Dezastru la Sarmizegetusa Regia (Video)

Tăierile făgetelor de la Sarmizegetusa Regia afectează ireversibil situl arheologic, monument UNESCO, atrag atenţia Agent Green și Fundația Dacica.  Situl a fost închis publicului la 22 ianuarie în vederea defrișării, însă imagini surprinse cu drona de cele două organizaţii arată arbori de dimensiuni uriașe care au fost tăiați și s-au prăbușit peste zidurile cetății capitalei dacice, iar tăierile realizate cu pretextul protejării sitului arheologic și a vizitatorilor s-au făcut în mare parte în afara traseului turistic.

„Tăierile s-au făcut sub pretextul protejării sitului, dar s-au soldat cu distrugeri ale acestuia. Au urcat cu utilajele mari până pe acropola cetății și în zona sacră. (…) Mai mult, administrația sitului nu are un plan de gestiune și protecție a sitului, deși legea nu permite nici un fel de intervenții în sit decât în baza unui asemenea plan. Este vorba de un monument UNESCO, de importanță mondială, care se spune unor legi speciale, de care văd că nu se ține seama. Este halucinant ce se întâmplă acolo.”, a spus dr. Aurora Pețan, istoric și președinte al Fundației Dacica.

Gabriel Păun, biolog și președinte Agent Green, vorbeşte şi el despre un adevărat dezastru.  „Situl este dublu protejat, fiind atât în zona de protecție integrală a parcului natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina, cât și sit arheologic și monument UNESCO. Mai mult, pădurea făcea parte din inventarul pădurilor virgine din anul 2005, cu arbori monumentali care stabilizau solul. Au doborât arborii fix pe zidurile cetății și i-au tras prin sit cu utilaje mari de tip TAF în condiții de sol îmbibat cu apă, lăsând răni ireversibile în sit. Așa ceva nu trebuia să se întâmple niciodată”.

Reăprezentanţii celor două ONG susţin că „Administrația sitului nu are un plan de acțiune pe termen lung, iar reprezentantul său ne-a dat de înțeles că nu cunoaște impactul defrișărilor asupra solului și asupra nivelului apei freatice. Cu toate acestea, administrația sitului a afirmat că intenționează să defrișeze definitiv 17 din cele 18 hectare pe care se întinde situl UNESCO. Tăierile începute la 22 ianuarie includ primii 103 arbori din care se tăiaseră deja 80 pâna la 1 februarie. Administratorul sitului susține că toți arborii doborâți erau uscați, dar în urma observării trunchiurilor duse la depozitul Anines – Grădiște, reprezentanții Agent Green au constatat că marea majoritate a lemnului extras are de fapt o mare valoare economică. Reprezentanții Agent Green au încercat să intre în cetate pentru a observa situația, însă Vladimir Brylynskei, administratorul sitului, le-a spus că accesul nu este permis. Acesta a admis că este interesat să obțină de acum înainte finanțări pentru proiecte care să conducă la stabilizarea teraselor cetății în condițiile în care rădăcinile arborilor nu vor mai asigura această funcție peste câțiva ani.

Agent Green și Fundația Dacica fac apel la Ministerul Culturii, Garda Forestieră și Garda de Mediu să suspende orice lucrări în sit, să îl sigileze și să demareze un control amplu.

 

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7

6 Comentarii

  1. Cand tara e guvernata de hahalere de hoti si mafihoti institutiile statului la fel.ROMSILVA II O MAFIE DE MAFIE.

  2. hotii padurilor sunt luati cu mostenire de toate guvernele. nu ne putem atinge de ei. cum nu ne putem atinge de microsoft, bechtel, BAE, . ii cheama holzindustries, si sunt austrieci., deci nu vorbim despre ei prea mult ca strica. in schimb bagam pe capete patronii romani fara numar.

  3. Corporatiile occidentale ne jefuie tara posesiunea noastra ! Cit mai rabdam ?

  4. ALta sursa de finantare decat autodistrugerea nu ati gasit???
    PS: locul (nu e nevoie sa anglicăm … spunind „site” – pronuntat SAIT!) este „sacru” in masura in care fiecare palma de pamant a Patriei este sfanta, pentru sufletul cui e de neamul nostru!
    Acolo unde s-au facut executii umane, ritua;lice… nu se poate vorbi corect de sacralitate – asta afirma cei carora sacralitatea nu le spune dect ca e ceva legat de o religie. Este loc anti-sacru unde ar trebui sa fie facuta „curatenie” duhovniceasca.
    Toti dobitocii se duc sa se umple de – zic ei – „energie”, de fapt, sa se inspire in invocarea duhurilor minciunii, adica sa se „deschida” pentru posedare demonica.

  5. Aici avem un caz particular de distrugere, marca Consiliul Judetean Hunedoara. Nu-i roza treaba nicaieri in tara cu consiliile judetene, dar in Hunedoara-i chiar dezastru. Este acelasi consiliu judetean care a emis autorizatii de construire ilegale, anulate definitiv de instante, pentru distrugerea Raului Alb din Retezat si pentru distrugerea Defileului Jiului. Dar pe cei care au semnat autorizatiile ilegale nu-i trage nimeni la raspundere, la fel cum acum, cand ne calca sub anvelopele TAF-urilor templele dacice, responsabilii nu sunt nici macar anchetati!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.