×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 14 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Vineri, 24 martie 2017, 14:04
EUR (€)
-0.0003 ↘
4.5552 RON
USD ($)
-0.0080 ↘
4.2149 RON
• • •
"Circulau preț de aproape o oră pe același traseu"
Detalii despre cazul politicianului reținut pentru spionaj și trădare de patrie

Un fost deputat moldovean, Iurie Bolboceanu, a fost reținut sub acuzația de spionaj și trădare de patrie. Bolboceanu a fost reținut după mai multe percheziţii efectuate în casa sa. Politicianul ar fi avut contacte cu adjunctul atașatului militar din Ambasada Federației Ruse în Moldova, Alexandr Grudin căruia i-ar fi transmis informații.

Update: Procurorul Vitalie Busuoic a declarat că documentarea acestui caz a durat aproximativ 7 luni și a fost constatat caracterul secret al întâlnirilor dintre Iurie Bolboceanu cu un ofițer sub acoperire din altă țară. Bolboceanu colecta informații atât din sfera politicului, cât și date de la experți economici sau specialiști în politici pe diferite domenii. Potrivit procurorului, fostul deputat a colaborat anterior și cu predecesori ai respectivului agent sub acoperire - atașat al unei misiuni diplomatice acreditată la Chișinău.

„ Pe 17 martie 2017 a fost reținut în flagrant un cetățean al Republicii Moldova unde aceste două persoane erau în discuții în cadrul unei întâlniri secrete”, a menționat anchetatorul, citat de presa din Republica Moldova.

Procurorul de caz a adăugat că ulterior la domiciliul fostului deputat au fost efectuate percheziții unde a fost găsit un telefon mobil destinat discuțiilor în secret cu acel agent sub acoperire. De asemenea au fost găsiți 23 de mii de dolari, bani care ar fi fost obținut drept remunerare pentru informațiile divulgate.

„Cele două persoane respectau anumite reguli: fără telefoane, toate întâlnirile se realizau cu măsuri speciale de conspirație. Circulau preț de aproape o oră pe același traseu ca să verifice dacă totul este curat, apoi când erau siguri că pot discuta, întâlnirea avea loc. Transferul de informații se făcea printr-un laptop specializat iar la fiecare întâlnire cetățeanul R. Moldova era remunerat, de regulă, în dolari”, a menționat procurorul care a adăugat că timp de mai mulți ani cei doi se întâlneau o dată pe lună. În cazul în care unul dintre ei nu venea, întâlnirea se amâna fix cu o săptămână în același loc.

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a confirmat anterior reținerea la 17 martie a ex-deputatului.

Surse din cadrul anchetei declarau pentru Ziarul de Gardă că este vorba despre un „caz de spionaj clasic”, iar „probe suficiente” au fost acumulate, atât în cadrul perchezițiilor, cât și investigațiilor preliminare.

În martie 2014, Bolboceanu a anunţat în şedinţa în plen a Parlamentului, că se retrage din grupul parlamentar al PD şi chiar din partid: „Din stimă şi respect faţă de colegii din teritoriu“.
Iurie Bolboceanu a figurat în dosarul de corupere a deputaţilor din parlamentul Moldovei, cunoscut şi ca „Bani de la Ambasada Rusiei pentru cumpărarea deputaților din Moldova”.

Ioana RaduPublicat Luni, 20 martie 2017
4595
 | 4
 | 4
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
SOBOLANUL
+1
E O SMECHERIE DE A LOR SA VEDEM NOI CE RELATII ADDEVARATE SUNT INTRE MOLDOVA SI RUSIA UN SCENARIU USOR DE CITIT SI DE INTELES INCLUSIV CU IMPLICATIILE LUI !!!!!
Publicat Luni, 20 martie 2017
+Răspunde
mircea
+2
la moldoveni se poate ?! la noi nu !
Publicat Luni, 20 martie 2017
+Răspunde
Crocodilul
+3
Moldova a ramas unde a lasat-o Romania innainte de generalul Antonescu. Sunt inca pe la inceputurile secolului trecut.
Publicat Luni, 20 martie 2017
+Răspunde
CONTESTATARUL Stiutor
+5
Las'ca-l GRATZIAZA Dodon ... :) Sunt din ACEEASI Grupa Antrenata …
Publicat Luni, 20 martie 2017
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
7 articole/ Actualizat Joi, 02 martie 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
9 articole/ Actualizat Sâmbătă, 18 martie 2017
alarm off
România din Piaţa Chibrit
67 articole/ Actualizat Miercuri, 22 martie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
104 articole/ Actualizat Joi, 23 martie 2017
Ioan Vieru

Unde poate fi autoritatea publică românească?, pare a fi o întrebare juridică şi constituţională imposibil de depăşit.

Ioan VieruPublicat acum 18 ore şi 18 minute