×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 11 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Sâmbătă, 19 august 2017, 08:34
EUR (€)
+0.0067 ↗
4.5883 RON
USD ($)
-0.0038 ↘
3.9066 RON
• • •
Despre guvernantul prost și necazurile sale

De ani și ani avem parte de guvernanți lipsiți de orice priză cu realitatea. Jumătate din necazurile românului trec pe lîngă guvernanți ca umbra păsării în zbor. Culmea, trec și pe lîngă parlamentari și pe lîngă jurnaliști, ca avioanele pe lîngă rațele mirate de ce văd pe cer.

Știți ce fac politicienii români? Se plîng că ne scad investițiile, ca și cum ne-ar scădea cantitatea de oxigen pe care o respirăm. Dar nici unul nu se întreabă de ce. Și nu încearcă să descopere o cauză și o soluție.
De cîțiva ani, România suferă de o criză a forței de muncă. Pe granița de Vest a României nu găsești lucrători nici să tragi cu tunul. Pentru industria ușoară, sute de microbuze aduc angajații de la zeci de kilometri distanță, iar patronii se întrec în tot soiul de oferte pentru a convinge țăranii din satele Apusenilor să facă naveta la Timișoara, Arad și Oradea. Nokia și Continentalul caută 2.000 de oameni la Tmișoara.

Statul român cheltuieşte aproximativ 100.000 de euro cu un cetățean român pentru a-l duce de la naștere pînă la absolvirea facultății și îl pierde cu inconștiența unui administrator extrem de prost. Cine caută azi un simplu meseriaș profesionist începe să dea din colț în colț. Nu găsește! În România nu este doar criză de medici, ci și o criză de personal în construcții, în confecții, în IT, în servicii, în toate domeniile.

Și, cu toate acestea, criza de forță de muncă n-a ajuns nici la Guvern, nici la urechile parlamentarilor, nici chiar la agenda de subiecte a televiziunilor. Sunt mai interesante vacanțele și distracțiile politicienilor, bîrfele și călătoriile, decît o criză care afectează toată economia României. În același timp, nimeni nu și-a îndreptat atenția spre românii din țările vecine. Statul român se chinuie să-i ajute cu tot soiul de programe pentru menținerea identității culturale și de limbă. Face seminarii, festivaluri, programe pentru acordarea de burse, dar nu este capabil să dea o lege care să le deschidă granițele României pentru muncă. Cei care vor să lucreze în România, din Moldova, din Serbia, din Bulgaria sau din Ucraina, trebuie să se supună calvarului birocratic. România nu are nici măcar așa-numitul „green card“ pentru tinerii care vor să vină la muncă. Nici pentru cei tineri care ar voi să lucreze în regim sezonier. Turismul românesc se și tîrîie din cauza lipsei de personal și a calității serviciilor. De ce nu ar primi studenți români din Ucraina, din Bulgaria, Serbia, Bulgaria, Moldova, chiar din Ungaria, dreptul de a munci în vacanțe pe litoral sau la munte? SUA acordă tinerilor vize de muncă pentru perioade scurte. În această vară, SUA au sporit cu 20.000 numărul vizelor de muncă pe durată scurtă pentru studenții și tinerii care vor să lucreze în vacanță.

Ca un ruginit stat obtuz și cu ifose democratice, dar cu creier tipic comunist, statul român se laudă că îi protejează pe românii din afara granițelor, deși suferă de o criză a forței de muncă și, în același timp, nu este capabil să le deschidă porțile. O lege simplă și un birou în fiecare centru de județ ar putea facilita o implicare a românilor din afara granițelor într-o economie care suferă din ce în ce mai puternic de lipsă de oameni.

Există români în toată lumea, mai ales în jurul României, dar și în Orientul Mijlociu, care ar fi bucuroși să cîștige chiar și la nivelul salariilor din România. Am fi astfel solidari cu confrații noștri de peste granițe, am înlocui emigrația noastră economică plecată la muncă prin Europa și am găsi o soluție pentru ca turismul, industria ușoară, legumicultura și pomicultura să nu se prăbușească.

Știți de ce nu se ia o asemenea decizie simplă? Pentru că România este condusă de niște încuiați, de oameni fără nici o priză la realitate. Ei sunt sensibili la declarații, la apariții televizate, la polemici, la interese personale, la vacanțe și la fuste scurte.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de joi versiunea tipărită - disponibilă la toate chioşcurile - sau varianta digitală.

Cornel NistorescuPublicat Miercuri, 09 august 2017
3918
 | 17
 | 33
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Valahu
-2
Ce spuneti dumneavoastra este GENIAL...... Dar va rog, ramaneti domnule pe subiect, insistati pe idee , calariti-o, tineti-o asa un an, cu dezvoltari, argumente bataioase, rezistati atacurilor SRI( ei sunt cei"ruginiti si optuzi cu creiere comuniste ") . Sa fie ideea dumneavoastra domnule Nistorescu. Intrati in istorie . Pe bune !
Publicat Joi, 10 august 2017
+Răspunde
moser
+2
don Nistorescu ..am vrut sami retrag "valoroasa" colaborare ca postac ..neplatit. azi insa sunt trevoltat simt nevoia sa mi impartasesc indignarea si mai ales nelinistea si ma intreb in prezenta dvs. dlor..sa fie asta primul val de revenire si recucerire a spatiului trans si intracapertin de cagtre misei. cu cata nerusinare sasu asta pRESEDINRE invita vorbiotorii da pasareasca sa tina disccursuri elogioase ..sut furios si devoin incoerent.. asa ca nu mi ramabe da ma alatur femeilor da varsta a treia si sa zic Doamne ovrotestei pa romani acum la al doilea Drung tzum Ost...rusinos , desguxtator dar mai ales [pericolos ..slava Domnului sunt ultimu din familie care traiesc in Romania..pe care nu am indraznit s o parasesc ..poate din neputinta ...poate ...nu mi am clasrificat inca ...incidengtul Doamne traznestei pa misei editat
Publicat Joi, 10 august 2017
+Răspunde
Eu
+1
Maestre! Dacă nu se găsește forță de muncă, de ce nu se desființează AJOFMurile?
Publicat Joi, 10 august 2017
+Răspunde
Eu
+2
Maestre! Daca un matematician trebuie sa sustina un interviu cu hrrr si un interviu tehnic cu un administrator ... ce fel de forța de muncă se căuta?! Si nu se găsește?!
Publicat Joi, 10 august 2017
+Răspunde
Eu
+3
Maestre! Știți ca doar in Romania matematicienii, inginerii, electricienii, instalatorii trebuie sa dea interviu cu Hrrr?
Publicat Joi, 10 august 2017
+Răspunde
Dan @ Eu
+4
Ati vazut vreodata, macar din curiozitate, cum arata "bibliografia" pentru un examen sau concurs in scop de recrutare Director sau Director General la o companie cu capital de stat sau la o institutie a statului? O lista de legi, reglementari, proceduri care apoi se constituie in chestionare sau eseuri, exact ca la un examen dat la treapta. Pai oameni buni, voi, ca sa va conduca o fabrica sau o institutie aveti nevoie de oameni care gandesc sau care tocesc pentru un examen si invata pe de rost tot felul de lucruri pe care apoi trebuie sa le uite pentru, va trebuie conducatori sau tocilari? Mai ales ca, aceste bibliografii fiind publicate, cei alesi sunt pusi sa intocmeasca chestionarele pentru ca in orice caz sa reuseasca cine trebuie, ai nostri ca brazii! Examenele sau concursurile sunt trucate de la un cap la altul si, tocmai pentru ca se stie asta, nici nu se inghesuie lumea buna sa participe la aceste simulacre. HR, care HR, astea sunt aceleasi Servicii Cadre rebranduite pe dinafara, in forma si nu in continut; acesti HR habar n-au ce-i trebuie unei firma pentru ca sa faca performanta, sunt urechisti si scolastici, nici nu inteleg mare lucru si nici nu fac mare lucru. Mai nou, pentru a oferi o aura de independenta si impartialitate, apelam la firme private de recrutare; astia vin si te intreba pe cine vrei sa bagi in schema pentru ca sa-ti faca recomandarea corespunzatoare, sa nu te supere, sa-i mai alegi si altadata. Si cooperativa functioneaza cu motoarele in plin, ei se fac ca recruteaza, noi ii platim si cum cine plateste, comanda muzica, "ghici cine vine la cina", adica cine reuseste? Toata lumea este multumita. editat
Publicat Joi, 10 august 2017
+Răspunde
Grig@Gabriel
+2
Ai inteles prost!! Mai citeste odata si daca nici acum nu vei intelege, atunci renunta la postarile stupide !!
Publicat Joi, 10 august 2017
+Răspunde
Ana Ipatescu
+1
Este penurie de specialisti pe salarii si conditii de munca sub demnitatea umana. Mai adaugati conditiile de trai din Romania (birocratie, neam-prostie, hotie, samd.) si veti intelege de ce pleaca romanii unde vad cu ochii...PS. Daca s-ar reglementa si in favoarea expatilor conditiile de munca din afara, va garantez ca ar ramane in Romanica doar politicienii si votantii lor.
Publicat Joi, 10 august 2017
+Răspunde
Santa Klaus
+1
Ei na, prost,.. E doar român și el,.. Are aceeași aptitudini, competențe ca ponta sau boc sau altu,. In cazul lui e deja groasă. Nu mai e cale. Are de hrănit o mafie feroce și o nație de cerșetori inutili. Sarcină ingrată, chiar și pentru un alcoolist de incredere. Faptul că nu vezi și nu auzi decât de militari și polițiști zice clar cum că restul oricum nu contează.
Publicat Joi, 10 august 2017
+Răspunde
Grig
+7
Nu am pretentia ca stiu care este adevarata cauza a "crizei" de forta de munca din Romania, dar cred ca una dintre principalele ei cauze se gaseste in actualul sistem de invatamant prost gandit si, in anumite privinte, anacronic si total neadaptat necesitatilor economice actuale. Au fost desfiintate scolile profesionale, problema formarii viitorilor meseriasi cazand in sarcina liceelor. Rezultatul? La terminarea liceului, tinerii (cei mai multi) nu stiu nici carte , nici vreo meserie! Apoi, mai este problema invatamantutlui superior. Acestea (in primul rand, cele particulare) scot pe banda rulanta cohorte intregi de tineri posesori de hartii fara nicio valoare, din moment ce, marea lor majoritate sunt prost pregatiti, de fapt, semianalfabeti cu "diplome". Carora li se vand (pe bani multi) doar iluzia ca sunt absolventi de facultati, in realitate ei nefiind buni de nimic!! In mod sigur, mai sunt multe alte cauze care, in marea lor majoritate, tin tot de politicile proaste ale guvernelor care s-au succedat de-a lungul timpului.
Publicat Joi, 10 august 2017
+Răspunde
gabriel @ Grig
0
Presupun ca tu faci analiza sistemului de invatamant din perspectiva lui "genunche"-daca tot e neperformant mai bine sa-l lichidam?
Publicat Joi, 10 august 2017
+Răspunde
jenuke @ Grig
+1
invatamantul nostru este la nivelul evului mediu: dictare-copiere-memorare.
Publicat Joi, 10 august 2017
+Răspunde
ANNA LUCA
+3
Chiar acum e Prim Ministru la ANTENA 3, nu pare deloc prost, ba e si PATRIOT, ca si MIN. FINANTELOR, amandoi PATRIOTI ROMANI, luati labele dupa ei. Dupa 29 de ani, GATA.
Publicat Miercuri, 09 august 2017
+Răspunde
Agitprop @ ANNA LUCA
+4
Bine zis! Traiasca partidul!!
Publicat Joi, 10 august 2017
+Răspunde
Nastratin @ ANNA LUCA
+1
Si ce iti spune tie ca sunt si competenti ? P.S.: Vezi ca traiesti cu 2 ani in viitor ! Daca esti tot asa de constienta in ce ai scris , cat esti de constienta de cati ani au trecut din 1989 , e clar ce e in capu' lu' matale !
Publicat Joi, 10 august 2017
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ioan Vieru

Poliția rutieră se află de mulți ani în derivă printr-un management tot mai defectuos. Scandalurile din ultimii ani arată nu numai lipsa de profesionalism a poliției, ci funcționarea acestei instituții plătită de la bugetul public printr-o mentalitate a fostei miliții comuniste.

Ioan VieruPublicat Joi, 17 august 2017