Dezamăgirea cu Iohannis

Cine controlează pe cine. Iohannis pe membrii CSAT sau invers!? E o întrebare. Înțeleg dezamăgirea exprimată în mass-media/online în legătură cu ședința CSAT de vineri.
Lumea aștepta dezvăluiri, măcar puțin adevăr de la Iohannis. Aștepta anunțul privitor la desecretizarea datelor despre situația din sistemul de sănătate şi mai ales despre ce se ascunde în spatele afacerii Hexi Pharma.

Aici nu sunt secrete de stat – este informație de interes public care privește viața fiecăruia dintre cetățenii acesti țări: E un drept constituțional de a fi informați.

Mai știu că președintele păzește Constituția, este principalul ei garant. Unii dintre cei care au urmărit zisele lui la Cotroceni, vineri, au înțeles printre rânduri că, de fapt, în spitale este un dezastru și că membrii CSAT au preferat să se ascundă decât să ne aducă la cunoștință că este cazul să nu mai intrăm într-un spital românesc. Asta pe de o parte. Pe de alta, Iohannis, în apariția lui inexplicabilă de vineri, nu ne-a spus nimic despre subiectul propriu-zis – Hexi Pharma – și m-am întrebat de ce!?

Cum informaţiile sunt restricționate și în multe lipsesc,- au grija autoritățile de asta- scenariile și ipotezele își fac loc nestingherite. Ce interes ar avea Iohannis să se facă de râs cu presa de față, în direct cu televiziunile și să dezamăgească!?

Era un moment bun să recâștige simpatiile pierdute. Sănătatea este un subiect foarte foarte sensibil. O declarație în care Iohannis şi-ar fi arătat îngrijorarea pentru criza acută din spitale, pentru sănătatea cetățenilor și mai ales anunţarea câtorva măsuri ferme decise de CSAT (pe care îl conduce ) ar fi dus, cred, la refacerea încrederii populației etc. Cert, ar fi picat forte bine.

Iohannis a ratat șansa. Poate nici nu a perceput-o ca atare. Nu fost atent, nu a înțeles jocul și mai ales miza.

Pot să mă întreb ce se întâmplă!? Rămân la părerea că Iohannis, deși a ajuns președinte, nu este un politician. Rămâne ca mental un profesor de liceu cu o experiență de primar de provincie și nimic mai mult. Din acest pattern nu îl poate scoate nimic.
Nu a fost pregătit să ajungă președinte. Un context favorabil l-a propulsat acolo, dar omul și-a arătat repede limitele după instalarea lui la Cotroceni. Așa se face că nu domină CSAT nici prin funcție, nici prin experiență, nici prin autoritatea lui. Este exact pe dos.

CSAT-ul îl controlează și manipulează pe președinte. Pot să cred văzând simptomele că lui Iohannis i se oferă sfaturi proaste, informații trunchiate, i se ascund lucruri, i se oferă versiuni interesate, orientate într-o anumită direcție. Prea mulți yesmeni interesați să îl deturneze se află în jurul lui.

Naivitatea lui în politica de nivel înalt se vede și colaboratorii lui au observat-o repede. Cum se vede ușor și lipsa lui de interes pentru treburile statului. Îl interesează mai mult protocolul, confortul, vizitele în străinătate, timpul petrecut alături de soție, la Sibiu. Pare deja plictisit și obosit. A devenit prizonierul consilierilor, miniștrilor și șefilor serviciilor de informații.

Nu mă îndoiesc că afacerea Hexi Pharma, criza acută din sistemul de sănătate și lipsa de încredere în instituții au făcut obiectul unor discuții prelungite în cele trei ore cât a durat ședinţa CSAT. Dar e clar că Iohannis a fost convins de membrii CSAT să iasă cu mâna goală la declarații în fața presei.

Pe scurt i s-a întins o capcană. Declarația de vineri a fost goală de conținut. Nu a comunicat nimic publicului din ce s-a discutat și nici ce măsuri se vor lua. Dacă se vor lua. Iohannis și CSAT au părut preocupați să ascundă lucruri, nu să le aducă la cunoștință. Membrii CSAT, în frunte cu Iohannis, par să protejeze oameni și instituții.

E aici un interes vădit ca afacerea Hexi Pharma să fie mușamalizată. S-a văzut încă de la declanșarea ei de către Cătălin Tolontan și echipa lui. E o afacere cu ramificații și complicități la înalt nivel. Interesul e să nu afle nimic electoratul, capul de locuitor ce se întâmplă de fapt. Secretele rămân strict ale zeilor. Acesta a fost clou-ul serii de vineri petrecut în prime time cu Klaus Werner Iohannis.

Lumea a așteptat ca președintele să se solidarizeze cu opinia publică, să vină cu explicații, cu un plus de transparență. Din păcate nu s-a întâmplat așa. Iohannis a jucat de partea serviciilor și a celorlalte instituții amestecate în această urâtă afacere. De aici și dezamăgirea. Şi pentru mine – cel puțin -, și îngrijorarea.
Mă întreb ce fel de regim are România azi. Unul controlat de servicii, un regim mafiotizat, controlat de rețele subterane!? Sau unul european, transparent și deschis!?

Exemplul cu ultima ședință CSAT e ca hîrtia de turnesol. Rămâne chestiunea – cine controlează pe cine. Preşedintele Klaus Iohannis, pe membrii CSAT sau invers!? Aici este cheia pentru cine dorește să descifreze șarada de vineri seară. De ce a tăcut vorbind Iohannis.

stelian-tanase.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Stelian Tanase 126 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.