemiluita spre academii toată mafia gulerelor albe din România.

Trambalările generalului prin Bucureşti şi prin ţară în coloane mai mici sau mai mari, cu elicopterul sau cu gărzi, ar fi continuat ca parte din interesul naţional şi dintr-o megalomanie tolerată cu un soi de inconştienţă. Reacţia generalului curtat de tot spectrul politic românesc şi de toate serviciile de informaţii nu putea constitui o problemă pentru Preşedinţie, şi ea gata să cadă la pace cu acest personaj. Mai mult, Klaus Iohannis, el însuşi mare iubitor de coloane oficiale pe ruta spre Otopeni, spre Sibiu şi chiar în deplasările sale banale prin Bucureşti (eu l-am văzut cu vreo 12 maşini mergând să verifice pentru 10 minute mersul lucrărilor de la vila sa din cartierul Primăverii), destul de înjurat de oamenii blocaţi pe Valea Oltului, s-a bâlbâit în tot scandalul şi n-a avut curajul să abordeze cazul ca un strop de energie în plus. A încercat să-l paseze la Ponta şi la Gabriel Oprea, cei doi destul de talentaţi la vrăjit şi explicaţii fanteziste, în acest dosar paralizaţi de-a dreptul. N-a ţinut şi, în sfârşit, luni seara, titularul primei demnităţi a ţării a ieşit la rampă să ne lămurească.
Ei bine, în 20 de minute am făcut o descoperire. Politica românească brevetează cu succes un personaj până acum inexistent. Adică ”nemţul mălăeţ”. Cum arată acesta? Îl puteţi vedea săptămânal. O scaldă mereu. Spune adevărul fără colţuri sau dacă au colţuri nu au timp, loc şi identitate. Şi dacă le ştie pe toate nu le spune, mai ales dacă îl încurcă în interesele şi planurile sale. Neamţul mălăeţ e corect, dar lasă incorectitudinile să plutească liniştite pe lângă criticile şi chiar pe lângă normele morale obligatorii.

Comentariile lui Klaus Iohannis despre abuzul generalului Oprea seamănă perfect cu comentariile aceluiaşi preşedinte despre Traian Băsescu, despre PDL, despre Vasile Blaga, despre multe altele. Finul, blândul şi elegantul nostru preşedinte a prezentat cazul cu mănuşi, de parcă i-ar fi întins o mână şi l-ar fi ajutat pe Gabriel Oprea să coboare din Guvern şi din limuzina oficială ca nu cumva să facă vreo entorsă. Preşedintele României, marea speranţă a oamenilor liberi şi cu gândire independentă, chiar curajoasă, ne-a anunţat că l-a sfătuit pe Gabriel Oprea să-şi dea demisia. Dar rămâne la alegerea dânsului. Nu care cumva să se streseze. Altfel totul ar fi în ordine, mai ales că accidentul este cercetat de Parchet şi, vezi Doamne, nu putem vorbi despre el. Dar despre cursele cu antemergători şi girofaruri ce să vorbim? Despre victime şi accidente, ce să mai zicem? Acum n-aţi priceput că este o anchetă? Despre oamenii blocaţi în coloane pe Valea Oltului? Acuma, ce vreţi, pe unde să se ducă şi preşedintele acasă! Mai mult, în conferinţa de presă, preşedintele a confirmat că CSAT-ul a avizat favorabil Ordonanţa de urgenţă cu protecţia şefilor de partide, gândindu-se probabil şi la viaţa plictisitoare a lui Dan Diaconescu din penitenciar.

Singura vină pe care preşedintele României i-o găsea generalului caricatural era legată de gestionarea crizei de comunicare. Klaus Iohannis a spus, citez cu grijă, renunţând doar la marcarea intonaţiilor adormite: ”După părerea mea întreaga comunicare pe acest accident a fost catastrofală”.
Adică dacă era o comunicare mai sprinţară, mai exactă, mai profesionistă, lucrurile ar fi fost în ordine şi puteam merge mai departe, în acelaşi fel, cu 12 maşini prin oraş, cu motociclişti şi antemergători pentru familii şi amante, cu gropi nesemnalizate şi fără legi drastice pentru cei care le fac şi le părăsesc nesemnalizate, cu Gabriel Oprea pe post de luminăţia sa în materie de doctorate şi pe post de mare speranţă politică a României…

Mă tem că în felul mălăeţ în care a abordat scandalul abuzurilor generalului Oprea, încheiate cu un mort şi cu o cumplită sfidare publică, amintita conferinţă de presă a lui Klaus Iohannis a băgat convoiul de admiratori şi susţinători ai preşedintelui într-un soi de groapă de îndoieli şi golită deja de o parte din credibilitate.

Şi cu această ocazie ne-a îndemnat pe toţi să jucăm rolul înţelepţilor, scăldând şi diluând toate necazurile pe care le avem. Ba în felul în care l-a tăvălit în pudră pe nefericitul general, domnul preşedinte Iohannis ne-a îndemnat să dăm fuga la OSIM şi să brevetăm conceptual de ”neamţ mălăeţ”.

E cea mai mare invenţie a politicii româneşti!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.