Deţinuţii anchetaţi în Turcia, torturaţi

Organizația de apărare a drepturilor omului Amnesty International (AI) a anunțat că a strâns „mărturii credibile” care atestă cazuri de rele tratamente, tortură și chiar viol asupra persoanelor din centrele de detenție din Turcia arestate după tentativa de lovitură de stat din 15 iulie și a cerut „accesul imediat” la deținuți al observatorilor independenți, transmit duminică EFE și AFP, potrivit Agerpres.

„Amnesty International dispune de informații credibile conform cărora poliția turcă din Ankara și Istanbul îi menține pe deținuți în poziții dureroase pe perioade care pot ajunge și până la 48 de ore”, a anunțat acest ONG într-un comunicat, în care mai făcea referire la privarea de hrană și de apă, injurii, amenințări și, „în cazurile cele mai grave”, lovituri, tortură și violuri.

Potrivit EFE, directorul AI pentru Europa, John Dalhuisen, a cerut „autorităților turce să-și respecte angajamentele” internaționale în materie de drepturile omului. Totodată, Dalhuisen le-a mai cerut „să nu abuzeze de starea de urgență călcând în picioare drepturile deținuților” și a amintit că „interzicerea torturii este absolută și nu poate fi încălcată sau suspendată”.

AI a cerut Comitetului European pentru Prevenirea Torturii (CPT) să facă o vizită de urgență în Turcia pentru a supraveghea condițiile de detenție. În acest context, Dalhuisen a amintit că Turcia, în calitate de membră a Consiliului Europei, are obligația să coopereze cu CPT, singurul organism autorizat să efectueze vizite pe teren la toate locurile în care există deținuți în Turcia, alegând după propria voință momentul și locul.

Organizația a avertizat că „observatori independenți” trebuie să poată avea acces „la toate centrele de detenție, oficiale și neoficiale” din Turcia, unde „peste 10.000 de oameni au fost reținuți după puciul ratat” din 15 iulie. AI a mai atras atenția că creșterea perioadei de detenție provizorie de la 4 la 30 de zile sporește riscul ca deținutul să fie torturat și maltratat.

„Este de înțeles că Turcia este preocupată de securitatea publică în aceste momente, dar nicio circumstanță nu poate justifica tortura și alte rele tratamente sau detenția arbitrară”, insistă Dalhuisen.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.