Design din Alpi pentru Carpaţi

Cum poate fi adus acasă spiritul unei cabane din munţii austrieci? Simplu! Cu artă decorativă spectaculoasă, cu trofee de vânătoare rare, cum ar fi un pangolin, și piese de mobilier de inspiraţie cinegetică. Începe să sune Österreicher? Ca să vă convingeţi, vă aşteptăm în expoziţia Licitaţiei Animalia, în care publicul are ocazia să admire o selecţie impresionantă de piese de artă decorativă sau piese de mobilier cu accesorii de inspiraţie animală, bijuterii sau trofee, care redau o imagine inedită asupra universului animalier.

Masă din lemn de stejar pe suport din coarne de cerb

Mobilierul din coarne de cerb a devenit popular la începutul secolului al XIX-lea, când era special creat pentru nobili şi aristocraţi, care îşi decorau cabanele de vânătoare sau moşiile cu astfel de piese. Primul mobilier din coarne de cerb a fost realizat în 1825 pentru castelul de vânătoare al contelui William de Nassau, situat lângă Wiesbaden, Germania. Din secolul al XIX-lea, interesul pentru mobilierul cu coarne de cerb a crescut într-atât încât o mare expoziţie din astfel de piese a avut loc în 1851 la Crystal Palace din Londra. Mobilier similar cu cel din Licitaţia Animalia se poate admira şi la Muzeul Victoria & Albert din Londra, la Muzeul Castelul Trautenfels din Austria sau la Muzeul de Arte Aplicate din Viena.

Ion Ţuculescu, Natură statică cu vânat

Masa cu suport pentru sfeşnice, decorată cu fragmente din coarne de cerb

Colecţia de mobilier din coarne de cerb cuprinsă în licitaţia Animalia se extinde la 15 piese, realizate la sfârşitul secolului al XIX-lea în ateliere germane. Valorile încep de la 250 euro şi pot ajunge până la 6.000 euro. De exemplu, Garnitura formată din cinci scaune tapiţate cu mătase, decorate cu fragmente din coarne de cerb, este estimată între 4.000 – 6.000 €, biroul din lemn de stejar, decorat cu fragmente din coarne de cerb, între 2.000 – 4.000 €, iar o oglindă monumentală pentru consolă, de la sfârşitul secolului al XIX-lea, provenind dintr-un atelier german, decorată cu fragmente din coarne de cerb, estimate între 2.000 – 3.000 €. O piesă similară cu oglinda din Licitaţia Animalia a fost adjudecată în mai 2008 la Sotheby’s pentru 18.000 euro.

Birou

Să mai amintim, la întâmplare, o Masă din lemn de stejar, pe suport din coarne de cerb, tot de la sfârşitul secolului al XIX-lea, dar şi fotolii, birouri, mese de diverse forme, având comună ornamentaţia formată din aceleaşi coarne de cerb.

Natură statică cu fazan şi iepure de Traian Bilţiu Dăncuş

Oglindă cu rama decorată cu fragmente din coarne de cerb

De la bibelouri din diverse epoci la un Platou din argint 800, turnat şi cizelat, Weinranck & Schmidt, de influenţă Napoleon III, decorat cu berbeci, la sfârşitul, secolului al XIX-lea, având o bordură amplă, festonată, decorată în ajur cu ghirlande, coşuri cu fructe şi bucranii (600 – 700 de euro), de la o simpatică Broşă din argint, în formă de cangur, ornată cu rubine şi smaralde (valoare estimativă: 200 – 300 de euro) sau la o Broşă-fluture din argint, decorată cu safire multicolore albastru, verde, portocaliu, roz, până la Naturi statice cu animale şi la mobilierul amintit, totul aduce în faţa privitorului lumea uneori naiv-seducătoare, alteori brutal legată de vânătoare, a ultimelor două secole.

Garnitură din cinci scaune tapiţate cu mătase, sfârşitul secolului al XIX-lea

Broşă-fluture

La capitolul pictură, este de amintit o Natură statică cu vânat de Ion Ţuculescu (1910, Craiova – 1962, Bucureşti), estimată la 6.000 – 9.000 de euro. Dar şi Natură statică cu fazan şi iepure, de Traian Bilţiu Dăncuş (1899, Ieud, Maramureş – 1975, Bucureşti), oferită la 700 – 1.200 de euro.

Licitaţia Animalia are loc marţi, 31 mai, ora 19.00, la sediul Artmark, Palatul Cesianu-Racoviţă. În aceeaşi seară are loc şi partea a II-a a Licitaţiei Colecţiei de artă românească a doctorului Leopold B.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.