Dezastrul din Nepal a întors ţara cu 50 de ani în urmă

În ultimele două zile, Nepalul a fost zguduit de cele mai puternice cutremure din 1934 încoace. Cel puţin 3.000 de oameni au murit, satele, drumurile şi clădirile vechi au fost devastate. Pierderile totale are putea să mergă până la 10 miliarde de dolari, conform unei estimări US Geological Survey. “Cele aproape 100 de cutremure din ultimele 24 de ore n-au împins ţara cu 50 de ani în trecut, doar dacă ne uităm la daunele din infrastructură”, a declarat Mukesh Khanal, un economist care lucrează în sectorul de dezvoltare internaţională în Nepal. Conform acestuia, autostrăzile şi drumurile au suferit daune structurale dar nu se ştie încă ce fel de avarii au suferit numeroasele baraje şi generatoare pe care Nepal le deţine. “Funcţionarii vor merge în cele din urmă se le verifice. Mă tem de pagube imense. Ei vor trebui să le dărâme şi să le reconstruiască, ceea ce înseamnă că producţia de energie electrică va
fi redusă câţiva ani de acum în colo”, mai sune Khanal.

Temerea economistului nu e gratuită pentru că sectorul de producţie energie este unul din puţinele capete de afiş ale economiei nepaleze. Ţara are un potenţial enorm pentru amenajare de baraje dar incertitudinile politice şi climatul de afaceri dificil au împiedicat atragerea investiţiilor străine. Aşa se face că din potenţialul de 42.000 MW pe care îl are ţara sunt construiţi în acest moment doar 730 MW, cam cât ar avea un reactor nuclear de la Cernavodă.
Nepal este una dintre cele mai sărace state din lume, cu aproximativ un sfert din populaţie care trăieşte sub pragul sărăciei. Ţara este puternic dependentă de banii pe care îi trimit nepalezii plecaţi la muncă în străinătate dar şi de turism, echivalentul a 29% din PIB, în 2014. Agricultura este pilonul economiei, oferind traiul pentru 70% din populaţie şi reprezentând o treime din PIB. Activitatea industrială presupune prelucrarea produselor agricole (leguminose, iută, trestie de zahăr, tutun şi cereale). Sectorul serviciilor aduce 40% din PIB iar în cadrul acestuia sunt cuprinse industrii precum turism, hoteluri și restaurante, comerț, construcții și imobiliare
.
Multe companii de producţie bunuri de consum din India şi nu numai au facilităţi de producţie în Nepal. De exemplu, Dabur, ITC şi Varun (un îmbuteliator pentru PepsiCo) au instalaţiile acolo. De asemenea, Coca Cola are o fabrică în Nepal.

Pentru Nepal primul dezastru a venit din interiorul pământului. Al doilea poate veni din exterior. Ţara are şapte site-uri incluse în Patromoniul Mondial UNESCO, din care patru a fost avariate de cutremur. Turnul iconic din Kathmandu, din sec. XIX, de exemplu, s-a prăbuşit. Turiştii străini vin şi pentru vârfurile înalte ale ţării, în frunte cu Everestul. Acest prejudiciu ar putea lovi într-una din puţinele sectoare cu o rată rapidă de creştere economic. În 2013, turismul a generat 7% din totalul locurilor de muncă din ţară şi a contribuit cu 8,2% din PIB-ul Nepalului. Pentru 2014, contrubuţia a fost prognozată la 10%.

Cele 25-27 raioane muntoase afectate de cutremur, atât la est cât şi la vest de Kathmandu, sunt populare pentru activităţi legate de turism, explică Alok K. Bohara, un professor de economie de la Universitatea New Mexico şi director fondator al Centrului de Studii pentru Nepal. “Turismul oferă mai mult de jumătate de milion de locuri de muncă pentru nepalezi. Dacă cutremurele îi sperie pe turişti atunci economia va avea de suferit”, a spus Bohara. Avalanşa de pe Everest, care a îngropat tabăra de bază de la 5.200 de metri va ţine şi ea departe pe alpinişti, crede Khanal. Gyan Pradhan, profesor de economie la Universitatea Kentucky, spune că turismul este a doua sursă de valută pentru Nepal, după remitenţele muncitorilor nepalezi din străinătate.

Veniturile din turism sunt foarte importante pentru că mai împiedică adâncirea deficitului comercial şi aşa imens. Moneda Nepalului, raportată la rupia indiană, este din ce în ce mai slabă, iar importurile ţării au crescut în medie cu 26% pe an.

Din cauza neliniştii politice şi insurgenţei maoiste, Nepal are performanţe scăzute în comparaţie cu vecinii săi. Pe indicele ONU al Dezvoltării Umane, care măsoara speranţa de viaţă, educaţie şi indicatorii de venit pe cap de locuitor, Nepal ocupă locul 145, mai mic decât Laos, Congo sau Bangladesh. Nepal deţine cea mai mică putere de cumpărare dintre ţările din Asia, cu excepţia Afganistanului, potrivit FMI.
Pentru că nu era de ajuns rămânerea în urmă a mai venit şi acest cutremur. “Turismul poate ridica ţara din nou. Dar reconstrucţia va dura mulţi ani, poate un deceniu”, crede Pradhan. Provocări suplimentare pentru revenirea Nepalului include locaţia sa geografică, fără ieşire la mere, lipsa unei puteri persistente, infrastructura de transport slab dezvoltată, conflictele civine şi tulburările de muncă dar şi susceptibilitatea la dezastre naturale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.