Detalii despre presupusul autor al atacului din Finlanda

Poliţia finlandeză a arestat cinci persoane în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, într-un apartament din Turku, în cadrul anchetei privind atacul cu cuţitul, soldat cu doi morţi, de vineri, relatează AFP.

Update: Suspectul pentru atacul din oraşul finlandez Turku este un solicitant de azil marocan, în vârstă de 18 ani, care ar fi vizat femei, relatează Russia Today.

“Suspectul a cerut azil” în Finlanda, a declarat Robin Lardot, de la Biroul Central de Investigaţii, într-o conferinţă de presă organizată sâmbătă.

Agresorul a ajuns în Finlanda anul trecut, a spus Lardot, adăugând că nu este clar dacă bărbatului i-a fost respinsă cererea.

În afară de suspectul principal, poliţia finlandeză a mai reţinut patru cetăţeni marocani, a precizat Krista Granroth, de la Biroul Central de Investigaţii.

Autorităţile au emis un mandat internaţional de arestare pentru a o şasea persoană, a adăugat ea, fără a precizat naţionalitatea acesteia.

Suspectul pare să fi vizat în mod deliberat femei, a spus Granroth, adăugând că ambele persoane ucise au fost femei, la fel ca şi patru dintre cei şase răniţi. Cei doi bărbaţi răniţi se pare că au încercat ssă apere victimele.

Update: Autorităţile finlandeze anchetează atacul de vineri, de la Turku, drept un act terorist, a confirmat poliţia, citată de The Independent. Potrivit Russia Today, suspectul este un cetăţean marocan în vârstă de 18 ani.

Poliţia a împuşcat şi rănit vineri un bărbat înarmat cu un cuţit, arestându-l la câteva minute după ce acesta a înjunghiat mai multe persoane din piaţa Turku. Sâmbătă, poliţia a anunţat că numărul răniţilor este de opt, după ce iniţial se vorbise de şase.

“A fost un raid şi acum avem şase suspecţi în custodie – suspectul principal şi alţi cinci”, a declarat detectivul Markus Laine, de la Biroul Naţional de Investigaţii.

“Anchetăm rolul acestor alte cinci persoane, însă nu suntem siguri deocamdată dacă au avut ceva de-a face (cu atacul – n.r.) (…). Îi vom interoga, după aceea vă vom putea spune mai multe. Dar au fost în contact cu suspectul principal”, a explicat Laine.

Poliţia nu a confirmat identitatea suspectului, dar Laine a declarat că anchetatorii sunt “destul de siguri” că ştiu cine a fost.

Deocamdată, autorităţile l-au descris drept un “tânăr de origine străină”, dar nu au oferit alte detalii, cu excepţia faptului că poliţiştii colaborează cu Serviciul Finlandez de Imigraţie.

Suspectul este tratat în spital, la terapie intensivă, pentru o rană de glonţ la coapsă.

Motivul atacului nu este cunoscut încă, însă poliţia a refzat să confirme că a fost de origine teroristă.

“Nu l-am interogat încă pe suspectul principal, din cauza stării sale medicale”, a spus Laine.

Presa finlandeză scrie că forţele de ordine cred că suspectul şi-a ales victimele la întâmplare, însă Laine nu a confirmat acest lucru.

Potrivit poliţiei, suspectul a acţionat, probabil, singur, dar caută şi eventuali complici.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.