×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 6 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Sâmbătă, 29 aprilie 2017, 08:25
EUR (€)
+0.0044 ↗
4.5333 RON
USD ($)
-0.0112 ↘
4.1453 RON
• • •
Dezbaterea "Reconsiderarea critică a trecutului, între mit şi minimalizare"
Despre Ion Gavrilă Ogoranu şi rezistenţa armată anticomunistă din România

Fundaţia „Memorialul Durerii” protestează împotriva tentativei Institutului Elie Wiessel de a mistifica istoria României şi de a ne defăima eroii. Altul este, ar trebui să fie, obiectul de activitate al Institului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România şi nu acela de a nega rezistenţa din munţi şi de a-l eticheta pe Ion Gavrilă Ogoranu ca fascist.

Toţi marii istorici ai prezentului, de la Al. Zub la Denis Deletant, recunosc existenţa, forţa şi unicitatea luptei anticomuniste din munţi. Membrii acestei rezistenţe aparţin tuturor categoriilor sociale (militari, preoţi, studenţi, ţărani) şi tuturor partidelor politice.

În dosarele Securităţii (Fond Documentar nr. 2168) sunt publicate hărţi ce conţin grupările de luptători dispuse pe toată întinderea Munţilor Carpaţi, iar o direcţie a Securităţii se ocupa de obiectivul „Bande-Organizaţii subversive”.

Avem suficiente date istorice, furnizate de Arhiva CNSAS.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc nu poate încuraja şi susţine asemenea demersuri, total străine de spiritul ştiinţific şi de adevăr.

Ion Gavrilă Ogoranu este un simbol al rezistenţei anticomuniste şi memoria lui nu poate fi terfelită de jalnicele reconsiderări ale unor debili cercetători ai istoriei.

Serialul Memorialul Durerii va difuza în 18 mai un episod dedicat „Moşului” – cel care la 24 de ani a condus de-a lungul a zece ani, cu eroism şi credinţă în Dumnezeu lupta tinerilor făgărăşeni.

Cer cu fermitate Partidului Naţional Liberal care l-a propus pe controversatul Andrei Muraru la conducerea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România să revină asupra acestei numiri.

Institutul înfiinţat de un guvern liberal nu s-a născut să ne atace reperele morale, martirii şi eroii, să-i pună în dezbateri îndoielnice, departe de orice rigoare ştiinţifică. Chiar dacă acest demers este girat de respectabilul institut Ellie Wiessel, de data aceasta putem vorbi de manipulare, demitizare şi de comentarea în derizoriu şi ofensator a realităţilor istorice.

Lucia Hossu LonginPublicat Marţi, 23 aprilie 2013
11374
 | 113
 | 98
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Ion Gavrila Ogoranu(erou)
+55
http: // ro. wikipedia. org/ wiki/ Ion_ Gavril%C4%83_ Ogoranu
Publicat Marţi, 30 aprilie 2013
+Răspunde
@87
+2
Csibor Barna este un ka.kanar!
Publicat Marţi, 30 aprilie 2013
+Răspunde
Camelian Propinatiu
+2
Amuzant e ca, desi condus de un profesor de istorie, PNL "care l-a propus pe controversatul Andrei Muraru la conducerea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in România" n-a putut face nimic nici când stralucitul politolog Vladimir Tismaneanu a fost invins categoric de acelasi inamovibil A.M.: *editat* *editat* .contributors *editat* -zamfirescu/
Publicat Marţi, 30 aprilie 2013
+Răspunde
18 mai, seara
+8
Abia astept sa vad emisiunea din 18 mai. Emisiune de ISTORIE si DRAGOSTE DE ROMANIA !
Publicat Luni, 29 aprilie 2013
+Răspunde
Ion Gavrila Ogoranu(erou)
+50
http: // ro. wikipedia. org/ wiki/ Ion_ Gavril%C4%83_ Ogoranu
Publicat Duminică, 28 aprilie 2013
+Răspunde
magadan
-31
@rezistenta pulii,asa dupa cum vorbesti te califici la un singur drept : sa dai mana cu Sadam Hussein si cu Tatuca Nicolaevici !
Publicat Sâmbătă, 27 aprilie 2013
+Răspunde
Cerasim
+8
Da mai erau ofiteri ce luptase contra rusilor sau legionari dar farmecul lui Mosu a fost c aa fentat bolsevici pana la liba si dupa liba omorand multi din ei...toti s astiti ca erau mari romani si cei mai mari eroi imediat de dupa razboi.De fapt asta era eticheta securitati un grup de legionari .Nu erau romani ce luptau impotriva bolsevizari armatei romane si a Romaniei.Sa termine si ji dovi aia cu mistificarile ca asa au facut si cu veioza aia din lagar ziceau ca e din piele de om si cand colo dupa c eau cercetat indelung americani au constatat ca era din piele de vaca.Acum cati nemti or fi murit ca revansa ca acea veioza era mistificata asta numai americani si rusi stiu...
Publicat Joi, 25 aprilie 2013
+Răspunde
Ori da, ori ba
-69
Ogoranu (si multi alti "partizani") a(u) fost legionar(i) fascisti, sau nu?
Publicat Miercuri, 24 aprilie 2013
+Răspunde
For 86
-24
Te indoiesti ca ar fi facut ceva ? Pai nenea ala se lauda cu lupta taranilor alora impotriva comunistilor, cum planuiau ei sa saboteze instalatiile petroliere. Atunci, sa taca si sa nu se mai dea in stamba cu tot felul de traznai. Fara sa vreti, faceti exact ca si comunistii. Cand erau arestati in anii '30, negau, in fata judelui, orice activitate revolutionara (pledau "nevinovati", care va sa zica). Apoi, dupa Eliberare, adica dupa 23 August 1944, latrau de mama focului cum luptau ei cu Siguranta lui Mihail Moruzov si a lui Eugen Cristescu si erau toti mari ilegalisti. Va tot impaunati cu merite din trecut (si comunistii si anticomunistii), in timp ce nemtii nu mai dau cu clanta sau cu tastatura si au ajuns cea mai tare tara de pe continent. Da, dar "noi n-avem nemtii nostri", cum ar fi zis Arghezi.
Publicat Miercuri, 24 aprilie 2013
+Răspunde
Brad
+29
Ji.da.nii care au adus teroarea comunista se vor acuma mari luptatori si eliberatori nationali.Dar se stie cand Dej si Ceausescu au inceput sa -i epureze din PCR si-au luat bocceaua si au fugit,sa faca averi in alta parte.Se stie ca gruparea eli wisel este antiomaneasca de cand lumea.Ei cu ei,noi cu noi.
Publicat Miercuri, 24 aprilie 2013
+Răspunde
Recomandate
Ce face spitalul SRI?
Publicat acum 23 ore şi 10 minute
Ilie Năstase își cere scuze, dar...
Publicat acum 22 ore şi un minut
„Siria – cultură și istorie“
Publicat acum 14 ore şi 21 minute
„Faust“ la Budapesta
Publicat acum 18 ore şi 11 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Subiectele zilei
4 articole/ Actualizat acum 15 ore şi 6 minute
alarm off
Tragedia din Retezat
10 articole/ Actualizat Joi, 27 aprilie 2017
alarm off
Cronica din Berceni
6 articole/ Actualizat Miercuri, 19 aprilie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
10 articole/ Actualizat Joi, 20 aprilie 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 15 aprilie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
111 articole/ Actualizat Joi, 27 aprilie 2017
Ioan Buduca

6 spre 7 decembrie 2009. O noapte de pomină. Nu ştim ce era acasă la Vîntu, dar am aflat ce era acasă la generalul Gabriel Oprea, un simplu parlamentar la ora aceea.

Ioan BuducaPublicat Joi, 27 aprilie 2017