×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 22 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Duminică, 30 aprilie 2017, 15:49
EUR (€)
+0.0044 ↗
4.5333 RON
USD ($)
-0.0112 ↘
4.1453 RON
• • •
Dezastrul banului public
Ioan Vieru
Ioan Vieru

Statul român funcţionează destul de clar şi simplu, protejând marea corupţie. Cu voie sau fără voie, aceasta este paradigma. Aproape trei decenii de la prăbuşirea comunismului nu au fost decât sursa unei construcţii imperturbabile în aiuritoarea ei oficializare. Singurul fapt care prinde contur peste tot în mediul infracţional-instituţional nu constituie un efort de cooperare în găsirea soluţiilor, ameliorări, sprijin pentru societate, ci găsirea formulelor evazioniste, justificativ împotriva legalităţii. Expertul public, care este tot mai mult un impostor mlădiat pe câteva sfori juridice pe care le aplică pe obrazul celui care îl plăteşte prin via taxelor şi impozitelor, a ajuns incontrolabil, ca atare în afara legii. Singurii care lucrează cât de cât eficient în instituţiile publice din România sunt femeile de serviciu şi, în cel mai bun caz, portarii. Directorii, şefii de servicii, funcţionarii ministerelor, unii ofiţeri şi agenţi de poliţie, mii de gură-cască din prin instituţii cu ştaif şi responsabilităţi, de care rapiditatea epocii şi bugetul statului nu se pot atinge decât foarte greu sau deloc, fac din România oficială o moşie a neamurilor proaste. Omul politic aflat undeva la o distanţă de câteva cuvinte îi secondează pe toţi aceştia de-acum într-o ofensivă contra tuturor. Situaţia aceasta vine de undeva din comunism când odiosul regim se sprijinea tocmai pe aceeaşi stuctură mental-imorală, într-o inerţie care transforma orice perspectivă de schimbare în bine drept un dezastru. Cele câteva zeci de ani de atunci au lucrat la o reconsolidare într-un cerc, prevăzut de unii de la început, prin superficialitatea schimbărilor post-decembriste. Rezistenţa majorităţii societăţii mature de a reveni acolo de unde am plecat pare o redută cucerită pe tot mai mult pe căi. Criza politică generată de lipsa majoră de proiecte publice, derapajul moral prezent în foarte multe tendinţe antidemocratice la vedere, produce deja o toxicitate publică. Se întreabă unii şi alţii de ce unul este ministru, ce l-a recomandat pentru respectiva demnitate sau ce caută acolo. La cultură, la educaţie, la aproape toate ministerele sunt figuri pe care dacă le dai deoparte locul pare mult mai interesant şi dinamic. Chiar ce caută acolo inşi care se vor în fotografie să videze timpul. Nu pot fi genii în demnităţile publice, însă avem nevoie de reformatori, de oameni ai unor proiecte realmente noi, şi nu de inşi care să întoarcă mediul public spre stalinism, aglutinându-i pe toţi cei dispuşi la o sinecură în linia securismului totalitar. Campania electorală plătită din bani publici, post-alegeri, este un fenomen de o amploare naţională.

Sistemul este nereformat şi lipsit de utilitate, acesta este adevărul deja unanim. Parazitarea lui de către lichelism, impostură, valori demult fumate la masa ideologiei totalitare, reţele de interese infracţionale fac imposibilă reformarea politică. Deblocarea constituţională a statului, cu activarea precisă a responsabilităţilor funcţionarilor publici şi a întregului sistem, se resimte cu acuitate pe majoritatea palierelor sociale. Fumigenele trecutului totalitar, prezente peste tot, dau iluzii cu o notă de plată imensă, însă cu dobândă în timp real. Guvernul angajează împrumuturi externe mai mult pentru întreţinerea aparatului totalitar. Dezgheţul de după căderea comunismului nu a avut loc în România în ce priveşte arhitectonica filosofiei statului democratic. Profitorii comunismului, cei lipsiţi şi dezinteresaţi de iniţiativele schimbării, îşi primesc noile sinecuri bugetare calomniind democraţia.

Cine se poate regăsi într-o asemenea realitate, cu excepţia celor încolonaţi în structuri tipice regimului nazist şi comunist? Pentru ei plătesc astăzi românii taxe şi impozite. De unde să mai ajungă bani la şcoli, spitale, oameni în suferinţă? De unde? Împrumuturile externe care se fac, cum spuneam, sunt tot pentru ei. Aceştia au ajuns să fie ţara. Curentul acestor bordeluri de lux trebuie tăiat de operatorii de la Palatul Victoria, unde se află ordonatorul de credit.

Ioan VieruPublicat Joi, 20 aprilie 2017
2559
 | 32
 | 8
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
SPP
+6
"Profitorii comunismului, cei lipsiţi şi dezinteresaţi de iniţiativele schimbării, îşi primesc noile sinecuri bugetare calomniind democraţia." PS: Toate multumirile pentru articol, domnule IOAN VIERU! Este un semn ca Romania are oameni care s-o tina treaza in situatiile critice.
Publicat Vineri, 21 aprilie 2017
+Răspunde
Janukovici
+2
De fapt, sa nu uitam. "Structurili" antamate chiar de "chioru'", functioneaza ca unse! 10 ani a fost vataf ,enver pasa si tv ora 5. Cine au venit dupa mnealui, au folosit exact autoservirea pusa de dansul la punct. Acum, degeaba tipa. E un nimeni. Ca prostimea, tot prostime? Nu e o noutate. Ca Tara te vrea Prost...Asta avem, cu asta defilam....De furat? Nici o problema! Suntem experti planetari! De ridici o piatra, tot gasesti ceva de ciordit. Iar pentru o lege noua, nu mai trebuie alambic. O vopsea buna , ca grund, a dost dat deja...
Publicat Vineri, 21 aprilie 2017
+Răspunde
Gmbplay
+3
Ohoohooo !Perfect adevărat!
Publicat Vineri, 21 aprilie 2017
+Răspunde
Moser
+5
pai n ati auzit inca discursul fosgtului...asa i in tranzitie..asa ca de ce insistati..tranzitia nu se poate face bfara cocosei, vedenei, blagei si regine blonde ...intelege ti odata ca totu i sub control...sub controlul celor in drept ..boboru sa si esprime parerile pa forjum ca d aia am castigat dreptu la scris ...si vorbigt aiurea .ca si asa ..noi vorbim, noi citim si ne mai si impungem ref idei traznite, etc..sefii apesi ori culesi ..stiu ce "face"
Publicat Vineri, 21 aprilie 2017
+Răspunde
SOBOLANU
+5
INTERESANT ARTICOL !!!!!!
Publicat Joi, 20 aprilie 2017
+Răspunde
anado tauriga
+13
păi nu ţi-a zis chioru'' vărgat că ăştia sunt sistemul? Sări cu tunul pe grindeanu, să-i dea afară. Pentru asta ar trebui să iasă în stradă tâmpiţii ăia frumoşi şi liberi de orice fel de gândire...
Publicat Joi, 20 aprilie 2017
+Răspunde
VC Tudor @ SoVântu
+7
”Directorii, şefii de servicii, funcţionarii ministerelor, unii ofiţeri şi agenţi de poliţie, mii de gură-cască din prin instituţii cu ştaif şi responsabilităţi, de care rapiditatea epocii şi bugetul statului nu se pot atinge decât foarte greu sau deloc, fac din România oficială o moşie a neamurilor proaste.” Dar presa plătită care nu spune nimic concret doar opinii și panseuri, și care se îmbogățește la comandă ?Da-ți exemple, fiți acizi! De ce nu tocați numirile de Directori Politici în toate instituțiile? De aici e pelagra! Ajung șefi în toate instituțiile publice, toți puțoii plătitori de mite pentru partid! De ce nu-i ”promovați” continuu poate le va fi rușine profitorilor de șefi locali de partide! Ei iau banii, nimic nu e gratis !!! De ce nu-i întrebați continuu de unde au averile? De ce nu întrebați ANAF-ul ce măsuri a luat? Muritorii de rând nu sunt băgați în seamă, dar presa e o putere în stat (la noi e cam infiltrată și coruptă) a n-șpea e drept! De ce nu faceți ziaristică de investigații? Sigur v-ar povesti cineva câte ceva să vă agățați din treaptă-n treaptă! Dar așa ca baciul moldovean stați de vorbă cu Miorița și vă așteptați decesul! Domnule Vieru uită-te la poza dumitale ... mai că nu -ți plângi ... de milă! Greșesc. Chiar îți plângi de milă în articolul de mai sus! Jalnic!
Publicat Joi, 20 aprilie 2017
+Răspunde
Magda
+12
Începe să-mi placă din ce în ce mai mult ziarul ăsta! Editoriale, articole din ce în ce mai incisive, cu arătarea realității administrării din partea Statului, așa cum e ea...în goliciunea ei, cu urâțeniile ei, fără farduri și parfumuri peste ceva care n-a fost curățat în prealabil, mirosind cel mult ca un rahat între brazi...asta, dacă e încă rece, cum e vremea de-afară, sau nu s-au pus unii să taie toți brazii!
Publicat Joi, 20 aprilie 2017
+Răspunde
Recomandate
Iohannis, gest controversat la Bruxelles
Publicat acum 6 ore şi 56 minute
Va pieri industria europeană a cărbunelui?
Publicat acum 22 ore şi 9 minute
Subocupații - șomerii mascați
Publicat acum 7 ore şi 46 minute
Halep, ratare la Stuttgart
Publicat acum 17 ore şi 47 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Subiectele zilei
4 articole/ Actualizat Vineri, 28 aprilie 2017
alarm off
Cronica din Berceni
6 articole/ Actualizat Miercuri, 19 aprilie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
10 articole/ Actualizat acum 3 ore şi 33 minute
alarm off
Fotografiile bunicilor
17 articole/ Actualizat acum o oră
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
111 articole/ Actualizat Joi, 27 aprilie 2017
Simona Popescu

Eroicul atac al celor 8800 de oi româneşti asupra unei nave militare ruseşti va rămâne cu siguranţă în istoria României la capitolul mari victorii.

Simona PopescuPublicat acum 20 ore şi 46 minute