Dezastru la admitere în Magistratură

Doar 72 de absolvenţi ai unei facultăţi de Drept, din cei 3.119 candidaţi, au trecut de prima probă eliminatorie pentru admiterea la Institutul Naţional de Magistratură (INM).

Proba la care au picat cei 3.047 de candidaţi a constat într-un test-grilă, cu întrebări din patru materii – drept civil, drept penal, drept procesual civil şi drept procesual penal – desfăşurat timp de patru ore. Consecinţa acestor rezultate: cele 200 de locuri scoase la concurs – 100 pentru judecători, 100 pentru procurori – nu vor fi ocupate anul acesta.

Baremul, contestat

Vicepreşedintele Judecătoriei Oradea, Cristi Dănileţ, susţine că vina pentru rezultatele dezastruoase de la acest examen nu aparţine în totalitate candidaţilor. „Sunt foarte multe facultăţi care au apărut peste noapte, o inflaţie de instituţii superioare de învăţământ, profesori slab pregătiţi şi cursuri copiate sau neactualizate, care au dus la scăderea calităţii absolvenţilor”, ne-a spus magistratul. Dănileţ a mai arătat că şi subiectele de la examen din acest an au fost mult mai grele decât în anii anteriori. Judecătorul Constantin Brânzan, directorul INM, ne-a declarat că mai mulţi candidaţi au contestat baremul primit la prima probă, iar rezultatele vor fi publicate luni. La 9 septembrie este programată cea de-a doua probă eliminatorie – raţionamentul logic, iar la 10 septembrie ultima probă – interviul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Aurel I. Rogojan 247 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.