Dezastru la o mină de aur din Colorado

La doar un an distanță de la dezastrul de la mina de aur și cupru Mount Polley din Canada, un alt accident devastator a avut loc în America de Nord, de data aceasta în statul Colorado, relatează portalul romaniacurata.ro.

Tragedia a fost cauzată de o intervenție greșită a Agenției pentru Protecția Mediului (AEP) din SUA, care încerca să stopeze scurgerile toxice de la o mină de aur a cărei activitate a fost oprită cu aproape o sută de ani în urmă.

Guvernatorul statului Colorado a decretat ieri (luni) stare de urgență și a dispus primele măsuri de diminuare a efectelor, dar opinia publică este extrem de iritată de faptul că EPA a încercat să ascundă dimensiunile dezastrului (produs săptămâna trecută, miercuri), raportând o scurgere de aproape trei ori mai mică decât se dovedește a fi în realitate.

După cum se poate observa și din fografii și imaginile filmate, râul Animas este, practic distrus. Orașul Durango, cu o populație de 17.000 de locuitori, riscă să rămână fără rezerve de apă, alte 1.000 de surse de apă potabilă (puțuri și fântâni) riscând să fie contaminate. De asemenea, mai multe orașe din statul New Mexico, de pe marginea râului San Juan (în care se varsă râul Animas), sunt amenințate.

Conform EPA, deversarea a avut loc atunci când una dintre echipele sale a folosit utilaje grele pentru a intra în mina Gold King. În loc să intre în mină și să înceapă procesul de pompare și tratare a apei contaminate (conform planului inițial), echipa a provocat deversarea a peste 3 milioane de galoane (peste 11 milioane de litri) de apă contaminată cu metale grele, în special fier, zinc, cupru, arsenic și multe altele.

Conform primelor probe prelevate de EPA după deversare nivelul de plumb, arsenic, beriliu, cadmiu și mercur este mult peste nivelul acceptabil.

Knight Piésold Limited este una dintre companiile care au proiectat barajului minei de aur și cuprru de la Muntele Polley din Canada (vezi aici), care s-a prăbușit în această săptămână, cauzând un dezastru ale cărui consecințe nu sunt încă stabilite. Tot Knight Piésold Limited a oferit consultanță și pentru Gabriel Resources (vezi aici) pentru proiectarea barajului de la Valea Cornei, din Roșia Montană, care ar urma să fie construit dacă proiectul minier de exploatare a aurului cu cianuri ar începe, după cum se mai arată pe portalul romaniacurata.ro.

”Analiza superficiala a conditiilor de mediu sau a stabilitatii amplasamentelor iazurilor de decantare de catre companiile miniere si atitudinea complice a autoritatilor de mediu creaza, in cele mai multe cazuri, premisele producerii unor astfel de catastrofe. Proiectantul iazului de decantare al minei Mount Polley este firma de consultata Knight Piésold, aceeasi care a realizat studiile care au condus la decizia de a nu impermeabiliza decantorul de pe Valea Cornei. Iazul minei propuse la Rosia Montana ar fi situat la doar 2 km in amonte de orasul Abrud. Cercetarile realizate de Knight Piésold pentru amplasarea iazului de decantare si studiile metereologice in zona indica faptul ca ”suprainaltarea peretilor, precum si straturile sedimentare cretacee sunt foarte impermeabile. Acest lucru exclude nevoia amplasarii unei membrane pe fundul iazului””, se arată într-un comunicat al Campaniei Salvați Roșia Montană.

”Acesta este adevarul gol-golut despre mineritul modern. Genereaza catastrofe ce nu pot fi sub nici o forma justificabile sau scuzabile. In faza de proiect, minele sunt prezentate ca fiind infailibile. Promotorii proiectelor de minerit prezinta cu emfaza ca folosec cele mai noi tehnologii, ce aparent nu dau greş. Este si cazul RMGC care sustine ca <>, Odata acidentele insa produse, companiile dau faliment si ramane in sarcina statului sa remedieze prejudiciul produs. Acelasi scenariu s-a intamplat si la Baia Mare in 2000, a declarat Tudor Bradatan, reprezentant al retelei Mining Watch Romania.

Cu mici excepții, presa din România nu a relatat despre acest accident.

TULBURĂTOR: Înregistrări VIDEO cu dezastrul produs în această săptămână de ruperea barajului iazului unei mine de aur din Canada

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.