Dezastru economic şi pregătiri pentru proteste în Transnistria

Sancţiunile economice impuse Rusiei de către Occident, agravate şi de riposta Moscovei de a stopa exporturile către Occident au provocat o criză gravă a rublei ruseşti. Aceasta a făcut ca fondurile pe care Federaţia Rusă le oferea separatiştilor transnistreni să nu mai fie disponibile, iar liderii de la Tiraspol se văd nevoiţi să recurgă la austeritate, spre nemultumirea populaţiei. Este o oportunitate pentru apropierea separatiştilor de Chişinău, pentru a putea beneficia de relaţia economica cu Vestul, în caz contrar fiind posibile reactii populare precum cea din Ucraina, susţin analize realizate de Deutsche Welle si The Guardian.

Cu un deficit bugetar de 404 milioane de euro şi cu venituri bugetare bazate în proporţie de 70% pe finanţarea rusa, liderul separatist Evgheni Şevciuk are de-a face cu o situaţie delicata. Moscova nu a mai prelungit ajutorul de 100 de milioane de dolari pe care urma să-l acorde Transnistriei, spun surse de la Tiraspol, citate de Nezavisimaia Gazeta. Nici veniturile din exporturile către Rusia nu mai sunt la nivelul de anul, scăzând de 3,5 ori în luna ianuarie, faţă de aceeaşi lună din 2014.

Liderii de la Tiraspol au redus salariile bugetarilor cu 20%, în vara anului recut, iar acum avertizează că se mai pot opera tăieri de 30%. Pensionarii primesc pensii reduse la jumătate de luna trecută, iar spitalele nu au mai primit bani pentru medicamente. Pe lânga aceasta se vor anula suplimentările tradiţionale ale pensiilor şi dreptul la gratuitate pe mijloacele de transport în comun pentru pensionari şi există o propunere pentru plata unei taxe pentru maşinile înmatriculate în UE care intră pe petritoriul separatist.

“Presa transnistreană publică mai multe poze cu locuitorii regiunii transnistrene, care se înghesuie după un gard din metal instalat de grănicerii ucraineni la punctele de trecere cu regiunea transnistreană. Oamenii speră să intre în Ucraina să-și cumpere de mâncare”, scrie Deutsche Welle.

Tot DW scrie ca liderul separatist Evgheni Șevciuk se teme că în următoarea perioadă protestele ar putea căpăta amploare. El le-a cerut cetățenilor să nu participe la protestele organizate la Tiraspol prin care sunt blamate acțiunile guvernului care a tăiat pensiile și salariile, a ridicat taxele pentru serviciile medicale și cele din învățământ și a mărit costul serviciilor comunale. „Oamenii sunt folosiți de anumite forțe care au interese în regiune. Noi am văzut și ținem minte cum au început evenimentele pe Maidan, în Ucraina. La prima vedere, cerințele au fost tot de ordin social și economic”, a declarat Șevciuk.

El a acuzat aşa-zişii „deputați” din opoziție din „sovietul suprem” de la Tiraspol (parlamentul regiunii), care s-au numărat printre manifestanți. „Noi știm despre contactele pe care le au unii „democrați”, inclusiv cu lumea criminală, pentru a destabiliza situația. Monitorizăm procesul, dar sper să nu se ajungă la aplicarea unor măsuri mai drastice prevăzute în lege”, a comentat Șevciuk.

O soluţie de a evita un Maidan transnistrean ar fi o apropiere din UE, prin reglementarea relaţiei cu Chişinăul, având în vedere ca Tiraspolul a refuzat să se alăture Acordului de Liber-Schimb semnat anul trecut de către UE cu Republica Moldova şi Ucraina, scrie The Guardian. Şevciuk însuşi a declarat că 30% din exporturile regiunii separatiste merg catre UE. Numai că, pentru ca profiturile să fie mai mari este necesară o realiniere. Rămâne însă de văzut care va fi reacţia Moscovei în cazul unei asemenea decizii, dar şi dacă noul guvern de la Chişinau, care depinde de susţinerea comuniştilor, va reuşi să profite de oportunitatea adusă de criza economică de peste Nistru.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.