Dezastrul banului public

Statul român funcţionează destul de clar şi simplu, protejând marea corupţie. Cu voie sau fără voie, aceasta este paradigma. Aproape trei decenii de la prăbuşirea comunismului nu au fost decât sursa unei construcţii imperturbabile în aiuritoarea ei oficializare. Singurul fapt care prinde contur peste tot în mediul infracţional-instituţional nu constituie un efort de cooperare în găsirea soluţiilor, ameliorări, sprijin pentru societate, ci găsirea formulelor evazioniste, justificativ împotriva legalităţii. Expertul public, care este tot mai mult un impostor mlădiat pe câteva sfori juridice pe care le aplică pe obrazul celui care îl plăteşte prin via taxelor şi impozitelor, a ajuns incontrolabil, ca atare în afara legii. Singurii care lucrează cât de cât eficient în instituţiile publice din România sunt femeile de serviciu şi, în cel mai bun caz, portarii. Directorii, şefii de servicii, funcţionarii ministerelor, unii ofiţeri şi agenţi de poliţie, mii de gură-cască din prin instituţii cu ştaif şi responsabilităţi, de care rapiditatea epocii şi bugetul statului nu se pot atinge decât foarte greu sau deloc, fac din România oficială o moşie a neamurilor proaste. Omul politic aflat undeva la o distanţă de câteva cuvinte îi secondează pe toţi aceştia de-acum într-o ofensivă contra tuturor. Situaţia aceasta vine de undeva din comunism când odiosul regim se sprijinea tocmai pe aceeaşi stuctură mental-imorală, într-o inerţie care transforma orice perspectivă de schimbare în bine drept un dezastru. Cele câteva zeci de ani de atunci au lucrat la o reconsolidare într-un cerc, prevăzut de unii de la început, prin superficialitatea schimbărilor post-decembriste. Rezistenţa majorităţii societăţii mature de a reveni acolo de unde am plecat pare o redută cucerită pe tot mai mult pe căi. Criza politică generată de lipsa majoră de proiecte publice, derapajul moral prezent în foarte multe tendinţe antidemocratice la vedere, produce deja o toxicitate publică. Se întreabă unii şi alţii de ce unul este ministru, ce l-a recomandat pentru respectiva demnitate sau ce caută acolo. La cultură, la educaţie, la aproape toate ministerele sunt figuri pe care dacă le dai deoparte locul pare mult mai interesant şi dinamic. Chiar ce caută acolo inşi care se vor în fotografie să videze timpul. Nu pot fi genii în demnităţile publice, însă avem nevoie de reformatori, de oameni ai unor proiecte realmente noi, şi nu de inşi care să întoarcă mediul public spre stalinism, aglutinându-i pe toţi cei dispuşi la o sinecură în linia securismului totalitar. Campania electorală plătită din bani publici, post-alegeri, este un fenomen de o amploare naţională.

Sistemul este nereformat şi lipsit de utilitate, acesta este adevărul deja unanim. Parazitarea lui de către lichelism, impostură, valori demult fumate la masa ideologiei totalitare, reţele de interese infracţionale fac imposibilă reformarea politică. Deblocarea constituţională a statului, cu activarea precisă a responsabilităţilor funcţionarilor publici şi a întregului sistem, se resimte cu acuitate pe majoritatea palierelor sociale. Fumigenele trecutului totalitar, prezente peste tot, dau iluzii cu o notă de plată imensă, însă cu dobândă în timp real. Guvernul angajează împrumuturi externe mai mult pentru întreţinerea aparatului totalitar. Dezgheţul de după căderea comunismului nu a avut loc în România în ce priveşte arhitectonica filosofiei statului democratic. Profitorii comunismului, cei lipsiţi şi dezinteresaţi de iniţiativele schimbării, îşi primesc noile sinecuri bugetare calomniind democraţia.

Cine se poate regăsi într-o asemenea realitate, cu excepţia celor încolonaţi în structuri tipice regimului nazist şi comunist? Pentru ei plătesc astăzi românii taxe şi impozite. De unde să mai ajungă bani la şcoli, spitale, oameni în suferinţă? De unde? Împrumuturile externe care se fac, cum spuneam, sunt tot pentru ei. Aceştia au ajuns să fie ţara. Curentul acestor bordeluri de lux trebuie tăiat de operatorii de la Palatul Victoria, unde se află ordonatorul de credit.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Vieru 1329 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.